Grillkungs Köttguide

Innehållet kan inte visas

Här kommer grillkungs köttguide för olika typer av kötts innertemperatur. Temperaturen är A och O när man grillar, jag hoppas även kunna inspirera lite extra till indirekt grillning. Följ köttguiden för att bli kompisgängets okrönte grillkung!

Rätt temperatur på grillen

Jag är inte ensam om att ha misslyckats vid grillen vid otaliga gånger, köttet har inte blivit klart eller så har nötköttet blivit "well done" när man egentligen ville ha det "medium rare" och ibland har man helt totalt bränt sönder köttet. Man lär dock så länge man lever och ju mer man grillar desto bättre blir man.

Att få till den perfekta innertemperaturen på köttet avgör om man får en saftig välsmakande köttbit eller en torr sönderbränd kolbit.

Jag tänkte därför försöka mig på att göra en guide för det perfekta köttet på grillen och mitt generella tips för en lyckad grill är att ta sig tid och inte ha bråttom, vänta på rätt temperatur innan du slänger på köttet.

Att grilla är ju trots allt inte bara ett sätt att laga mat utan också ett sätt att umgås och koppla av.

Nöt

Hur du än vill ha ditt nötkött ska jag försöka guida dig att få ditt kött perfekt.

Generella temperaturregler för nötkött

Blodigt (rare)
55° C
Medium (medium rare) 58-60° C Medium välstekt (medium well done)
60-65° C
Välstekt (well done) 70° C


KÖTTDEL INNERTEMPERATUR GRILLKUNGS TIPS
Ryggbiff 55-70° C Direkt grillning 2+2+2+2 minuter på varje sida för medium rare vid medelhög värme (2,5 cm tjocka skivor)
Entrecôte
55-70° C Direkt grillning Värm grillen till 250-300° med locket på, sänk till medium hög värme och lägg på köttet, stäng locket och vänta i 2 minuter, vänd köttet och vänta 2 minuter, vänd igen vänta 2 minuter och vänd en gång till och vänta 2 minuter. Då får du en perfekt medium rare stek vid tjocka skivor (2,5 cm) man får dessutom de perfekta stekrutorna om man vänder med 45° vinkel varje gång.
Fransyska 60-75° C Långsam indirekt grillning till 68-70° C till lätt rosa 1-2 kg tar några timmar om du sätter grillen på ca 130° C
Högrev 80° C Långsam indirekt grillning enligt droppformsmetoden 2-4 timmar (beroende av vikt) på låg värme,
Nötbog 70-80° C Passar bra som stek, långkok på indirekt grillning
Nötbringa 80-90° C Indirekt grillning långkok 4-5 h på låg värme med "en brännare metoden"
Nötytterfilé
55-70° C Direkt grillning 2 minuter på
Oxfilé skivad 53-70° C Direkt grillning på hög värme
Oxfilé hel 53-70° C Hetta upp grillen lägg på och bryn oxfilén på hög värme för att få en fin yta, stäng av brännarna under filén och stek på Indirekt grillning på ca 130-150° C 40-50 minuter "en brännare metoden"
Rostas 55-70° C Direkt grillning 2+2+2+2
Ytterlår 80-90° C Indirekt grillning på låg värme
Märgpipa 80° C Indirekt grillning på låg värme
Nötfärs 65-70° Vid fin kvalitet som tex högrevsfärs är det gott med en något lägre temperatur tex en medium blodig burgare. Direkt grillning på hög värme
Biff 55-70° C Direkt grillning, hög värme

Fläsk

Fläskkött kan bli hur gott som helst om man tillagar det rätt. Jag gillar stora köttstycken som fläskstek, helstekt fläskkarré, helstekt bog och även helstekt gris men det kan också vara fantastiskt gott med kotletter och revbensspjäll.

Kyckling

Inget slår en saftig och smakrik kyckling men hur gör man för att få en perfekt grillad kycklingen? För att ge de bästa svaren har vi samlat de bästa tips & tricks som du kan ha användning av när du grillar kyckling. Innertemperaturen är minst lika viktig att hålla kolla på som den möra och marinerade ytan. Kyckling ska alltid grillas med tålamod och på hög värme till en början.

Kycklingfilé - Grilla alltid kycklingfilé direkt med en innertemperatur på 70°. Båda sidorna av Kycklingfilén ska få en knaprig och saftig yta, grilla ca 8 min på varje sida. Kycklingfilé har en tendens att fastna på gallret tvinga aldrig kycklingen av gallret genom att vända den konstant utan låt den vila på gallret tills den är så tillagad gör att den går att vända utan att den klibbar fast.

Halvkyckling - Halvkyckling grillas 25 minuter på varje sida och ska ha en innertemperatur på 80° - 85°.

Helkyckling - Helkyckling tar längre tid och du behöver lite mer tålamod när du grillar. 1 1/2 kilo helkyckling grillas i ca 75 minuter och ska ha en innertemperatur på ca 80°.

Kycklingben - Kycklingben ska grillas ca 25 minuter på en jämn värme för att får en saftig yta. Tänk på att aldrig låta kycklingen ligga på ena sida en längre tid utan att du grillar den runt om så den får en jämn yta.

Kycklingklubbor - Kycklingklubbor grillas ca 30 minuter runt om då de är lite kraftigare än kycklingben. Tänk på att få en saftig och fin färg runt om hela kycklingklubban.

Kycklingvingar - Kycklingvingar tillagas i 10-15 minuter. Låt kycklingvingarna få en knaprig och smakrik yta viktigt att tänka på är att du vänder på kycklingvingarna.

Vanliga frågor köttemperaturer

Temperaturen ska ligga mellan 55-70°C beroende på hur du vill att köttet ska serveras. Tips är 2+2+2+2 minuter på varje sida för medium rare vid medelhög värme på 2,5 cm tjocka skivor.

Nötköttets innertemperatur ska ligga mellan 55-70°C beroende på hur du vill att köttet serveras. Tips på om du gillar lagom blodigt ska du hålla dig mellan 58-60°C.

Innertemperaturen ska ligga mellan 62-80°C beroende på vad du grillar för fläskkött.

Kycklingens innertemperatur ska vara över 70°C. Men grillar du en halv eller hel kyckling ska innetemperaturen ligga mellan 80-85°C.

Fläskfilés innertemperatur ska ligga på 70°C. Tips från oss är stek på direkt grillning men med lägre temperatur 20-30 minuter.

Temperaturen för kycklingdelar med ben är 82°C vid benet. Tips från oss, kycklingklubbor grillas ca 30 minuter runt om då de är lite kraftigare än kycklingben. Tänk på att få en saftig och fin färg runt om hela kycklingklubban.