Recept på hur du röker Lax i pelletsgrillen

Att röka Lax

Rökt lax är något som är otroligt smidigt att göra men som vii gör alldeles för sällan!

Detta recept kommer från Johan som jobbar med pelletsgrillarna från varumärket Traeger. Han röker laxen i deras Ranger som är en liten portabel pelletsgrill. Men självklart kan du även röka laxen i en kolgrill, rökskåp eller liknande.

Kika gärna på videon bredvid för att höra Johan berätta mer om hur du röker just i en pelletsgrill och hur du ska förbereda laxen!

Receptet kommer här nedan.

Innehållet kan inte visas

Recept

Receptet är räknat efter att laxen ligger i kryddorna 1 dygn innan rökning för att saltas och marineras. Tack vare att du gör denna process 1 dag innan blir köttet fastare i fisken och den kommer inte släppa ut lika mycket vätska under tillagning.

Tillvägagångssätt

Dag 1

  1. Ta fram laxsidan och putsa bort om det är några fula partier eller mycket fett.
  2. Ta också bort fjäll på skinnsidan om det fortfarande finns kvar. Gör sen små snitt i skinnet på laxen så kryddorna även sugs in under skinnet.
  3. Smeta in laxsidan i senap. Både ovan och undersidan.
  4. Blanda salt och farinsocker med svartpeppar och sprid sen över laxen. Detta ska med vara på alla sidor av laxen.
  5. Avsluta med att sprida ut Veggie ruben på laxen.
  6. Låt laxen vila täckt i plastfolie i kylen i cirka 24 timmar.

Dag 2

Ska du röka i en grill så tänk på att först hetta upp grillen över 100 grader så du dödar alla bakterier och kan rengöra grillen.
Sen under själva rökningen ska grillen ligga på 75 grader.

  1. Dra av all krydda från laxen som legat på den i 1 dygn. Här är det perfekt att dra med en tårtspatel eller stekspade försiktigt och sen avsluta med papper för att få bort det sista.
  2. Lägg sen Laxen på grillen med skinnsidan neråt tills den når en innertemperatur på cirka 46 grader., vilket är cirka 1 timme. Ska du servera laxen kall rekommenderas det att låta den gå upp några grader till.
  3. Sen är det bara att servera och njuta!