Hantering och Rengöring av Gjutjärnspannor

Varför Gjujärnspanna?

En Gjutjärnspanna är en investering. Behandlar man den rätt så kan man ha den i generationer. Den blir dessutom bara bättre och bättre med åren.

Förutom att den håller många år med rätt hantering så blir den även otroligt varm och håller värmen väldigt bra. Vilket gör gjutjärnspannor perfekt för att bryna kött, woka eller tillaga stekar till söndagsmiddagen. Den kyls inte ner lika fort som en panna i stål. Gjutjärn är dessutom ett naturligt material utan några kemikalier. Visste du att du även får extra järn i matlagningen när du använder en gjutjärnspanna? Järnhalten ökar dessutom om du använder några livsmedel med hög syra i pannan.

Det finns mängder av olika gjutjärnspannor, både stekpannor, ugnsformar, kastruller eller stekhällar. Troligtvis har du redan något av dessa hemma. Här under kommer vi ge tips och tricks på hur du enkelt kan ta hand om din gjutjärnspanna så den håller i flera generationer framåt.

Söker du efter en bra stekplatta, panna eller wok i gjutjärn kan du hitta det HÄR.

Varför Gjujärnspanna?

Att Bränna in Gjutjärn

Idag är många gjutjärnspannor redan inbrända från fabriken.

Men missköter man sin panna behöver man bränna in den på nytt. Därför är det bra att i alla fall veta hur man ska gå tillväga.

Precis som med en kolstålspanna ska man ha riktigt hög värme och smörja in pannan med olja under tiden. Det funkar med vilken naturell olja som helst. Använd en trasa eller papper och smörj runt pannan med tunt lager olja några gånger under inbränningen. Inbränningen tar cirka 10 minuter.

Är inte en gjutjärnspanna inbränd så kommer du märka det ganska fort då maten lätt fastnar i botten.

Rengöring av Gjutjärn

Vanlig Rengöring

Att göra rent en gjutjärnspanna är inte alls svårt. Ett tips är att göra rent pannan direkt efter användning för att lätt få bort alla matrester som ligger kvar i pannan. Nedan kommer 3 olika punkter på hur du kan rengöra.

1. Den vanligaste rengöringen och den du kommer göra oftast är att fylla pannan med varmt vatten och skrubba med en diskborste eller svamp (den mjuka sidan av svampen). Använd INTE något diskmedel, diskmaskin eller stålull. Det kommer slita på pannan och förstöra ytan.

2. Är det några matrester som sitter riktigt hårt och inte försvinner när du håller pannan under kranen. Full upp pannan med vatten och låt den stå och koka på spisen några minuter. Sen ska det vara enkelt att bara skrubba bort och skölja av resterande matrester.

3.Bränner man in matrester riktigt ordentligt så inte de 2 tidigare tipsen funkar. Då kan du alltid använda lite grovsalt och sen skrubba pannan med en svamp. Då ska allt lossna och det är bara att skölja bort matrester och salt.

Torka sen alltid av pannan när den är rengjord med en trasa eller handduk. En gjutjärnspanna som utsätts för fukt under längre period kommer du märka kommer börja rosta.

Grovrengöring

En grovrengöring behöver man göra i alla fall någon gång om året. Oftast ser man på pannan när en grovrengöring behövs då den blir väldigt ful och sliten efter ett tag och fortare om du inte tar hand om din gjutjärnspanna på rätt sätt.

Grovrengöringen görs bara genom 4 enkla steg.

1. Fyll pannan med grovsalt, inte för mycket utan bara så det täcker botten.

2. Värm pannan på hög temperatur i cirka 2 minuter. Du kommer då se att saltet ändrar färg.

3. Häll bort allt salt och torka ur pannan

4. Bränn in pannan på nytt. Hur du gör det kan du se högre upp på sidan.

Rengöring av Rostig Gjutjärnspanna

Att det blir rost på gjutjärnspannan är inte helt ovanligt då det lätt blir det när den utsätts för fukt ett tag. Oftast försvinner rost bara av att man gör en enkel rengöring med kokande vatten och skrubbar med en diskborste.

Försvinner inte rostet efter en vanlig rengöring. Prova att smörja in pannan med naturell olja efter den vanliga rengöringen. Ta sen och torka bort oljan med papper eller handduk. Tänk på att rosten färgar av sig! Upprepa att smörja in med olja och torka av tills rostet försvinner.

Underhåll av Gjutjärn

t finns några små punkter om vad man ska tänka på när man har en gjutjärnspanna. Gör/tänker du på dessa saker som vi punktar upp nedan så kommer din gjutjärnspanna hålla en livstid.

Håll din Gjutjärnspanna torr

En blöt gjutjärnspanna kommer resultera i att det blir rostfläckar vilket med tiden kan vara svårt att få bort. Så tänk på att alltid torka av gjutjärnspannan när du rengjort den, eventuellt ställa den på en varm platta och låta den torka.

Smörj in Gjutjärnet

Börjar din gjutjärnspanna se sliten ut så smörj in den med en naturell olja efter rengöring så kommer den få ett "GlowUp!"

Gör alltid rent efter dig

Låt inte en smutsig gjutjärnspanna bara stå. Rengör den direkt efter dig. Det kommer vara enklare att få bort matrester och kommer därför inte slita lika mycket på pannan då heller.

Använd ALDRIG diskmedel

Rengör aldrig gjutjärnspanna med diskmedel, i en diskmaskin eller med stålull. Alla dessa sätt kommer skada pannan vilket kommer göra att den inte håller sig fin lika länge och förkortar livstiden på den.

Vanliga frågor gällande skötsel av gjutjärn

Ja du kan använda svinto på gjutjärn men vi rekommenderar inte att du gör det efter varje gång du har använt den.

Nej. Använd inte diskmedel när du rengör gjutjärnspanna då förstör du pannans hinna. Använd endast varmt vatten och skrubba ren den eventuellt lite flingsalt om smutsen inte lossnar.

Efter några år av användning börjar proteiner och fett komma in i gjutjärnet vilket gör att maten lättare bränner fast än tidigare. Undvik att detta sker tidigt genom att rengöra stekpannan efter användning.

Det är när man har skyddat gjutjärnet med en glasliknande emalj vilket innebär att gjutjärnet inte är lika känsligt och slits i samma utsträckning som oemaljerat gjutjärn.

En välskött gjutjärnspanna håller livet ut så med rätt skötsel så kan den hålla nästintill hur länge som helst.