Tips på hur du bäst tar hand om din pizzaugn!

Vårda din pizzaugn

Vårda din pizzaugn

Rengöring

Rengöring av Pizzasten

Att rengöra sin pizzasten i pizzaugnen är inte alls svårt så länge du vet vad du ska göra. Det blir oftast kvar någon smält ost på stenen eller tomatsås som ibland rinner igenom pizzabotten. Med några enkla tips så får du snabbt bort matresterna.

Först och främst finns det några saker du INTE ska göra. Som man kanske normalt gör när man ska rengöra något.

1. Använda några rengöringsmedel

2. Använda vatten

Båda vatten och rengöringsmedel försämrar kvalitén på stenen och den kommer efter tiden försämras eller gå sönder. I en pizzaugn där värmen är så hög räcker det oftast att bränna bort allt smuts och alla matrester. För att sen enkelt bara borsta bort det.

Steg för att rengöra stenen:

1. Låt ugnen gå på hösta värmen så alla matrester verkligen bränns och blir som aska.

2. In med en ugnsborste när ugnen fortfarande är varm och borsta så allt som sitter fast släpper.

3. Använd skrapan på borsten (om den har det) och skrapa bort de rester som sitter hårdare fast i stenen.

Tänk på att när du borstar och skrapar så ska du inte göra det med för hårt tryck för då finns risk att stenen spricker. I alla fall om den är tunnare, som i en Ooni ugn.

4. Borsta ut allt löst och stenen ska nu vara ren.

En pizzasten kommer förändras i färgen när du använder den. Den kommer aldrig se ut som när den var ny. Men även om stenen är svart där du bakar pizzor betyder inte det att den är oren. De höga temperaturerna dödar alla potentiella bakterier som kan finnas i ugnen. Så länge du borstar bort alla matrester är det ingen fara.

Bra ugnsborstar kan du hitta på vår hemsida under PIZZATILLBEHÖR eller längst ner på denna sida.

Rengöring av själva ugnen

Behandlar du din ugn rätt med överdrag eller liknande så behöver inte själva ugnen så mycket mer vård.

Alla ugnar kan man torka av med trasa för att få den ren från saker som pollen eller vattenfläckar som kan bli om den står oskyddat när det regnar. Här kan du använda olika typer av rengöringsmedel. Bara dubbelkolla att medlet du tänker använda funkar på det material som är på ugnen.

En ugn i rostfritt stål som Forno Allegro´s ugnar kommer rosta med tiden när du använder den. Det är på grund av de höga temperaturerna. Mot ytrost kan du använda valfritt rengöringsmedel mot rostfritt och se om det blir bättre. Dock kommer rosten aldrig försvinna helt.

Har du fler frågor om rengöring eller exakt vilket medel du borde använda, kontakta oss på info@grillkung.se så ska vi hjälpa dig!

Förvaring / Skydd

Överdrag

Överdrag är något vi rekommenderar till din pizzaugn då det kommer bevara ugnen med tiden. Den skyddar ugnen mot regn, kryp och annan smuts som cirkulerar i luften. De flesta av överdragen är smidiga att trä på på pizzaugnen och flera av Oonis överdrag har även handtag så du lätt kan förflytta dig med ugnen i handen.

Även om det är fint väder ute så är ett överdrag alltid bra att använda eftersom det alltid finns smuts i luften som gärna sätter sig på utsidan. Hos ugnar utan lock som Ooni Koda 12 + 16 så hindrar även överdraget från att smuts blåser in i ugnen. Har du använt överdrag flitigt kommer man kunna se skillnad med åren att ytterhöljet håller sig i finare skick än om du inte hade haft överdrag.

Har du inte överdrag eller inte tänkt skaffa det se om du har möjlighet att förvara pizzaugnen under tak, antingen i ett garage, förråd eller bara på verandan. Vid regn och snöfall kommer detta ändå ge lite skydd mot ugnen.

Tänk på:

Att ta av överdraget om det har regnat för mycket. För mycket vatten kan gå igenom överdraget och stänger då inne fukten emot ugnen vilket kan leda till rost. Låt då ugnen och överdraget torka innan du sätter på det igen.

Produkter - Vårda din Pizzaugn