Marcuspizzacorner testar Veloce pizzaugn

Test av Veloce

Utfört av @marcuspizzacorner

Vår ambassadör Marcus Larsson, alias @marcuspizzacorner har i samarbete med Grillkung fått testa Forns Allegros nya Veloce som drivs på el, en riktig italiensk elektrisk pizzaugn. Detta test har gjorts av Marcus som är en av Sveriges bästa influencer när det kommer till napolitansk pizza. Läs Marcus egna ord nedan om ugnen samt hur den hjälper dig att nå de perfekta napolitanska pizzorna.

Inledning

Edil Planet Veloce elektriskt pizzaugn

Att det finns ett uppsjö med ved och gasolpizzaugnar nuförtiden har nog ingen missat, men pizzaugnar som går på el finns det ett mindre utbud utav.
Edil Planet har släppt sin första elektriska pizzaugn för hemmabruk och här har dom gått all in när det gäller kvalité och utforming av ugnen.

Fakta om ugnen

Veloce

Ugnen består av en bakyta på 40 Dx35 B cm, två värmeelement, ett under golvet och ett i toppen av pizzaugnen och dessa element styr du med hjälp av vreden på framsidan av ugnen. Ugnen går på vanligt 230v uttag. Den har även en inbyggd fläkt i sig som hoppar igång när ugnen nåt en viss temperatur, detta för att kyla av ytterhöljet ordentligt så att ugnen inte blir för varm runt omkring vilket är positivt. Speciellt om man ska köra ugnen en längre period.

Ingen tvekan om att detta är en av de snyggare ugnar som tillverkas just nu.

Ugnen är även något högre inuti jämfört med andra elektriska pizzaugnar, detta ger en lite jämnare värme vid bakningen.

Finishen på ugnen är riktigt snygg, alla knappar, och vred känns väldigt gedigna och kvalitén överlag känns väldigt bra. Ugnen ligger något högre i pris än andra elektriska ugnar men skillnaden på kvalitén är rätt stor.

Original sitter det en corderitesten i botten. Vill man baka krispiga svenska pizzor på lite lägre temperatur (runt 320-350 grader) fungerar denna bra. Vill man däremot baka napolitanska pizzor rekommenderar jag att byta ut stenen till en biscotti-sten vilket jag gjort i det här testet. Stenen hittar ni HÄR.

En sån här ugn lämpar sig verkligen för folk som inte har möjlighet att köra gas eller vedugn, eller de som inte vill stå ute mitt i vintern för att grädda ett par pizzor. Då ugnen inte heller är jättetung så lämpar den sig även för de som vill köra lite mindre event där man inte har möjlighet att stå utomhus

Bakning i pizzaugnen

När man får ugnen rekommenderar jag att låta ugnen stå och gå i ca 1h på halvfart så att den får brännas in och torkas ur ordentligt. Det är en del fukt i stenen från produktion som måste torkas ur och detta är väldigt viktigt. Låt sedan ugnen svalna av ordentligt.

Lite för varmt att baka på, men det är kul att potentialen finns

När jag efter första inbränningen drar igång ugnen vrider jag på båda värmeelementen till max och låter den värmas upp. På ca 30 min har ugnen redan hunnit bli över 500 grader på golvet, vilket i sig är väldigt imponerande, men det är lite för högt för att baka pizza i och risken för bränd botten blir högre då, speciellt i en elektrisk ugn där du nästan aldrig lyfter pizzan från golvet.

Jag märker ganska snabbt att man efter uppvärmning inte behöver använda de undre elementet om man inte bakar i högt tempo, kör man några pizzor hemma klarar man sig gott och väl med det övre elementet, men det är trevligt att kunna använda ugnen även vid högt tryck för de som vill köra catering och liknande.

Pizzan på bilden är 33cm i storlek

Med en biscottisten är det ganska bekvämt att vrida ner ugnen så den håller runt 400-430 grader, då får man bak tider på runt 90-120 sekunder och jag upplever att pizzan blir lite krispigare än i andra elektriska ugnar. Enligt italienska vänner ska det bero på den högre ugnskammaren och den jämnare värmen i ugnen. Man klarar sig även ganska bra utan att rotera pizzan, men vill man vara riktigt petig så är ugnen något svalare vid öppningen och pizzan blir lite ljusare där om man inte roterar pizza 180 grader efter ca halva tiden pizzan gräddas. En lämplig storlek på pizzaspade i den här ugnen är max 33 cm. Då ugnen är djupare än bred så blir avkastet bekvämt trots att man nästan maxat ugnen på bredden.

Vit svamppizza, en av mina favoriter

Slutord

För varje gång man kör ugnen så känner man att man lär sig den lite mer, jag brukar köra ugnarna vid minst 5 tillfällen innan jag skriver ett utlåtande om dom. Detta för att dämpa nyhetens behag och att varje ugn beter sig lite annorlunda så man har alltid en inkörningsperiod på dom.

Finish och kvalité på ugnen är svårslagen
, prestandan är riktigt bra och den har allt man kan önska i en elektrisk pizzaugn för hemmabruk eller för den som kör lite mindre mängder catering/event för det storleksformatet som den har. Det är inte en vedugn där du kan baka pizza på under 60 sekunder, utan man får nöja sig med lite längre baktider i denna och pizzorna blir för det tränade ögat lite annorlunda jämfört med i en vedugn. Men överlag blir resultatet bra!