Olika Sorters Pizzastenar

Vad är egentligen skillnaden på olika Pizzastenar?

Italienska Pizzastenar

Stenarna är från Italien och finns först och främst i ugnarna från Forno Allegro. Men du kan även köpa dem separat.

Vid önskemål kan vi även måttanpassa stenarna. Hör av dig till oss om du vill ha ett speciellt mått så ska vi se vad vi kan göra.

Biscottisten / Lersten

Biscottisten eller lersten som det också kallas är en riktigt porös och fin sten. Stenen har massor små små hål i sig vilket skapar ett jämt värmeflöde. Stenen är alltså en dröm att ha i en pizzaugn, eftersom du får en sån jämn värme och inte behöver oroa dig för att bränna botten lika lätt som det kan vara med andra pizzastenar. Höjden på stenen är cirka 4cm. Tjockleken gör dessutom att värmen stannar länge i stenen.

Biscottistenen / Lavastenen är handgjord och därför är ingen av stenarna identiska med varandra. Köper du två stycken kan de ha olika färger och ibland kan det även skilja några millimeter på höjden. Detta kan du märka av i vissa Forno Allegro ugnar t.ex Nonno Peppe. Där kan det ibland skilja lite på höjden mellan stenarna men det brukar räcka att antingen vända på stenen eller vrida den 180grader så bli bak ytan jämnare.

Biscottistenen kan du hitta hos oss, för att se mer tryck HÄR.

Ooni Pizzasten

Oonis pizzastenar hittar du i pizzaugnarna från Ooni. Men de finns att köpa separat som reservdel eller om du vill ha en pizzasten i ugnen hemma.

Pizzasten för krispiga bottnar

Oonis pizzastenar är tillverkade av kordieritsten, en hård typ av mineral. Det är en tunn sten som inte är den bästa på att hålla värmen efter att du slutat elda i ugnen. Men stenen ger dig otroligt fin och krispig yta på det du nu bakar. Denna sten är en slät sten och endast 1 cm i tjocklek. Vilket som tidigare nämnt gör att värmen försvinner relativt fort om du slutar ge den värme.

Kordieritstenen är ganska känslig och kan lätt spricka om man inte hanterar den rätt. Hur du ska sköta dina pizzastenar kan du läsa mer om under Vårda din pizzaugn.

Pizzastål / Bakstål

Pizzastål eller bakstål som det också kallas är ett väldigt bra tillbehör om du vill göra pizza hemma i din ugn. Stål leder värme otroligt bra och eftersom ugnen oftast inte är lika varm som en pizzaugn så kan du ändå komma upp i ganska hög värme i själva stålet.

Ett pizzastål är inte lika känsligt som en pizzasten vilket gör dem enklare att rengöra och flytta runt. Förutom att ha det i ugnen så funkar det riktigt fint även i grillen!

Är du sugen på att köpa ett pizzastål / bakstål, kolla HÄR.

Övriga Pizzastenar


Kamado Joe - Pizzasten

Kamado Joes pizzasten är tillverkad i keramik. Dert är en liten, lätt och tunn pizzasten som är tillverkad för att passa perfekt på grillen. Precis som Oonis sten tappar den snabbt värme eftersom den är så tunn. Men du får en fin och jämn värme som kommer ge dig chansen att baka grymma pizzor även på grillen eller i ugnen.

Klicka HÄR för att köpa pizzastenen från Kamado Joe.

Fredstone - Bra komplement till Ooni pizzaugnar

Fredstone är en otroligt porös pizzasten som ger en väldigt fin och jämn värme. De är designade för att passa Oonis ugnar men funkar lika fint till grillen eller ugnen. Det är fortfarande en tunn sten men till skillnad från Oonis pizzasten är denna porös istället för kompakt vilket ger en finare spridning på värmen.

Klicka HÄR för att komma till Fredstone pizzasten.

Pizzastenar för bättre resultat