Saker att tänka på vid användning av pizzaugn!

Att äga en pizzaugn är ett riktigt lyft i vardagen! Du kan få till riktiga proffspizzor helt själv på hemmaplan och imponera på vänner, grannar och familj.

Men det är otroligt höga temperaturer man hanterar när det kommer till en pizzaugn så därför är det extra viktigt med säkerheten. Här kommer vi rada upp olika punkter med saker att tänka på om man är nybörjare eller osäkert vid sin pizzaugn!


Hittar du inte svaret på din fråga nedan?

Maila gärna oss på info@grillkung.se så hjälper vi dig!

sakerhet.jpg

Tänk på detta!

Underlag

Underlaget är bland det viktigaste när det kommer till använd av pizzaugnar. Speciellt när det kommer till ugnarna från Forno Allegro som inte har några ben. Men vilken ugn man än använder ska man alltid lägga en extra tanke på vad som är under då ugnen blir otroligt varm även på utsidan.

Bra underlag

1. Marksten / annan sten

2. Bord / Bänk i rostfritt stål, gjuten aluminium eller annat material som tål värme

Använd INTE detta

1. Träpall (inte ens om den är blöt)

2. Dyn box

3. Träbord / bänk (inte ens om det är blött)

4. Plastbord / bänk

5. Gräsmatta

Användning av något brännbart kan resultera i att det går sönder eller i värsta fall tar eld. Vilket kan få förödande skador både på ugn men också närliggande objekt.

Tips

Det funkar att använda träpall eller bord i trä om man först lägger på en marksten eller liknande icke brännbart innan du ställer på ugnen. Men se då till att stenen är minst 5cm tjock.

Avstånd

Tänk på avståndet till brännbart material. Ofta vill du placera ugnen nära huset eller bygga in den i din altan. Då är det viktigt att det är rätt avstånd mellan väggen och ugnen. Rekommenderat mått är 20cm från vägg eller liknande.

Stå inte under plast tak eller annat tak som är lågt. I värsta fall kan det börja brinna.

Det funkar fint att bygga in sin Forno Allegro ugn i ett uterum eller liknande. Då gäller samma sak att man ska ha ett luftrum mellan ugnen och väggen. Men också att man förlänger skorstenen om ugnen har en sådan. Har du frågor när det kommer till förlängning av skorsten kan du alltid ringa eller maila oss. Vi är inga proffs men kan i alla fall hjälpa till med vart du ska vända dig.

Gasol

Gasol kan nästan kännas lite jobbigt att använda om man inte är van vid det. Men så länge du har de viktigaste grundkunskaperna så behöver du inte oroa dig. Gasol är bland det smidigaste bränslet man kan ha att göra med men det ska självklart alltid kännas tryggt.

Tips när du ska använda gasol

1. Stäng ALDRIG in gasolen.

Gasolen behöver alltid en utväg och därför är det viktigt att aldrig stänga inne gasolen helt i pizzaugnen. Det är en av anledningarna till att inte Oonis gasolugnar har en lucka. Stänger man in gasolen helt kan det smälla!

2. Stäng av gasolen!

Det är viktigt att när du är klar med användningen av gasol att du vrider av gasoltuben. De flesta grillar har ett stop i sig så att det inte kan läcka någon gasol när vreden är stängda. Men för säkerhetens skull, stäng alltid vredet på gasoltuben/flaskan.

3. Luktar det gasol?

Var alltid vaksam om du känner tydlig doft av gasol som inte försvinner. Då är det troligt att det läcker ut gasol någonstans där det inte ska göra det. Stäng av gasoltuben och dubbelkolla gasolslangen så den är hel.

Tändning

Gasolugnar

Eftersom du alltid måste tända en gasolugn manuellt med tändare eller tändsticka precis ovan brännaren, Var försiktig med din arm och hand annars kan du lätt bränna dig. Tre tips för att undvika att bränna sig när du tänder en gasoldriven pizzaugn.

  • Ha gärna en lång tändare så du håller dig lite längre ifrån.
  • Undvik små tändare och korta tändstickor som kräver att du är precis intill brännaren där lågan sen kommer vara.
  • Använd någon typ av grillhandske eller vante för att skydda din hand/underarm.

Ved / Pellets / Kolugnar

En rekommendation när du tänder ved, kol eller pellets i din pizzaugn är att använda sig av en snabbtändare! Då kan du alltid garantera att du tänder upp ugnen snabbt och slipper pilla med papper, tänd klossar eller liknande som ökar risken för att du kan bränna dig. Använd dessutom helst en grillhandske/vante för att minska risken för brännskador på fingrar/händer/armar. Detta gäller även under användning av själva ugnen.

Snabbtändare och Grillhandskar