Bästa tipsen för att lyckas med att röka i sin gasolgrill


Kan man röka i sin gasolgrill?

Ja! självklart kan du röka i din gasolgrill. För att röka behöver du inte en särskild rök, du kan åstadkomma röksmak på din gasolgrill genom att använda en röklåda med flis eller pellets. Använd Broil Kings guide nedan för att röka på din gasolgrill och för att se till att du får en ren och konsekvent rök.

Hela detta avsnitt är skrivet av Broil King Sverige och testat efter användningen av en Broil king röklåda på en Broil King grill. Men självklart funkar det även på andra märken med andra röklådor. Rökfliset och Pellets reagerar likadant på andra grillar om du använder samma metoder.

Kan man röka i sin gasolgrill?


Tunn och ren rök på grillen

Ren rök beskrivs oftast som tunn och lätt blå i färgen. Färgen på röken är en indikator på vad som sker i din grill. När träet närmar sig förbränning kommer röken att förändras i intensitet: från en fin, blåvit rök, till en böljande vit rök, till att bli en brun, böljande rök och för att sedan slutligen bli en tunn rök igen.

Desto renare rök, desto bättre smak. Om din röklåda kommer med ett luftspjäll, så som Broil King Imperial™ röklåda, stäng spjället 3/4 under rökningen för att tillåta så lite luftflöde som möjligt.

Tunn och ren rök på grillen


Ska man blötlägga rökflis?

Tack vare hängivna ”grillforskare”, så som teamet på AmazingRibs.com vi vet att blötläggning av ugnstorkad flis, under en rimlig tid, bara absorberar 3 % vatten. Så när du lägger din blötlagda flis på grillen kommer ytan snabbt att torka och vattnet som har absorberats kommer dunsta. När det väl är torrt blir träet gradvis varmare och torrare och riskerar att fatta eld.
Här är de viktigaste temperaturerna att komma ihåg:

Vatten kokar vid 100°C. Innan dess, avdunstar vattnet och träet blir inte varmare än 100°C. Enligt AmazingRibs.com är den genomsnittliga förbränningstemperaturen runt 301°C. Vått trä ger ingen rök förrän det har torkat.

Att blötlägga flis är en bra idé, så länge du blötlägger dem för att fördröja rökningen.
Broil King Röklåda Imperial™ har två kammare som ger dig möjlighet att skapa lite rök nu och lite senare. Undvik därför att säga att blötläggning av flis ger dig mer eller bättre rök; ditt trä börjar bara ryka senare.

Klicka här för att komma till röklådan

Ska man blötlägga rökflis?

Riktlinjer för blötläggningstest

  • Konstant temperatur: 260°C
  • Inställning på kontrollvrede: Regal™ 510 Commercial – Low / Low / Low / Med / Med
  • Pellets: Hickory
  • Flis: Hickory

*För detta test, blötlades pellets och flis i 1 dl vatten, som vi sedan tillsatte i röklådans kammare. Tänk på att grillens temperatur kan variera när pellets/rökflisen antänds.

Grillen ökade snabbt i temperatur (från 260°C till 315°C) när flisen antände. Förvärmningen nedan menar till tiden som de tar för flis/pellets att börja röka. Eftersom det finns två kammare i röklådan så kommer vi att kalla dessa för Sida A och Sida B.


Slutsats

Pellets brinner längre och ger rök under en längre tid på grund av dess storlek och densitet. Om man jämför vikten på pellets och flis, så kan man få i dubbelt så mycket torr pellets i en röklåda som flis: 250 g jämfört med 125 g. Men en kombination av blötlagd pellets och torra gav rök under en mycket längre tid. Detsamma gäller flis. Blötlagd flis producerade bara 8 minuter rök medan en kombination av en blötlagd sida och en sida torr gav 12 minuter totalt rökning. Vatten kan fördröja rökningen med ungefär 10 minuter även vid höga temperaturer.

Riktlinjer för blötläggningstest
Rökdiagram