Recept på saftig hälsolimpa för hela familjen


Brödlimpa i Lodge brödform

Ett smidigt recept på hälsobröd bakat i en brödform i gjutjärn från Lodge. Detta bröd går utmärkt att laga i ugnen som på grillen och blir väldigt saftigt, gott och nyttigt!

Detta recept kommer från Anna Skipper.

Anna skriver:

"Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Och dessutom oerhört lättbakat, ingen knådning eller jäsning utan bara att röra ihop – detta kommer att bli en favorit för hela familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd. Extra gott med ett par matskedar lingonsylt i. Välj med fördel stenmalet och ekologiskt mjöl, som finns i välsorterade matbutiker."

Tidåtgång: 1 timma 10 minuter

Portioner: 2 st limpor

Brödlimpa i Lodge brödform

Recept

  • 5 dl dinkelmjöl, siktat
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2,5 dl fyrkornskross
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 tsk havssalt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk brödkryddor
  • 1 l filmjölk (ekologisk)
  • 2 msk lingonsylt (kan uteslutas)
  • 0,5 dl sirap

Tillvägagångssätt

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blandaalla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör nedfilen o sirapen.
  4. Smöra o bröda två Lodge brödformar.
  5. Grädda ca 60 minuter.
  • Alternativ - gör halva satsen i en brödform och grädda i 45 minuter.

TIPS: Att baka i gjutjärnspanna och formar gräddar bullar och bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig saftigt och mjukt.