SOMMARREA - Klicka här för att se våra hetaste DEALS!

Den perfekta familjepizzaugnen

Test och utvärdering - by Malin Rosdahl @smakbomben

Vedeldade pizzaugnen Nonno Peppe från Forno Allegro är en pizzaugn för 2 pizzor tillverkad i Italien. Malin Rosdahl som många kanske känner igen från Sveriges Mästerkock 2022 har själv en Nonno Peppe och här under utvärderar hon den samt berättar mer om hur hon använder den. Kanske får du lite inspiration och tips samt att denna summering kan hjälpa dig om detta är ugnen just för dig!

Följ gärna Malin på instagram där man får följa med henne i hennes vardaliga liv men även få en massa mat inspiration @smakbomben

Inledning

Jag har fått möjlighet att recensera min upplevelse av den fantastiskt snygga Pizzaugnen Nonno Peppe från Forna Allegro. Det är en perfekt storlek för familjen, har ett stort bakbord som ger utrymme för att grädda en stor familjepizza eller två vanliga pizzor på en och samma gång.

Design

Själva ugnen är stilren och tillverkad helt i rostfritt stål. Nonno Peppe är en av de modeller som är bäst isolerad och därmed också snål i vedåtgången och snabb att få upp i värme. När du startar din Pizza-baks karriär med din Nonno Peppe så är det viktigt att du eldar in ugnen i tre steg innan du börjar baka pizza i den. Se instruktioner nedan under “montering”.

Pizzastenen är tvådelad och har en fin rödaktig ton eftersom det är en lavasten från vulkanen Etna på Sicilien. Stenen bryts i närheten av fabriken som tillverkar pizzaungarna på Sicilien i Italien. Sammansättningen av stenen är unik och gör att den svalnar väldigt långsamt, vilket också bidrar till mindre risk för sprickor. Det är samtidigt praktiskt när man vill baka annat än pizza i ugnen, så som bullar eller bröd på lägre temperaturer.


intro

Bakning

Jag tycker jag att du får bäst resultat i sin helhet av att baka på runt drygt 400 grader, beroende på vad det är för deg du använder. Men med min långsamt jästa Tipo-00 deg (receptet hittar du här:!) får du då en fin krispig botten, som klarar av att vara ganska tunn, och på 400 grader har möjlighet att baka klart alla tillbehör och topping på pizzan, utan att botten blir bränd utan får den fina krispiga ytan.
Var noga med att snurra pizzan om du ser att delen närmas ved-avskiljaren går för snabbt upp i temperatur.

Montering

Ugnen var väldigt tung, vilket gjorde att vi var tvungna att vara två för att packa upp. Den var väldigt enkel att montera ihop och det var egentligen bara skorstenen som krävde en kik på manualen. Det tog det mig ca 10 minuter innan ugnen var redo att tändas första gången. Jag började med att bränna in ugnen långsamt i tre steg.

 1. Första gången upp till 100 grader, elda då gärna i mitten av ugnen för att få jämna värmespridning.
 2. Andra gången upp till 250-300 grader.
 3. Tredje gången upp till 450-500 grader.
 4. Nu är din Pizzaugn redo att användas!
recept

Fördelar

 • Mycket snygg design (Speciellt tillsammans med Pizzabordet från Omberg)
 • Stor bakyta som fungerar lika bra för bullar och bröd som för Pizza
 • Väl isolerad vilket fungerar året om
 • Jämn gräddning av pizzan
 • Vedeldad som ger den bästa känslan
 • Snabb uppvärmning samtidigt som ugnen har en hög maxtemperatur på 500 grader, perfekt för napolitanska pizzor

Nackdelar

 • Lite svår överblick över pizzan när locket är stängt (finns dock en perforerad dörr man kan köpa till med bättre insyn SE HÄR)
 • Stor och lite tung, går inte att vara så mobil och flytta runt beroende på behov.

Specifikationer

Mått & vikt

Bredd 82 cm

Djup 75 cm

Vikt 70 kg

Övrigt

Färg Rostfritt stål
Pizzastenarnas vikt 26 (2 st) kg
Material Rostfritt stål
Material Bakbord Handgjord lersten
Max storlek på pizza 45 cm diameter
Maxtemperatur 500 grader Celsius
Öppning 60 cm
Vedhållare Ja
Vikt 65 kg
Plats för antal pizzor 2 st
Bakbord 60x60 cm
Uppeldningstid 20-30 minuter (gärna längre)
Skötselråd Borsta bort smutsen, använd EJ rengöringsmedel eller vatten

Specifikationer