Recept på Glutenfri pizzadeg

Bild

Napolitansk Pizza Hemma

Alla älskar pizza och Du är en av dem! Men hur bakar man den perfekta pizzan och hur är den perfekta pizzan? Vi låter vår pizzaexpert Marcus Larsson komma med sina bästa tips!

Att baka pizza är både kul att göra och gott att äta och för vissa kan det även bli ett intresse eller hoppy. För Marcus Larsson har det rent av blivit en stor del av livet och hans pizzor i olika ugnar med olika recept och utföranden har blivit ett mycket uppskattat inslag i vårt instagramflöde på grillkung. Vi tog oss helt enkelt i kontakt med Marcus och frågade om inte han ville dela med sig av sina bästa tips och de kommer här.

v

Är du glutenintolerant men vill också njuta av en fantastiskt god pizza? Trött på att bli dålig i magen när du ändå gjort det dumma och beställt en glutenfri pizza på en resturang? Då har du kommit rätt!

Jag är själv glutenintolerant men älskar pizza, och sen jag köpte min Ooni Koda har jag testat flera glutenfria recept och till slut kommit fram till vad jag tycker är en riktigt bra pizzadeg som i många fall smakar godare än en deg med gluten i.

Ingredienser (för 3-4 degar)

  • Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • ca 15-20 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl fil eller naturell yoghurt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk socker

Instruktioner - degen

Börja med att värma vattnet till ca 37 grader och häll över det i en stor bunke. Smula ned jästen och blanda försiktigt. Häll i fiberhusken, olja och salt och blanda. Låt stå för att svälla i ca 5-10min (inte längre!). Det som händer då är att fiberhusken binder vattnet så att det blir en fastare gegga och konsistensen på degen blir sedan mjuk och härlig.

Efter att fiberhusken svällt klart lägger du i filen/yoghurten. Nu ska du börja blanda i mjölet lite i taget och röra runt med antingen en bra bakmaskin eller degkrokar på en elvisp. Jag brukar köra med elvisp och det tar ca 5 minuter och armen får ett bra träningspass på köpet.

Ta i ca en halv deciliter mjöl i taget och se till så att allt blandas in i degen innan du lägger in mer. Mot slutet så ska du ha i bakpulvret och sockret och blanda in väl. Om degen börjas kännas för torr eller att den börjar gå sönder, ha i lite mer vatten.

Degen skall till slut kännas fast och fin, inte torr eller jättekletig. Den ska fastna lite grann i botten av bunken.

Lägg över en bakduk/handduk som du fuktat ordentligt (gör att jästen trivs och jäsningen blir bättre) och låt stå mörkt i ca 45 minuter.

Nu bör degen växt och du kan stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och skära den i 3-4 degar. Detta beror på hur stora pizzor du vill ha och om du vill ha kanter på pizzan eller inte. Jag brukar skära den i 4 st ganska små pizzor som har kanter.

Plasta sedan in varje degbit i plastfolie (gör inte platfoliet alldeles för tajt runt degen då degen kommer jäsa mer och kan i så fall spräcka plasten). Lägg degarna i kylen på t.ex. en tallrik med en handduk på. Låt jäsa alltifrån 20 min till 1 dag.

Dags att göra pizzan!

Instruktioner - pizzan

Börja med att ta ut degarna lite innan de ska gräddas. Ta upp en deg från plasten och lägg på mjölad bakbord. Lägg lite mjöl ovanpå och börja med att trycka ut degen från mitten utåt mot kanterna med dina fingrar. Detta är en glutenfri deg och har inte samma egenskaper som en glutendeg, så det går inte att bara låta den hänga i luften för att sträckas ut, då kommer den mest sannolikt att gå sönder.

Detta är något man blir bättre på med varje deg man gör och till slut är det busenkelt. Man måste se till att degen inte fastnar i bakbordet och att man hela tiden lyfter degen och får in lite mer mjöl under så den inte fastnar.

Till slut har du en tunn fin deg med härliga kanter.

Lägg på ditt pålägg och ost och grejer, och in med pizzan i ugnen! jag skulle såklart rekommendera en riktig pizzaugn (t.ex. en Ooni Koda som jag själv använder) men det går även helt ok med en ugn på max med en pizzasten (alternativt förvärmd plåt).

Njut sedan av en glutenfri pizza som aldrig förr!


Skrivet av Victor Eliasson, utvecklare för grillkung.se

Vanliga frågor angående pizzadeg?

Vi rekommenderar starkt detta, Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse), 1 msk fiberhusk, 2 dl vatten, 0,5 dl olivolja, 25 g jäst, 1 tsk salt, 1 ägg, 0,5 dl fil eller naturell yoghurt, 1 tsk bakpulver

klicka på länken så hittar du hur du gör degen steg för steg, Glutenfri deg. Nedan finns även instruktioner hur man gör pizzan med.

En ugn som når 400-500 grader, Pizzaspade att skjutsa av pizzan, En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen, En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen.

1000g vetemjöl (16.5 dl), 600g vatten (6dl), 10g olivolja (1 msk), 26g salt (1.5 msk), 25 gram jäst (ett halvt paket). Klicka på länken så finns det instruktioner hur du gör steg för steg Snabb&enkel pizzadeg

Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.