SOMMARREA - Klicka här för att se våra hetaste DEALS!

Vin till hamburgare

Vilket vin passar till en hamburgare?

Hamburgare, en favorit vid grillen, snabb att laga och gott som sjutton. Fine dining och feta biffar i all ära, men det finns inte mycket i matväg som slår en juicig burgare. Fredrik Finn säger sitt om smaker och hamburgare och längst ner hittar du tips på viner till hamburgare. Följ gärna Fredrik för mer vintips.

Tips på viner till hamburgare

Amerikansk Cabernet Sauvignon

Ett fylligt, smakrikt och fruktigt vin med tydlig strävhet och en relativt frisk syra. Vinet blir perfekt för en Hamburgare, strävheten i vinet mildras av köttet och fetman i rätten och syran fräshar upp smakkombinationen.

2019 Substance Cabernet Sauvignon 189 kr (Nr. 74083)

Amerikansk Zinfandel

Kanske den mest klassiska grillkompisen. Fylligt och smakrikt vin med en rund fruktig karraktär, gör att du kan vara generösare med sötma såsom ketchup och vinet kan även hantera en viss chilihetta i maten. Så prova detta till en Hamburgare med BBQ-glaze tillexempel.

2018 Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio 189kr (Nr. 2743)


Brunello di Montalcino

Kanske inte det första man tänker på när det kommer till hamburgare men ett detta lyxiga och fylliga vin med en tydlig strävhet och frisk syra är ett perfekt val för den lyxiga högrevsburgaren med tryffelmajo och trippelfriterade pommes. Eller Fredriks vinburgare som du hittar HÄR.

2016 Cold’Orcia Brunello di Montalcino 289kr (Nr. 12357)

_

​Smaker på en hamburgare

En hamburgare kan variera i det oandliga men för att få någon rätsida så väljer vi att utgå från den klassiska cheeseburgaren. För att hitta det perfekta vinet så bör vi bryta ner hamburgaren i detaljer. Så vilka smaker hittar vi en hamburgare? Umami från kött, salt och fett från både kött, ost och dressing, kanske någon syrad lök eller picklad gurka vilka bidrar med syra. Med eller utan ketchup? Ketchup är sött och behöver ett vin med tydlig fruktsötma. Välj dock bort råa grönsaker som rå tomat eller lök om du vill dricka rött vin, välj då hellre ett vitt fruktigt vin med låg strävhet eller en stadig bärs.

Köttet

Fett, umami, maillard (stek och grillyta). En riktigt vinvän som gärna möter ett fylligare och strävt vin med en bra syra som ett vin av druvan Cabernet Sauvignon.


Ost

Även ost är fett, en skarpare mögelost kan vara svår att matcha med vin men den klassiska cheddarosten bidrar mest med fett. En uppfriskande syra i vinet kan vara trevligt för att fräscha upp smakkombinationen.


Såser och Dressing

Fett från majonnäs, sötma från ketchup, en pikant smak från senap. Med ketchup på hamburgaren så kan du med fördel välja ett fruktigt rött vin som bidrar med en tydlig fruktsötma. Var gärna sparsam med stark senap som dijon vars pikanta smak är en vinfiende.


Tillbehör

Pickles som gurka eller syrad lök bidrar med syra vilka bör kombineras med ett vin som har hög syra. Råa grönsaker som lök eller tomat som är en fiende till sträva röda viner, så för den klassiska burgaren med tomat och lök så bör du välja ett vin med milda tanniner som en amerikansk Zinfandel, eller italiensk Barbera. För en perfekt kombination bör du egentligen välja bort grönsakerna till din Hamburgare eller tillaga grönsakerna för att få bort den råa smaken. Isbergsallad är så pass mild att den sällan ger någon dålig kombination med vinet.

Var sparsam med följande tillbehör
Stark senap
Stark ost
Råa grönsaker
Picklad lök

Fritt fram att använda följande tillbehör
Mild ost som cheddar
Karmelliserad lök
Isbergsallad
Majonnäs
Bacon
Lite ketchup
Mild senap i måttliga mängder