Hur fungerar Kamado Joe´s grillsystem?

Innehållet kan inte visas

Kamado Joe är just nu den ledande aktören i kamadovärlden. Tack vare sina patenterade lösningar, snygga design och grymma funktioner älska kunder runt om i världen sina grillar från Kamado Joe.

Vi grenar ut tekniska skillnader mellan modellerna, vilka tillbehör som ingår och även skillnaderna på Strand Alone och Kettle Joe HÄR.

Kamado Joe

Kamado Joe

Kamado Joe grillsystem

Det finns en hel uppsjö kamadogrillar på marknaden där de allra flesta tävlar om att vara billigast och det finns såklart kamadogrillar som är billigare än Kamado Joe som fungerar för de flesta men kanske inte så länge. Men för dig som vill ha det bästa och funderar på en premiumgrill då är det lätt att välja en Kamado Joe, både för dess funktioner och kvalité men också för dess prisvärdhet i premiumklassen.

Varför ska du välja en Kamado Joe när du köper en ny premium Kamadogrill?
Här nedan tänker vi bena ur hur grillsystemet fungerar, vad som ingår och vad som inte ingår.

Skillnader på grillarna och vad som ingår i de olika modellerna hittar du längst ner på sidan.

Vi tar gärna emot feedback från grillers med erfarenheter från olika märken.
Maila info@grillkung.se

Divide & Conquer

Joetisserie

Rotisserie för Kamado Joe

Joetisserie är en enkelt tillsats till din Kamado Joe som ger dig möjligheten att tillaga kyckling eller köttbitar hela på spett.

Joetisserie för Classic Joe hittar du HÄR

Joetisserie för Big Joe hittar du HÄR

Joetisserie

AIR LIFT HINGE

En kamadogrill är gjord i keramik som i grund och botten är sten. Det gör den tung, därför är det ofta tungt och träligt att öppna locket på en Kamado. Värst är det att locket är tungt när man ska stänga grillen och risken för att det smäller igen är uppenbar. Olika tillverkare har kommit olika långt med upphängningen men med "air lift hinge" ligger Kamado Joe i framkant!

Easy lift hinge fungerar som en kökslucka med riktigt fin softclosing när du stänger den och när du öppnar den kan du lyfta den med ett finger tack vare att easy lift hinge lyfter 96% av vikten på locket. Detta är en patenterad teknik som ingenjörer på Kamado Joe tog fram till nya grillar 2017.
AIR LIFT HINGE

KONTROL TOWER TOP VENT


Kontrol tower vent är Kamado Joes lösning på topventil för luftflöde och således även styrning av värmen.
Den är gjord i pulverlackad gjuten aluminium för att inte rosta likt tex gjutjärn gör med tiden och de har till skillnad mot de flesta andra Kamdos löst ett topplock där det inte regnar in, luftflödet styrs alltså av en ventil från sidan.

Den är också designad för att ge precist luftflöde för så jämn temperatur som möjligt och att den ska hålla sig i samma läge även efter öppning och stängning av locket.

KONTROL TOWER TOP VENT

AMP FIREBOXEn kamadogrill består mer eller mindre alltid av dubbla lager i grillboxen, dvs ett yttre ägg som man är van att se och ett lager på insidan. Det är för att göra grillen effektiv med en väldigt fin isolering och värmelagring. Ofta är de gjutna i ett stycke vilket också isolerar bra men med problemet att de lättare knäcks. Kamado Joe har istället valt att göra en 6-delad lösning med en ring av rostfritt stål (304-kvalité) som håller ihop dem. Detta har gjort att Kamado Joes fire box nära nog aldrig går sönder.

AMP FIREBOX

WIRE MESH FIBERGLASS GASKET

Alla Kamado Joe´s grillar kommer med den nya tätningen i glasfiber för upp till 10 X livslängd men också för en extra bra isolering. De flesta kamadogrillar kommer med filtisolering som inte håller tätt på samma sätt men också slits med tiden. Kamado Joe vill alltid hitta nya bättre lösningar och uppfinningar för att produkten ska bli ännu bättre och utvecklas för varje år som går.


WIRE MESH FIBERGLASS GASKET

STAINLESS STEEL LATCH

Stängningen och öppningen av locket är riktigt läcker, den gör att grillen hpålls tätt så att smaker och rök stannar i grillen.

STAINLESS STEEL LATCH

SLōROLLER HYPERBOLIC SMOKE CHAMBER

Sloroller Hyperbolic smoke chamber är ett patenterat system för att distribuera röken jämnare i grillen och se till att den stannar längre i grillen. Den gör också att värmen blir jämnare och man undviker varma zoner.

Nedan visar vi en bild som illustrerar hur systemet fungerar.

Så funkar en Slowroller

Förklaring till bilden

  1. Mer smak från samma bränsle
  2. Anpassad för low & slow BBQ upp till max 260c°
  3. Upp till 20 gånger mer cirkulation på röken
  4. Motverkar heta zoner för att få så jämn värme som möjligt
  5. Maximerar smaken från rökveden
  6. Gör det lättare att kotrollera temperaturen
  7. Ökar luftflödet för en renare luft (motverkar sk svartrök)


SloRoller för Classic Joe 1 & 2 hittar du HÄR

SloRoller för Big Joe 2 hittar du HÄR

OBS: SloRoller ingår när du köper en Classic Joe 3 eller Big Joe 3

Så funkar en Slowroller

Sidobord i aluminium

På Kamadogrillar är sidborden tillverkade i stål. Förutom Kamado joe Classic III och Big Joe III har man bytt sidorna till aluminuim som har längre hållbarhet, tål mer värme och är lättare att rengöra.
Alla sidobord klarar av höga temperaturer och håller sig fina år efter år.

Sidobord i aluminium