Bli en äkta pizzabagare hemma!

Recept

Alla älskar pizza och Du är en av dem!

Men hur bakar man den perfekta pizzan och hur är den perfekta pizzan? Vi låter vår pizzaexpert Marcus Larsson komma med sina bästa tips!

Att baka pizza är både kul att göra och gott att äta och för vissa kan det även bli ett intresse eller hoppy. För Marcus Larsson har det rent av blivit en stor del av livet och hans pizzor i olika ugnar med olika recept och utföranden har blivit ett mycket uppskattat inslag i vårt instagramflöde på grillkung. Vi tog oss helt enkelt i kontakt med Marcus och frågade om inte han ville dela med sig av sina bästa tips och de kommer här.

Saker som kan vara bra att ha när man ska baka pizza napoletana:

  • En ugn som når 400-500 grader
  • Pizzaspade att skjutsa av pizzan
  • En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen
  • En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen

Recept på riktig lyxpizza

Tidåtgång 24h

Recept på 6 stycken degbollar

1000 gram vetemjöl

Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.

630 gram iskallt vatten
28 gram salt
0.35 gram jäst (ja du läste rätt, 0.35 gram. Har du ingen våg som klarar av att väga så lite så är det ungefär i storleken av ett lingon

Häll upp vattnet i en bunke, lös upp saltet i vattnet och lös sedan upp jästen, häll direkt i allt mjöl och blanda tills det inte finns några klumpar kvar, jag brukar börja med att blanda med en gaffel och sedan klämma ihop degen med handen tills det inte finns några klumpar kvar.
Låt degen sedan vila ca 20 minuter, ta sedan degen och vik den från ena hörnet till det andra på båda sidor tills du har en någorlunda spänd boll, gör detta med en fuktig hand så slipper du kladd. Vänta sedan 10 minuter och upprepa detta, väntaytterliggare 10 minuter och upprepa.

Det går även bra att köra degen i en hushållsassistent, men det blir mest bara mer disk tycker jag.
Låt sedan degen vila i ca 12 timmar i rumstemperatur (21 grader), dela sedan upp degen på ca 6 bollar på 250-270 gram styck och gör tighta bollar. Låt dessa vila i 10-12 timmar (i rumstemperatur) antingen i små runda lådor med lock (gammal 500 gram kvargburk fungerar bra) alternativt i någon bra ugnsform, inplastad så att dom inte torkar.
När du sedan ska baka ut pizzorna så lägger du ut en degboll i en hög mjöl, plattar ut degen och formar till en rund pizza. Kolla gärna på youtube hur man ska öppna en napoletansk pizza, det finns flera olika varianter här också men viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt och beskt i ugnen.
Toppa pizzan med valfria tillbehör, överdriv dock inte och dra sedan upp på pizza spaden, se till att det inte är för mycket mjöl på pizzaspaden också och baka av pizzan i ugnen.


Superenkelt och supersnabb pizzadeg:

Tidsåtgång: 1-2h

En deg som går snabbt att göra när man lite för sent
kommer på att man vill äta pizza.

6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Recept:
1000g vetemjöl (16.5 dl)
600g vatten (6dl)
10g olivolja (1 msk)
26g salt (1.5 msk)
25 gram jäst (ett halvt paket)

Gör såhär:
Lös upp saltet i vattnet
Blanda i olivoljan och jästen.
Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15min
tills degen är slät och smidig.
Täck degen och låt den vila 30 min på en varm plats i köket.
Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck,
alternativt 7 degbollar på 230g styck.
Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täckta
i ca 30-60 min till (dom ska ha dubblats i storlek)
Baka sedan ut pizzorna med valfri topping!
Enkel och medelsnabb pizzadeg:
En medelsnabb deg som man enkelt kan förbereda några
timmar innan gästerna kommer.


Tidsåtgång: 3-4h

6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Recept:
1000g vetemjöl (16.5 dl)
630g vatten (6,3dl)
10g olivolja (1 msk)
26g salt (1.5 msk)
10 gram jäst (1/5 del av ett jästpaket)
Gör såhär:
Lös upp saltet i vattnet
Blanda i olivoljan och jästen.
Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15min
tills degen är slät och smidig.
Täck degen och låt den vila ca 60 min på en varm plats i
köket.
Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck,
alternativt 7 degbollar på 230g styck.
Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täckta
i ca 3h till (dom ska ha dubblats i storlek)
Baka sedan ut pizzorna med valfri topping!

Följ Marcus på @marcuspizzacorner

ooni koda