Tips & Trixs för att få till det bästa julbordet på grillen!

Grillat julbord med Grillkung

Julen är en av de mysigaste tiderna på året om du frågar oss. För många kanske grillen, röken eller pizzaugnen har åkt in i förrådet över vintern men detta är en trend vi tycker är dags att bryta. Grillen funkar ju minst lika bra på vintern och hur trevligt är det inte med grillat till det klassiska julbordet?

Självklart har vi på Grillkung gjort vårt eget julbord enbart på olika grillar, rökar och pizzaugnar. Nedan kommer lite recept på klassiska julbordsrätter men också tips på hur du ska tillaga dessa rätter på grillen. Bredvid kan ni även se en liten kort video snutt från vårt julbord när vi lagar mat. Förhoppningsvis får du även lite jul feeling!

Innehållet kan inte visas

Vad ska man ha på ett julbord?

Det finns många olika varianter till vad man ska ha på sitt julbord. Vi gjorde ett lite mindre julbord som räckte gott och väl med några av våra favoriter. Till exempel klassikern jansson men även något som många av oss aldrig provat tidigare, burnt ends.

Detta hade vi på vårat julbord

Kallt

  • Senaspsill
  • Kräftsill
  • Matjestill
  • Gräddfil, Gräslök, Rödlök
  • Kokt Potatis
  • Ägghalvor
  • Varmrökt lax
  • Inkokt lax
  • Romsås
  • Rödbetssallad
  • Julskinka

Småvarmt

  • Prinskorv
  • Köttbullar
  • Janssons frestelse
  • Revbensspjäll
  • Burnt Ends





Ostar & Övrigt

  • Kavring
  • Färskost med smak av örter
Charkbricka med


  • Brieost
  • Gruyère
  • Manchego
  • Salami
  • Coppa
  • Aprikosmarmelad
  • Vindruvor
  • Salta kex
  • Digestivekex

Bästa grillarna för ett julbord

Vi provade oss fram med flera olika grillar när vi gjorde vårt julbord. Nedan nämner jag vilka vi använde och till vad. Förhoppningsvis har du någon av dessa grillar hemma. Annars funkar det lika bra med andra grillar också.

Om du är intresserad att kolla runt på de grillar vi använde oss av så har vi länkat till dom längst ner på denna sida!

Infraröd sidobrännare för kokt potatis och ägghalvor

Använde vi på Napoleon Freestyle 425-SIB & Broil King Regal 490. Brännaren kommer upp till över 500 grader inom 1 minut vilket funkade perfekt för oss när vi kokade potatis och ägg. Vattnet blir snabbt varmt och det är smidigt att stå att koka utomhus när du ändå håller på med grillen.

Läs mer om sidobrännare här: https://www.grillkung.se/sidor/ovriga-tips/sidobra...

Rökskåp Fornetto Razzo för rökt lax

Rökskåpet Razzo kom väl till pass när vi skulle röka laxen. Stabila 70 grader under cirka 1 timme för att laxen skulle uppnå en innertemperatur på 48 grader. Vi använde oss av grillkol som bränsle och slängde i några vedchunks för extra röksmak.

Muurikka Stekhäll 100 cm för köttbullar och Prinskorv

100 cm stor stekhäll är som gjort för att steka köttbullar och prinskorv på. Hällen är tillverkad i varmvalsat stål vilket gör det lätt att använda och rengöra och den håller värmen på ett bra sätt. 3 olika brännarringar under gjorde det lätt att hålla det varmare i mitten och bryna köttbullarna och korven för att sen flytta det lite åt sidan där det var lite svalare men fortfarande varmt.

Broil King Regal 490 IR för inkokt lax lag och julskinka

Gasolgrillen Regal 490 IR användes både för griljering av julskinkan på rotisseriet men även infraröda brännaren på sidan för att koka lag till den inkokta laxen och självklart värmning av lite glögg. En kraftfull grill med rotisseriebrännare och rotisserie perfekt om du vill göra julskinka. Julskinkan gick på cirka 200 grader med hjälp av svag värme på bottenbrännarna och högre värme på rotisseriebrännaren i cirka 40 - 50 minuter så den fick en gyllenbryn fin färg.

Traeger Pro 780 D2 för revben

Pelletsgrillen Pro 780 D2 är perfekt för revben! I receptet på revben längre upp på sidan görs dom under en längre period. Är du stressad kan du även göra det kortare på bara några timmar. Revben med rub körs i grillen på 125 grader i 1 timme. Sen höjs värmen och revbenen tillagas på cirka 170 grader i en gjutjärnsform med lite vätska tills de blir mjuka och köttet lossar från benen, cirka 1 timme till.

Kamado Bono Grande för burnt ends

Kamadogrillen Bono gick varmt under dagen för att förbereda de burnt ends som tar lite längre tid att tillaga. Då är denna grill perfekt som kan erbjuda båda sakta rökning för att sen ökas upp till het grillning. Receptet för Burnt Ends hittar du HÄR.

Forno Allegro Nonno Peppe för janssons frestelse

En Vedeldad Pizzaugn är som gjord för att tillaga en janssons frestelse i. Man behöver inte bara baka pizza i en pizzaugn. Har man en större pizzaugn dessutom så en gratängform får plats så är det perfekt även för att baka i. Janssonsen fick åka in i ugnen en stund först på 250 grader. Sen täcktes den i grillfolie för att inte bli bränd på toppen och låg inne cirka 45 minuter tills potatisen blev mjuk. Sen åkte folien av igen för att få till den sista ytan och kripset på frestelsen.