Vad är en sidobrännare?

Vad är egentligen en sidobrännare? Ja för det första måste vi klargöra att förutom sidobrännare kan det även heta infraröd brännare eller sizzel zone beroende på vilken leverantör gasolgrillen är tillverkad av. Nedan går vi igenom rent generellt vad det är för något, hur den fungerar, vad du kan tillaga och annat för att optimera din användning av din sidobrännare.

En sidobrännare är en brännare som är effektivare och blir mycket varmare än en vanlig brännare. Det är en keramisk brännare som har hundratals små hål där gasen tar sig upp och skapar en yta som blir extrem varm. Vetenskapligt sett är det ljussken man ser med ögat från den infraröda brännaren som har kortvågig infraröd energi och den ljusenergikällan är särskild bra på att överföra värme vilket i sin tur gör den perfekt för att laga mat över men även för att få de snygga grillmärkena.

Med sidobrännaren får du enkelt en perfekt skorpa vilket gör att köttet blir saftigare då den behåller mer av sin köttsaft. De klassiska användningsområdena är att grilla skivande styckningsdelar som filéer, entrecote eller stekar där man först karamelliserar ytan och sen grillar klart det inne i grillen till önskad stekgrad.

Du kan steka, koka, woka och tillaga såser på din sidobrännare. Ger du din sidobrännare den omtanke den kräver kommer du kunna njuta av många års lycka och mysiga grillstunder med din familj och vänner.

Vad är en sidobrännare?

Hur fungerar den?

Funktion

Genom de små hålen kommer gas upp och värms upp till ca 900 grader på väldigt kort tid. Värmen för sedan över till grillgallret och det är det som gör att du kan få de där perfekta grillränderna. Det skiljer sig mellan olika märken och modeller men generellt är det en knapp i displayen som trycks in och som skapar en gnista som i sin tur tänd gasolen. När du använder sidobrännaren går det åt lite gas i förhållande till den värmen som skapas.

Rengöring

Eftersom sidobrännaren kommer upp i sån hög värme förångas mycket av fett och matpartiklar, det finns även en fettbehållaren som samlar upp det som ramlar emellan. När man rengör den så hettar man upp den i maxeffekt i ca 10 minuter. Tänk på att sidobrännaren är väldigt varm så använd en borste som tål värme för rengöring och töm sedan fettbehållaren. Beroende på vad du grillar skiljer det i hur ofta du behöver rengöra den men en generell regel är att desto renare sin sidobrännare är desto bättre presterar den.

Tänk på!

  • Lämna aldrig något varken på sidobrännaren eller din gasolgrill utan uppsikt.
  • Stäng inte locket förrän sidobrännare är sval.
  • Låt inte vatten komma i kontakt med din sidobrännare.
  • Använd du socker eller glades kan det rinna ner och göra att den inte uppnår sin fullständiga potential.

Napoleon Sizzle zone

Sizzle zone kan uppnå en hög temperatur, Napoleons sizzel zon kan uppnå en effekt på 930 grader. Flertal av Napoleon gasolgrillar finns med sizzel zone, de finns i en mindre och en större storlek. Napoleon PRO 825-3 har sin sizzel zone inuti grillerhuven och i sidohyllan en kokplatta som är formad för wokpanna. Med sizzel zonen kan du förutom att grilla en köttbit även använda den till att woka, steka och som en vanlig kokplatta om du skulle vilja koka potatisen medans du grillar. Napoleon har även vindskydd som man kan köpa till så man kan använda sizzel zonen även när det blåser, du hittar dom här.

Innehållet kan inte visas

Broil King sidobrännare


Broil King gasolgrillar ger dig en valmöjlighet mellan kokplatta eller sidobrännare. Broil Kings sidobrännare erbjuder även möjligheten att välja mellan 2 olika gallernivåer. Det går även på Baron 440 att byta ut din kokplatta till en sidobrännare. Grilla effektivt med sidobrännaren och få snygga ränder inte bara på din köttbit utan även grillränder på löken, sparris eller morötter.

Innehållet kan inte visas

Byta kokplatta till sidobrännare

Broil King erbjuder valmöjligheten att du kan byta ut din kokplatta mot en sidobrännare om du skulle vilja på deras gasolgrillar, modellerna Baron och Broil King Crown 420 och 490 erbjuder den möjligheten. På videon ser du hur du själv kan byta din kokplatta till sidobrännaren.

Alla våra gasolgrillar från Broil King hittar du här.

Innehållet kan inte visas