FRI FRAKT* (Gäller ej Kol, pellets eller fyndvaror) - Till klapparna! KLICKA HÄR

Vi rökte en julskinka med en enkel elrök från Muurikka

Rök din julskinka!

Innehållet kan inte visas

Rökt julskinka

Att röka en julskinka är inte speciellt svårt, du behöver en grill eller rökskåp, en skinka och lite rökflis. 
Vad jag vill få fram med denna texten är att det inte är svårt att röka och att röka sin skinka är kanske det enklaste att börja med!

Utrustning som behövs

  1. Grill som går att strypa luftflöde med
    Enklast gör du den med ett rökskåp, offset smoker eller en kamadogrill
  2. rökflis 
  3. stektermometer

Ingredienser

  1. 1 st rimmad skinka
  2. rökflis (om det räknas som en ingrediens)

Jag rökte min julskinka utan krångel och i mitt exempel använde jag en rökugn från Muurikka men det går lika bra i en kamadogrill, gasolgrill, grilltunna eller klotgrill om man kan sin grill skapligt och använder ett bra kol/briketter så är det inga som helst problem. 

Med ett rökskåp eller annan form av elrök eller en kamado blir det smidigast och det hela kräver mindre gulluigull men har man inte det så går det alldeles utmärkt ändå! I mitt fall så Vabade jag yngsta sonen så skinkan fick inte direkt nåt laserfokus utan den fick sköta sig själv precis som det ska vara.

Jag läste själv en del recept om att man skulle torka skinkan ett par dagar på galler i kylen men eftersom jag vill skala bort allt som gör det krångligt så ställde jag in min skinka i varmluftsugn på 60 grader i ca 45 minuter för att torka upp ytan och det fungerade alldeles utmärkt, jag visste ju inte när jag fick idén om att röka skinkan att sonen skulle vara hemma från förskolan så detta blev tämligen spontant. 

Ett par dagar när jag var tillbaka på jobbet testade jag att ta skinka bara rätt uppochner och skicka in i röken, smakmässigt blev det inte märkbart men den skinkan som jag körde första gången och torkade i ugnen blev lite finare i färgen, du gör som du vill helt enkelt. 


Så här röker du din julskinka

  • Köp färdigrimmad skinka direkt i disken, jag valde en som vägde 2,2 kg, alltså en lite mindre
  • Ta en grill, rökskåp, elrök eller vad du har och försök ligga under 100 grader. 
  • Tillsätt ett jämt lager rökflis
    Om du har en gasolgrill behöver du ha en röklåda och har du inte det så gör du en röklåda med lite aluminiumfolie och sticker lite hål på så att röken kan ta sig ur. 
    Om du har en kolgrill så kan du också använda folie och göra ett paket eller använda lite större chunks. 
  • Passande rökflis enligt mig är fruktträ, al, bok eller nåt annat mildare träslag. Om man är mer hard core rök kan man välja ek eller hickory till exempel som ger mer mustighet i röksmaken.
  • Om du ligger runt 100 grader kommer det ta 4-5 timmar att bli klar, om du väljer att ligga på 80 grader kan det landa på 6-8 timmar. 
    Om du väljer att gå lägre i temperatur får man generellt mer röksmak men om du istället ligger på runt 100 grader så får du en mildare röksmak. 
  • Om du har en termometer i skinkan så blir det enklare, i mitt fall hade jag en wifi-kopplad typhur synk one vilket gjorde att jag hade koll även när jag inte var hemma under hela processen plus att man får mer exakt temperatur då en sån termometer mäter temperaturen där skinkan ligger samt inne i skinkan. 

Skinkan blev iaf himla god men såklart missade jag att ta några bilder men lyckades iaf ta en slafsig bild när skinkan var skivad, i videon så kan man iaf se hur skinkan såg ut när den var klar :)

barilo_2.0.png

Receptet är skrivet av Sebastian Virta, grundare till grillkung och självutnämnd grillkung sen 2014. 

Andra rökskåp

Rökflis och chunks