Recept

Innehåll

Är du glutenintolerant men vill också njuta av en fantastiskt god pizza? Trött på att bli dålig i magen när du ändå gjort det dumma och beställt en glutenfri pizza på en resturang? Då har du kommit rätt!

Jag är själv glutenintolerant men älskar pizza, och sen jag köpte min Ooni Koda har jag testat flera glutenfria recept och till slut kommit fram till vad jag tycker är en riktigt bra pizzadeg som i många fall smakar godare än en deg med gluten i.

Ingredienser (för 3-4 degar)

  • Ca 5,5 dl glutenfri mjölmix (föreslår 60% Finax mjölmix och 40% Semper finmix utan vetestärkelse)
  • 1 msk fiberfusk
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl fil eller naturell yoghurt
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner - degen

Börja med att värma vattnet till ca 37 grader och häll över det i en stor bunke. Smula ned jästen och blanda försiktigt. Häll i fiberhusken, olja och salt och blanda. Låt stå för att svälla i ca 5-10min (inte längre!). Det som händer då är att fiberhusken binder vattnet så att det blir en fastare gegga och konsistensen på degen blir sedan mjuk och härlig.

Efter att fiberhusken svällt klart lägger du i ägget och filen/yoghurten. Nu ska du börja blanda i mjölet lite i taget och röra runt med antingen en bra bakmaskin eller degkrokar på en elvisp. Jag brukar köra med elvisp och det tar ca 5 minuter och armen får ett bra träningspass på köpet.

Ta i ca en halv deciliter mjöl i taget och se till så att allt blandas in i degen innan du lägger in mer. Mot slutet så ska du ha i bakpulvret och blanda in väl. Om degen börjas kännas för torr eller att den börjar gå sönder, ha i lite mer vatten.

Degen skall till slut kännas fast och fin, inte torr eller jättekletig. Den ska fastna lite grann i botten av bunken.

Lägg över en bakduk/handduk som du fuktat ordentligt (gör att jästen trivs och jäsningen blir bättre) och låt stå mörkt i ca 45 minuter.

Nu bör degen växt och du kan stjälpa upp den på ett mjölat bakbord och skära den i 3-4 degar. Detta beror på hur stora pizzor du vill ha och om du vill ha kanter på pizzan eller inte. Jag brukar skära den i 4 st ganska små pizzor som har kanter.

Plasta sedan in varje degbit i plastfolie (gör inte platfoliet alldeles för tajt runt degen då degen kommer jäsa mer och kan i så fall spräcka plasten). Lägg degarna i kylen på t.ex. en tallrik med en handduk på. Låt jäsa alltifrån 20 min till 1 dag.

Dags att göra pizzan!

Instruktioner - pizzan

Börja med att ta ut degarna lite innan de ska gräddas. Ta upp en deg från plasten och lägg på mjölad bakbord. Lägg lite mjöl ovanpå och börja med att trycka ut degen från mitten utåt mot kanterna med dina fingrar. Detta är en glutenfri deg och har inte samma egenskaper som en glutendeg, så det går inte att bara låta den hänga i luften för att sträckas ut, då kommer den mest sannolikt att gå sönder.

Detta är något man blir bättre på med varje deg man gör och till slut är det busenkelt. Man måste se till att degen inte fastnar i bakbordet och att man hela tiden lyfter degen och får in lite mer mjöl under så den inte fastnar.

Till slut har du en tunn fin deg med härliga kanter.

Lägg på ditt pålägg och ost och grejer, och in med pizzan i ugnen! jag skulle såklart rekommendera en riktig pizzaugn (t.ex. en Ooni Koda som jag själv använder) men det går även helt ok med en ugn på max med en pizzasten (alternativt förvärmd plåt).

Njut sedan av en glutenfri pizza som aldrig förr!


Skrivet av Victor Eliasson