Västerbottensostmajo | Recept från Lotta Öström


Här kommer ett magiskt recept på majonnäs med västerbottenost. Enkelt att göra och passar till det mesta.

Receptet kommer från vår ambassadör och vän Lotta Öström som rekommenderar er att prova denna majonnäs till viltkött!

Följ Lotta på instagram: @lottaostromsmat

intro

Recept Majonnäs

  • 1 st äggula
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 dl riven västerbottensost (ungefär 1 paket)
  • 2 dl rapsolja

Tillvägagångssätt

I detta recept görs majonnäsen med stavmixer. Men det funkar även att blanda för hand.

  1. Koka upp grädde i en kastrull och ta sen bort från plattan.
  2. Tillsätt den rivna osten och rör om tills den smälter.
  3. Låt grädd & ost blandningen svalna helt. Annars kommer majonnäsen att spricka.
  4. Lägg äggulan i en smal, hög behållare (t.ex en behållare som brukar hänga med när man köper en stavmixer).
  5. Tillsätt ostblandningen på ägget och börja mixa med stavmixer samtidigt som du häller på med olja i en tunn stråle. För mycket olja åt gången kommer göra att det spricker/skär sig.
  6. När all olja är i kan du om du önskar smaka upp med lite salt och peppar. Dock är osten så smakrik så smaka dig fram!

Tips! Majonnäsen passar perfekt med viltkött och några tips på rätter är älgburgare, renskav i pita eller polarbröd. Eller varför inte till en förrätt med rökt ren eller älgkött. På en sån förrätt brukar jag även strö på lite lingon.


I videon nedan kan ni se när Ida och Lotta tillagar Suovas, lättrökt renskav som är en perfekt rätt att ha en västerbottensostmajonnäs till!

Innehållet kan inte visas