Ironwood 885, pelletsgrillen som har allt?Utvärdering - by @smoked_thomas_bbq

Ironwood 885 D2 är en av Traegers mest exklusiva pelletsgrillar både när det kommer till kvalité och funktioner. En pelletsgrill du verkligen kan göra allt på, inte bara röka utan även baka pizza eller grilla till köttbiten.

En av Grillkungs samarbetspartners och ambassadörer Thomas Videhjärta från Umeå har länge kollat på en pelletsgrill från Traeger och har äntligen fått möjligheten att testa just Ironwood 885. Nedan delar Thomas med sig av vad ha tycker om grillen från första intrycket. Följ honom på intagram för att se hur Thomas använder grillen både privat och på sina stora events eller när han lagar grillad mat till sina skolelever @smoked_thomas_bbq

Allt text nedan är skrivet av Thomas och helt enkelt hans åsikter.

Utvärdering av @smoked_thomas_bbq

Inledning

Precis i början på juni så stod den där en stor SJ pall på gården när man kom hem från jobbet, en gigantisk kartong prydd med Traegers ikoniska text och logga. En Ironwood 885D2 hade levererats från Grillkung.se efter några samtal fram och tillbaka där vi enats om att just den modellen var lämpligast för mina behov.

Grillkung skriver: "Thomas ville ha en grill som klarar Norrlands väder men även klarar av att flyttas för att användas på event. Ironwood är grillmodellen från Traeger som ligger i mitten. Timberline som är den mest exklusiva är så pass tung att den inte skulle passa att flytta så mycket på. Medans Pro serien som är den enklaste serien från Traeger saknar dubbelisolerade locket och många av dem funktioner som Thomas ville ha."

Montering av Ironwood 885

Själva ihop monteringen var inga större bekymmer men en granne eller en fru utan trasig axel är att rekommendera då man behöver lyft den några enstaka gånger för att bla. få benen på plats.

Inledning

Funktion och Kapacitet

Funktion

Dubbelisolerade väggar för att klara av höst och vinterklimatet bättre här uppe i Västerbotten, och en väl tilltagen grillyta på hela 885 square inches som modellnamnet avslöjar vilket motsvarar hela 5709 cm2 fördelat på 2 galler var några av aspekterna som lockade. Bottengallret mäter 75 X 48 cm och överhyllan mäter 75 X 30 cm på djupet. Det under gallret är utdragbart till en viss del och låsbart vilket underlättar när man hanterar råvaror där och har det övre gallret på plats samtidigt. Det ”lilla” gallret över kan man välja att positionera i två olika lägen, ett lägst in mot bakväggen och ett lite längre fram.

En annan funktion med bottengallret är att det finns två olika höjdlägen för det, ett lägre som används om man vill höja tempen för att köra en ”sear” ända upp till 260 grader C då det blir en högre strålningsvärme när man kommer närmre värmekällan, dvs pelletskoppen där förbränningen sker eller lite högre för att få en bättre cirkulation vid just rökningen. Här kommer down draft systemet in i bilden vilket påverkar luft/rök cirkulationen inne i matkammaren innan det lämnar via ventilerna på baksidan av enheten ist för en klassisk skorsten. Detta system gör att röken stannar en längre tid och således ger mera smak under tillagningen.

Kapacitet

Traeger marknadsför kapaciteten på grillen med att man kan köra 10 hela kycklingar eller motsvarande 7 racks of ribs eller 9 pork butts och det säger en hel del om ytan på den här modellen, vilket jag var ute efter och än har jag inte blivit besviken när jag varit ute på olika events och gig. Vid en handfull olika tillställningar har jag haft grillen med mig och kört ut fläsksidor, iberico ribs, laxsidor osv och för ett 40-tal gäster så har det inte varit några problem alls. 885´an väger in på drygt 80 kg och är riktigt stabil och står stadigt på fyra hjul varav två som är sväng och låsbara, den rullar lätt fram och är ändå relativt behändig att lyfta upp och ner på en släpvagn.

funktion

En digital pelletsgrill

Wifi & app styrning är ännu en detalj som underlättar enkelheten och bekvämligheten med Traegern, du ser i appen bla. aktuell temp och vilken temp du har satt som riktmärke. Du får en överblick i procent över hur mkt pellets magasinet har kvar under hela tiden då det sitter en sensor som uppdaterar och varnar om det börjar sina och du uppmanas då att fylla på.

Andra funktioner i appen är Supersmoke som fungerar mellan 75-105 grader C där grillen justerar fläktarna för att ge mera röksmak, eller Keep warm som gör det möjligt att sätta grillen i ett varmhållnings läge. Om man uppnår sin tilltänkta innertemperatur och behöver vänta tills man ska servera det man tillagat, då går grillen nämligen ner till 74 grader C och håller tempen där för att inte ”torka” ut eventuella proteiner man har.

Den digitala displayen är väldigt lätt manövrerad med flertalet inställningar bla möjligheten att använda den medföljande temp proben och välja en innertemp på proteinet. En genomtänkt detalj för just temp proben är att det sitter en liten gummiplugg på sidan av grillen som man för termometern igenom in till själva matkammaren. På detta vis så slipper man klämda kablar i luckan och risker att dessa går sönder och onödigt läckage. Luckan är dessutom försedd med en tätningslist runtom hela insidan för att minimera detta och hålla tätt.

Appen är även försedd med tonvis av färdiga recept som kan överföras direkt till grillen med klara tider, tillvägagångssätt osv. Ambassadörer såsom Diva q & Matt ”Meat church” Pittman har recept men även vanliga dödliga skribenter. Du har även Shutdown i appen för att stänga av grillen men starta den kan man bara göra manuellt genom att trycka på displayen, vilket är en bra säkerhetsdetalj.

wifi

Fördelar med Ironwood 885

Det finns så många detaljer som talar för kvalitet och jag gillar hur genomtänkt den är, enkelheten att tömma pelletsmagasinet med den lilla luckan, ett hänge för det övre gallret som kan fästas på baksidan när det inte används så man inte riskerar att skada emaljen genom att lägga det på marken, sidohyllan i rostfritt med krokar på sidan för redskap, teknologin, finishen, appen, isoleringen, påminnelserna om rengöring och underhåll osv.

Nackdelar med Ironwood 885

Finns det några nackdelar då? Ett önskemål hade varit att det funnits plats för fler temp probs. i enheten då vissa konkurrerande märken exempelvis har 4 slots. Inget som inte kan lösas med en extern grill termometer som meater eller Fireboard men men. Priset, kanske men man får vad man betalar för och i just detta fall så skulle jag säga att man får en hel jäkla del faktiskt så nej. En bottenhylla hade varit trevligt för att kunna använda som avlastningsyta men det kanske kommer en vacker dag som tillval framöver då det redan finns till andra modeller.

På tal om tillval så kan jag verkligen rekommendera att köpa till den vikbara fronthyllan, vilket är en bekväm avlastningsyta i direkt anslutnings till matkammaren. Traeger har ett väldigt stort utbud på extra utrustning, verktyg, kryddor osv men det kan vi kanske ta vid ett senare tillfälle.

Slutord

Några sista ord om Traeger Ironwood 885, det är en väldigt bra maskin som förenklar vardagen med all dess innovativa teknik och funktioner. En sådan sak som att ha en grill där man inte behöver oroa sig för att tempen skjuter iväg och bränner köttbiten eller att kolen dör ut och du inte hinner få klar middagen i tid existerar inte längre med en pelletsgrill. Har du ställt in en temperatur så håller grillen sig där tills du själv väljer att ändra den.

Vetskapen om att grillen sköter sig själv när du samtidigt har många bollar i luften med att koka såsen, fixa välkomstdrinken till gästerna osv är en ovärderlig trygghet. Eller bara smidigheten att som en vardagsstressad småbarnsförälder kunna trolla ihop en riktigt bra middag mitt i veckan utan att behöva vänta på rätt glöd i din klotgrill. Den är stabil och pålitlig och levererar varje gång du använder den. 885án är en stor grill sett till ytan man får och du kan tillaga mat till väldigt många gäster samtidigt.

Jag har nu haft min Traeger i lite mera än 3 månader och är väldigt nöjd med vad den presterat hittills, det enda jag ångrar är väl att jag inte skaffat en tidigare bara. Se till att inte du gör samma misstag som jag gjort. Kolla in Grillkungs utbud av Traegers modeller och hitta den som passar dina behov bäst, -NU!

slutord