Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Recept på Glutenfri pizzadeg

1.jpeg

Napolitansk Pizza Hemma

Alla älskar pizza och Du är en av dem! Men hur bakar man den perfekta pizzan och hur är den perfekta pizzan? Vi låter vår pizzaexpert Marcus Larsson komma med sina bästa tips!

Att baka pizza är både kul att göra och gott att äta och för vissa kan det även bli ett intresse eller hoppy. För Marcus Larsson har det rent av blivit en stor del av livet och hans pizzor i olika ugnar med olika recept och utföranden har blivit ett mycket uppskattat inslag i vårt instagramflöde på grillkung. Vi tog oss helt enkelt i kontakt med Marcus och frågade om inte han ville dela med sig av sina bästa tips och de kommer här.

v

Saker som kan vara bra att ha när man ska baka pizza napoletana:

 • En ugn som når 400-500 grader
 • Pizzaspade att skjutsa av pizzan
 • En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen
 • En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen
Recept på riktig lyxpizza

Tidåtgång 24

Recept på 6 stycken degbollar
 • 1000 gram vetemjöl

Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.

 • 630 gram iskallt vatten
 • 28 gram salt
 • 0.35 gram jäst (ja du läste rätt, 0.35 gram. Har du ingen våg som klarar av att väga så lite så är det ungefär i storleken av ett lingon.

Häll upp vattnet i en bunke, lös upp saltet i vattnet och lös sedan upp jästen, häll direkt i allt mjöl och blanda tills det inte finns några klumpar kvar, jag brukar börja med att blanda med en gaffel och sedan klämma ihop degen med handen tills det inte finns några klumpar kvar. Låt degen sedan vila ca 20 minuter, ta sedan degen och vik den från ena hörnet till det andra på båda sidor tills du har en någorlunda spänd boll, gör detta med en fuktig hand så slipper du kladd. Vänta sedan 10 minuter och upprepa detta, väntaytterliggare 10 minuter och upprepa.

Det går även bra att köra degen i en hushållsassistent, men det blir mest bara mer disk tycker jag.Låt sedan degen vila i ca 12 timmar i rumstemperatur (21 grader), dela sedan upp degen på ca 6 bollar på 250-270 gram styck och gör tighta bollar. Låt dessa vila i 10-12 timmar (i rumstemperatur) antingen i små runda lådor med lock (gammal 500 gram kvargburk fungerar bra) alternativt i någon bra ugnsform, inplastad så att dom inte torkar.

När du sedan ska baka ut pizzorna så lägger du ut en degboll i en hög mjöl, plattar ut degen och formar till en rund pizza. Kolla gärna på youtube hur man ska öppna en napoletansk pizza, det finns flera olika varianter här också men viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt och beskt i ugnen.

Toppa pizzan med valfria tillbehör, överdriv dock inte och dra sedan upp på pizza spaden, se till att det inte är för mycket mjöl på pizzaspaden också och baka av pizzan i ugnen.


Superenkelt och supersnabb pizzadeg

Tidsåtgång: 1-2h

En deg som går snabbt att göra när man lite för sentkommer på att man vill äta pizza.
6 stora degbollar (eller 7 mindre

Recept:

 • 1000g vetemjöl (16.5 dl)
 • 600g vatten (6dl)
 • 10g olivolja (1 msk)
 • 26g salt (1.5 msk)
 • 25 gram jäst (ett halvt paket)
Gör såhär:

Lös upp saltet i vattnet

Blanda i olivoljan och jästen.

Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15mintills degen är slät och smidig.

Täck degen och låt den vila 30 min på en varm plats i köket.

Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck,alternativt 7 degbollar på 230g styck.

Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täckta i ca 30-60 min till (dom ska ha dubblats i storlek)Baka sedan ut pizzorna med valfri topping!

Enkel och medelsnabb pizzadeg:

En medelsnabb deg som man enkelt kan förbereda några timmar innan gästerna kommer.


Tidsåtgång: 3-4
6 stora degbollar (eller 7 mindre)
Recept:
 • 1000g vetemjöl (16.5 dl)
 • 630g vatten (6,3dl)
 • 10g olivolja (1 msk)
 • 26g salt (1.5 msk)
 • 10 gram jäst (1/5 del av ett jästpaket)

Gör såhär:

Lös upp saltet i vattnetBlanda i olivoljan och jästen.

Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15mintills degen är slät och smidig.

Täck degen och låt den vila ca 60 min på en varm plats iköket.

Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck,alternativt 7 degbollar på 230g styck.Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täcktai ca 3h till (dom ska ha dubblats i storlek)

Baka sedan ut pizzorna med valfri topping!

Följ Marcus på @marcuspizzacorner

Är du glutenintolerant men vill också njuta av en fantastiskt god pizza? Trött på att bli dålig i magen när du ändå gjort det dumma och beställt en glutenfri pizza på en resturang? Då har du kommit rätt!

Jag är själv glutenintolerant men älskar pizza, och sen jag köpte min Ooni Koda har jag testat flera glutenfria recept och till slut kommit fram till vad jag tycker är en riktigt bra pizzadeg som i många fall smakar godare än en deg med gluten i.

Ingredienser (för 3-4 degar)

 • Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse)
 • 1 msk fiberhusk
 • 2 dl vatten
 • 0,5 dl olivolja
 • ca 15-20 g jäst
 • 1 tsk salt
 • 0,5 dl fil eller naturell yoghurt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk socker

Instruktioner - degen

Börja med att värma vattnet till ca 37 grader och häll över det i en stor bunke. Smula ned jästen och blanda försiktigt. Häll i fiberhusken, olja och salt och blanda. Låt stå för att svälla i ca 5-10min (inte längre!). Det som händer då är att fiberhusken binder vattnet så att det blir en fastare gegga och konsistensen på degen blir sedan mjuk och härlig.

Efter att fiberhusken svällt klart lägger du i filen/yoghurten. Nu ska du börja blanda i mjölet lite i taget och röra runt med antingen en bra bakmaskin eller degkrokar på en elvisp. Jag brukar köra med elvisp och det tar ca 5 minuter och armen får ett bra träningspass på köpet.

Ta i ca en halv deciliter mjöl i taget och se till så att allt blandas in i degen innan du lägger in mer. Mot slutet så ska du ha i bakpulvret och sockret och blanda in väl. Om degen börjas kännas för torr eller att den börjar gå sönder, ha i lite mer vatten.

Degen skall till slut kännas fast och fin, inte torr eller jättekletig. Den ska fastna lite grann i botten av bunken.

Lägg över en bakduk/handduk som du fuktat ordentligt (gör att jästen trivs och jäsningen blir bättre) och låt stå mörkt i ca 45 minuter.

Nu bör degen växt och du kan stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och skära den i 3-4 degar. Detta beror på hur stora pizzor du vill ha och om du vill ha kanter på pizzan eller inte. Jag brukar skära den i 4 st ganska små pizzor som har kanter.

Plasta sedan in varje degbit i plastfolie (gör inte platfoliet alldeles för tajt runt degen då degen kommer jäsa mer och kan i så fall spräcka plasten). Lägg degarna i kylen på t.ex. en tallrik med en handduk på. Låt jäsa alltifrån 20 min till 1 dag.

Dags att göra pizzan!

Instruktioner - pizzan

Börja med att ta ut degarna lite innan de ska gräddas. Ta upp en deg från plasten och lägg på mjölad bakbord. Lägg lite mjöl ovanpå och börja med att trycka ut degen från mitten utåt mot kanterna med dina fingrar. Detta är en glutenfri deg och har inte samma egenskaper som en glutendeg, så det går inte att bara låta den hänga i luften för att sträckas ut, då kommer den mest sannolikt att gå sönder.

Detta är något man blir bättre på med varje deg man gör och till slut är det busenkelt. Man måste se till att degen inte fastnar i bakbordet och att man hela tiden lyfter degen och får in lite mer mjöl under så den inte fastnar.

Till slut har du en tunn fin deg med härliga kanter.

Lägg på ditt pålägg och ost och grejer, och in med pizzan i ugnen! jag skulle såklart rekommendera en riktig pizzaugn (t.ex. en Ooni Koda som jag själv använder) men det går även helt ok med en ugn på max med en pizzasten (alternativt förvärmd plåt).

Njut sedan av en glutenfri pizza som aldrig förr!


Skrivet av Victor Eliasson, utvecklare för grillkung.se

Vanliga frågor angående pizzadeg?

Vi rekommenderar starkt detta, Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse), 1 msk fiberhusk, 2 dl vatten, 0,5 dl olivolja, 25 g jäst, 1 tsk salt, 1 ägg, 0,5 dl fil eller naturell yoghurt, 1 tsk bakpulver

klicka på länken så hittar du hur du gör degen steg för steg, Glutenfri deg. Nedan finns även instruktioner hur man gör pizzan med.

En ugn som når 400-500 grader, Pizzaspade att skjutsa av pizzan, En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen, En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen.

1000g vetemjöl (16.5 dl), 600g vatten (6dl), 10g olivolja (1 msk), 26g salt (1.5 msk), 25 gram jäst (ett halvt paket). Klicka på länken så finns det instruktioner hur du gör steg för steg Snabb&enkel pizzadeg

Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.