Recept

Bli en äkta pizzabagare hemma!

Alla älskar pizza och Du är en av dem! Men hur bakar man den perfekta pizzan och hur är den perfekta pizzan? Vi låter vår pizzaexpert Marcus Larsson komma med sina bästa tips!

Napolitansk pizza - så gör du!

Att baka pizza är både kul att göra och gott att äta och för vissa kan det även bli ett intresse eller hoppy. För Marcus Larsson har det rent av blivit en stor del av livet och hans pizzor i olika ugnar med olika recept och utföranden har blivit ett mycket uppskattat inslag i vårt instagramflöde på grillkung. Vi tog oss helt enkelt i kontakt med Marcus och frågade om inte han ville dela med sig av sina bästa tips och de kommer här.


Margarita, klassikern!

recept.jpeg

Recept

Saker som kan vara bra att ha när man ska baka pizza napoletana:

  • En ugn som når 400-500 grader
  • Pizzaspade att skjutsa av pizzan
  • En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen
  • En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen

Recept

Recept på 6 stycken degbollar


1000 gram vetemjöl
Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.

630 gram iskallt vatten
28 gram salt
0.35 gram jäst (ja du läste rätt, 0.35 gram. Har du ingen våg som klarar av att väga så lite så är det ungefär i storleken av ett lingon

Häll upp vattnet i en bunke, lös upp saltet i vattnet och lös sedan upp jästen, häll direkt i allt mjöl och blanda tills det inte finns några klumpar kvar, jag brukar börja med att blanda med en gaffel och sedan klämma ihop degen med handen tills det inte finns några klumpar kvar.
Låt degen sedan vila ca 20 minuter, ta sedan degen och vik den från ena hörnet till det andra på båda sidor tills du har en någorlunda spänd boll, gör detta med en fuktig hand så slipper du kladd. Vänta sedan 10 minuter och upprepa detta, väntaytterliggare 10 minuter och upprepa.

Det går även bra att köra degen i en hushållsassistent, men det blir mest bara mer disk tycker jag.
Låt sedan degen vila i ca 12 timmar i rumstemperatur (21 grader), dela sedan upp degen på ca 6 bollar på 250-270 gram styck och gör tighta bollar. Låt dessa vila i 10-12 timmar (i rumstemperatur) antingen i små runda lådor med lock (gammal 500 gram kvargburk fungerar bra) alternativt i någon bra ugnsform, inplastad så att dom inte torkar.
När du sedan ska baka ut pizzorna så lägger du ut en degboll i en hög mjöl, plattar ut degen och formar till en rund pizza. Kolla gärna på youtube hur man ska öppna en napoletansk pizza, det finns flera olika varianter här också men viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt och beskt i ugnen.
Toppa pizzan med valfria tillbehör, överdriv dock inte och dra sedan upp på pizza spaden, se till att det inte är för mycket mjöl på pizzaspaden också och baka av pizzan i ugnen.

Följ Marcus på Marcuspizzacorner

ooni koda