SOMMARREA - Klicka här för att se våra hetaste DEALS!

Hur man rengör och bränner in sin Kolstålspanna

Inbränning av Kolstålspanna

Kolstål är ett väldigt trevligt material som håller i decennier, speciellt om du lär dig att hantera det rätt.

Det första steget för att få en kolstålspanna att hålla sig fin i generationer är att bränna in den rätt direkt när man får den.

Bredvid kan du se en video där Henric från Professional Secrets visar hur man bränner in deras kolstålspannor. Jag kommer även skriva upp alla steg här nedanför.

Är du sugen på att köpa en kolstålspanna så kan du hitta dem på vår hemsida - Kolstålspannor

Innehållet kan inte visas

Tillvägagångssätt Inbränning

Steg 1

Tvätta bort eventuell transportsvax från pannan.

Professional Secrets använder Bivax på sina pannor som ett skydd när man fraktar den. DU kanske köpt en kolstålspanna där du inte vet om den har något transportvax. Så rengör den ändå för säkerhetsskull innan själva bränningen. Rengör man den inte så kommer den inte prestera lika bra (bli lika varm) det kan även bilda sig små geléklumpar när du bränner in pannan, vilket inte är så jättegott att få i sin mat.

Smidigaste sättet för att tvätta av vaxet är att ta diskmedel på en svamp och skrubba den noga. Sen skölja av den med varmt vatten.

Steg 2

Själva inbränningen. Sätt plattan på högsta värme och ställ på pannan. Smörj in den med ett tunt lager olja. Det funkar med vilken olja som helst.

Pannan i sin tur absorberar oljan så du behöver fortsätta smörja in den med ett tunt lager olja medans du bränner in den. Använd en trasa eller hushållspapper och doppa i oljan sen smörj in.

När pannan väl har blivit svart på hela botten då är den inbränd och klar. Själva inbränningen tar cirka 7 minuter.

Sen är det bara att börja använda pannan. Tänk på att (som jag nämnde tidigare) kolstålspannor absorberar upp matfettet vilket gör att man (speciellt i början med en ny) måste tillsätta mycket olja eller matfett till tillagningen.

Rengöring av Kolstålspanna

Rengöring av din kolstålspanna är enkelt. Egentligen finns det bara ett tips och det är det som gäller.

Rengör bara med varmt vatten. Ja du läste rätt, använd bara vatten och helst så snabbt efter användning som möjligt. Inte något diskmedel eller diskmaskin då det kommer skada pannan. Medel tar bort oljorna och det naturliga skyddet i pannan vilket ger det större risk att maten börjar bränna fast.

Tycker du inte alla matrester försvinner när du endast sköljer pannan. Häll i vatten i pannan och ställ den på spisen och låt koka en stund. Då ska de matrester som är kvar försvinna. Det funkar även att använda diskborste försiktigt med det varma vattnet.

Dessa rengöringstips gäller för alla typer av kolstålspannor, även om det är en stekhäll eller liknande.

Har du några övriga frågor när det gäller kolstålspannor? Maila/Ring/Chatta gärna så ska vi svara på dem!


Rengöring av Kolstålspanna