SOMMARREA - Klicka här för att se våra hetaste DEALS!

Lär dig baka i en pizzaugn

Att baka i en pizzaugn


Är du ny när det kommer till att använda pizzaugn och inte är riktigt säker på hur ska ska göra? Isåfall har du kommit rätt!

Här delar vi med oss av egna erfarenheter och tips som vi har lärt oss på vägen när vi använt oss av och provat oss fram med våra pizzaugnar. Är det något speciellt du undrar över som du inte hittar nedan så får du gärna ring eller maila oss.


Att baka i en pizzaugn

Olika Pizzaugnar

Gasolugn

När du har en gasolugn är det lättare att hantera värmen. Här får du prova dig fram hur mycket du ska vrida på för att få den perfekta värmen för det du ska grädda. Gör du pizza brukar man få vrida på max för att nå de höga temperaturerna. När du väl hittat din värme så sköter gasolen resten och du kan sitta ner och njuta. Det smidiga med att du själv kan reglera temperaturen med ett vred är framförallt när du vill baka bröd eller andra bakverk där det kräver en lägre och mer kontrollerad värme. Det kan vara svårare att hålla en jämn låg temperatur med en ved eller pelletsugn.

Känner du dig osäker när du hanterar gasol så kan du läsa mer om hur du ska hantera gasolen säkert under Pizzaugnar och Säkerhet

Exempel på Gasolugn: Koda 12, Koda 16, Surriento, Etna, Nonno Peppe Luxury

Vedugn

I en vedugn kan det vara svårt att reglera värmen och att alltid hålla upp glöden i vedträdet. När du bakar pizza vill du ha så hög värme som möjligt så då det är bara att lägga på vedträ efter vedträ och låta lågan fortsätta brinna. Det kan ta runt 20 minuter från att du startat en eld till att ugnen är riktigt varm.

Tips för att få till en stor och varm glöd snabbt är att använda dig av en Snabbtändare

När du däremot ska baka bröd eller liknande där det ska vara lite lägre temperaturer är ett tips att göra det på eftervärmen. När veden har till största del brunnit ut så brukar det vara perfekt att lägga in brödet och sen på med locket och låt det gräddats. Detta funkar bra när det är mindre bröd eller bullar som blir färdiggräddade på 10 minuter. Ska du däremot göra en större limpa måste du fortsätta se till att det brinner i ugnen men istället lägga brödet lite längre ut mot kanten där det inte blir allt för varmt. Att baka på eftervärme är perfekt i de Italienska ugnarna som är mer isolerade än Oonis pizzaugnar.

I vedugnarna brukar man helst se att veden ligger på sidan (förutom i Oonis ugnar) och brinner för att fördela värmen bäst. När det kommer till gräddning av bröd/bullar så tycker jag det är bäst att ha den brinnande veden längst bak i ugnen. Då kan du lättare styr över värmen och flytta brödet längre och längre ut om du märker att det är för varmt eller längre in om det börjar kallna.
I vedugn funkar det även att använda sig av kol om man så önskar.

Exempel på Vedugn: Karu 12, Karu 16, Nonno Peppe, Pizzaiolo

Pelletsugn

Pelletsugn är relativt lätt att ha och göra med, förutom att du inte får glömma fylla på pellets. Det vi har märkt hos många kunder är att man tycker pelletsen hoppar ut i själva ugnen och inte håller sig på sin plats, varför det blir så är nog troligtvis för att du har för mycket pellets i behållaren eller eldar med en pellets i en ved ugn. Eldar du med pellets i en ved ugn som också funkar jättebra tänkt på att hellre fylla på med lite mindre och lite oftare än för mycket på samma gång! En pelletsugn kommer lätt upp i hög värme och är perfekt när det kommer till bakning av pizza.

Just i Ooni fyra får du även en självmatande pizzaugn då du fyller upp den bakre skorstenen med pellets så den matar sig själv. Detta funkar bara på Ooni Fyra och inte om du kör med pellets i en Ooni Karu eller Pro till exempel. Ska du elda med pellets men är osäker på om det funkar i just din ugn. Hör gärna av dig till oss så ska vi hjälpa dig!

Exempel på Pelletsugn: Ooni Fyra

Tillbehör pizzaugn

Bra att ha när du ska baka något i en pizzaugn (förutom själva ugnen) är en infraröd termometer som läser av graderna med hjälp av en röd laserstråle. Denna är perfekt att ha för att mäta temperaturen på själva pizzastenen så du vet när du ska slänga in pizzan.

Vi rekommenderar med en bra borste för rengöring samt spade och turning peel för att lättare kunna baka pizza. Spaden slänger du in pizzan med medans turning peel använder du för att rotera pizzan/bakverket i ugnen.

Nedan hittar du några av våra favoriter när det kommer till pizzabak. Hittar du inte det du letar efter så kan du se alla pizzatillbehör HÄR.