Lär dig mer om hur den Italienska ugnen funkar och dess uppbyggnad.

Äkta Italienska Pizzaugnar

Forno Allegro by Edil Planet

Bakgrund

Forno Allegro är ett familjeföretag med far och son som med sina anställda tillverkar pizzaugnar i rostfritt stål. Deras produkter är kända för hög kvalité där hantverket sätts i fokus och många av stenarna görs för hand vilket ger den där äkta genuina italienska känslan.

Du kan läsa mer om Forno Allegro HÄR.


Pizzaugnarna

Material

Alla pizzaugnarna är tillverkade i rostfritt stål men en ordentlig isolering både under pizzastenen men också i själva "kroppen". Detta gör ugnen perfekt för svenskt väder. Du kan laga pizza även om det blåser kallt ute eller regnar. Ugnen klarar av mycket just för sin tjocka isolering. Ugnens eftervärme försvinner aldrig direkt utan ligger kvar timmar efter användning vilket gör det perfekt att t.ex baka bröd i.

Ugnarna är konstruerade för att klara stå ute året om, även på vinter halvåret. Det man kan tänka på är att försöka skydda ugnen vid kraftigt nederbörd. Annars kan isoleringen under stenen även bli blöt och i värsta fall behöva bytas. Överdrag är perfekt då för att skydda ugnen från regn eller liknande.

Överdrag till din Forno Allegro ugn hittar du HÄR.

Pizzastenarna

Pizzastenarna är antingen handgjorda lerstenar eller lavastenar självklart också från Italien. Stenarna är olika i de olika ugnarna.

UgnStenStorlekBränsle
Etna Biscottisten1 pizza - bakbord 40*40cmGasol
Etna Two Biscottisten1 pizza - bakbord 40*40cmGasol
Surriento Biscottisten1 pizza - bakbord 40*40cmGasol
Nonno LilloLavasten1 pizza - bakbord 40*50cmVed
Nonno PeppeBiscottisten2 pizzor - bakbord 60*60cmVed
Nonno Peppe Gasol Lavasten2 pizzor - bakbord 54*60cmGasol
Nonno Peppe Luxury
Biscottisten2 pizzor - bakbord 52*60cmGasol
Pizzaiolo (4 pizze)
Lavasten4 pizzor - bakbord 80*60cmVed
Pizzaiolo Gasol (4 pizze)Lavasten4 pizzor - bakbord 80*60cmGasol
Della Nonna (XXL)Lavasten6 pizzor - bakbord 90*90cmVed
Della Nonna Gasol (XXL)Lavasten6 pizzor - bakbord 90*90cmGasol

Du kan läsa mer om skillnaden på de olika pizzastenarna HÄR

Du kan läsa mer om skillnaden på de olika pizzaugnarna HÄR

Rost

Ugnarna är tillverkade i rostfritt stål. Men det betyder inte att ugnarna inte kommer rosta. Eftersom det är så grymt höga temperaturer i ugnen så blir det yt-rost allt eftersom. Yt-rost är inget att oroa sig för. Det är när det blir genomrostat att stålet börjar falla sönder som visar att det är dags att byta ut ugnen. Men en Forno Allegro ugn kan utan problem användas i 10år innan du ens behöver oroa dig för genom rost.

Isolering

Isoleringen finns både i kroppen och under pizzastenen. Den i kroppen är inbyggd och inget man behöver tänka på. Isoleringen under stenen kan dock behöva lite mer kärlek. Med tiden blir isoleringen under stenen tunnare och ger inte samma isolering. Vi rekommenderar att man byter ut isoleringen under stenen varje/vartannat år. Regnar det dessutom mycket och du inte har ett överdrag kan isoleringen bli blöt. Den måste torka innan du använder ugnen för att få det bästa resultatet.

Så det kan alltid vara bra att ha lite extra isolering till ugnen hemma ifall den blir genomblöt eller plattar till dig. Du kan välja vilken isolering som helst som klarar höga temperaturer. Är du osäker på vilken du ska ha, rådfråga närmsta bygghandel eller hör av dig till oss så kan du få köpa från oss eller i alla fall få råd vilken isolering du ska köpa.


Tändning av Pizzaugn

Alla ugnar från Forno Allegro är lätta att tända om man vet hur man ska gå tillväga. Nedan ger vi lite tips och knep.

Gasol

Tänk på att gasolen kan prestera sämre om det är kallt ute. Så förvara om möjligt gasoltuben i rumstemperatur.

Alla gasoldrivna Forno Allegro ugnar har en gasventil som skruvas på på baksidan av ugnen. På själva piggen som sticker ut trär man på regulatorslangen och fäster den med en klämma. Du står trycket på gasolen med hjälp av vredet på gasventilen.

Vrid på gasoltuben och gasventilen så gasol släpps ut genom brännaren i ugnen. Du tänder lågan genom att hålla in en tändare eller tändsticka över brännaren inne i ugnen. Det räcker att hålla den några centimeter ifrån längst ut på brännaren för att lågan ska komma igång. Sen är det bara att baka!

OBS! Var försiktig här, tänd längst ut på brännaren så du inte bränner dig på armen. Vi rekommenderar att du använder en grillvante om det är första gången du tänder den.

Vedeldad

Tänk på att veden ska vara torr. Blöt ved kommer inte tända lika lätt eller brinna lika bra.

Varje vedeldad ugn från Forno Allegro har en vedavdelare. En avdelare i stål som är till för att elda i och som håller askan och veden bort från pizzan. Det smidigaste brukar vara att bygga upp veden i vedavdelaren i mitten av ugnen och tända eld där först. Sen dra in avdelaren mot den sidan man vill elda på. Tips är att elda på vänster eller höger sida av ugnen. När du då bakar pizza får pizzan en jämnare värme än om du har veden längst bak i ugnen.

Själva tändningen av veden är enkel, använd en tändkloss, lite papper eller varför inte en snabbtändare ifrån oss! Den hittar du HÄR.