Skötselråd kolstål
Skötselråd för stekbord och stekpannor i kolstål
Innan första användningen
Stålet som är levererat till dig har en hinna med livsmedelsklassat fett, för att det inte skall rosta –
behöver du få bort detta innan första användningen.
1. Diska riktigt noga med diskmedel och se till att den blir 100% torr. Om du ställer den åt sidan
och den är blöt eller att den får vatten på sig kan den börja rosta och även släppa detta på
ytan den står på.
Bränna in stålet eller låta det ta tid
Det finns två alternativ som du kan använda dig av, denna snabba eller den lite segare. Att bränna
in kan också kallas för seasoning eller att man bakar in den. Använd inte olivolja eller avokadoolja!
Vi rekommenderar en varmpressad olja t.ex. Rapsolja.
Alternativ 1: Inbränning med t.ex. rapsolja (Skapar snabbt en nonstick yta genom att oljan
polymeriseras)
1. Säkerställa att stekbordet/pannan är 100% ren och 100% torr
2. Använd en värmekälla – Ställ på produkten och starta värmen (1 av 6, anpassa dessa
intervaller till sin egen värmekälla). Ju jämnare desto bättre, gasgrill/pelletsgrill eller gasspis
är att föredra men vanlig spis fungerar också
3. När du fått upp lite värme häller du på en liten mängd rapsolja och stryker ut med en trasa
eller papper (tillräckligt för att tunt täcka hela ytan)
4. Öka värmen till 2/6 och när oljan har ”försvunnit” är det dags för en ny strykning.
5. Gör sedan denna procedur upprepande gånger genom att öka temperaturen ett steg uppåt
och stryka på ett tunt lager olja när det förgående absorberats. (När det blir riktigt varmt
kommer oljan att ryka mycket, varmpressad rapsolja börjar ryka vid 240 grader) Stålet
kommer att skifta från silver till ljusbrunt och sedan mer mot djupbrunt.
Alternativ 2: Ytskikt genom användning
Det är även möjligt att skapa ovan yta genom kontinuerligt användande – att bara steka och
rengöra. Ytan kommer men det tar lång tid och du kan uppleva att det behövs mer fett och att
det kan vara lite större chans att det bränner fast mer. Tänk på att det är viktigt att stålet alltid
är torrt och att du är noga med att applicera lite olja eller att den torkats torr för att den inte
skall rosta.
Skötselråd till stekbord och stekpannor i kolstål
Rengöring
Rengöring med vatten
När stekbordet eller pannan ska rengöras ska den gärna vara lite varm men inte knallvarm.
Ha gärna en speciell diskborste för det här (förslagsvis en svart då den kommer bli smutsig.)
Låt inte heller den dedikerade borsten komma i kontakt med diskmedel.
Diska i varmt vatten och gno bort stekrester, du kan använda en vass skrapa men var försiktig. Beläggningen som
är inbränd eller du vill ha kvar är riktigt tunn och upplevs som en lack.
Torka alltid av pannan efter att du diskat den. Lufttorkar den riskerar den att rosta. En helt ny panna rostar riktigt
snabbt, medan en inbränd eller välanvänd klarar av lufttorkning.
Rengöring med värme (för användning på en utomhusgrill)
Hetta upp ordentligt så ev. rester förkolnar, skrapa rent, torka ur. Ska du använda den direkt
kör du på lite olja. Ska den tas in: Låt svalna och stryk på lite olja.
Värme
Kolstål passar på alla värmekällor.
Stålet är taget från sin ursprungliga form och har därefter formats och/eller pressats, därav finns det spänningar i materialet.
Värmen bidrar till att stålet vill röra på sig och därför är det viktigt med nedanstående information:
Snabb upphettning/avkylning kan riskera att produkten slår sig. När det kommer till induktionshällar och gashällar är det viktigt att vara
försiktig – värm upp stegvis så att stålet inte slår sig. Kolstål är ferromagnetiskt vilket gör att dem reagerar mycket snabbt på induktion.
Återställa en produkt
Om din produkt börjat flagna kraftigt eller rostat kan du göra följande:
1. Gno bort beläggningen med Svinto (det blir lite sliprepor) eller en mildare slipduk
2. Genomför inbränningsprocessen på nytt. Om din produkt har slagit sig lite kan du försiktigt rikta den med gummiklubba.

