Revolutionerande Pelletsgrillar

Traeger är idag ett väl etablerat varumärke när det kommer till pelletsgrillar.

Alla deras grillar ligger i framkant när det kommer till smarta funktioner och kvalité. Här kommer vi nörda ner oss i deras olika system och jämföra de olika grillarna.

Traeger Grillsystem

Grill Funktionen

Tändning

Grillarna från Traeger är otroligt smidiga att tända. Koppla i kontakten i vägguttaget, tryck på huvudströmmen i grillen och tryck sedan på "ignite" sen tar grillen hand om resten. Självklart måste du själv ställa in den temperatur du vill ha men det reglerar du mycket enkelt med hjälp av ett litet vred.

Det finns många funktioner på kontrollpanelen där du både kan sätta timer men även välja om du vill ha mer tryck på röken m.m.

Kontrollpanelerna kan variera mellan de olika modellerna. Men alla är utrustade med ett vred, ett/två probe uttag och en startknapp (ignite).

Det tar ungefär 15min för grillen att komma upp i rätt temperatur och alla grillarna har en temperaturvid på 75 - 260 grader. Vilket betyder att grillen är perfekt att använda för Low & Slow eller rökning. Självklart kan du även använda den på 260 grader och även få till lite mer yta på maten du tillagar. Du kan enkelt hålla reda på temperaturerna själv med hjälp av en probe som hänger med vid köp av alla Traeger grillar. På bilden nedan har grillen även WIFIRE. Alltså wifi anslutning vilket vi går djupare in på längre ner på sidan.

Värmens flöde

Traeger grillar är utformade så att de har en plåt över värmeutsläppet som fördelar värmen jämt över hela grillen med hjälp av fläktar. Plåten samlar även upp fetet som droppar ner i grillen så du slipper oroa dig för fett bränder. Med de låga temperaturerna och tack vare den jämna värmen så får du ett otroligt saftigt och mört resultat. All värme rör sig uppåt och ut i skorstenen. I bilden nedan ser ni hur värmen rör sig runt om i grillen och därefter upp mot skorstenen. Skorsten har endast PRO modellerna. I de andra modellerna sitter ventilationen på baksidan av grillen. Flödet är den samma i dem grillarna fast att värmen åker ut på baksidan.

Fördelar med denna typ av uppbyggnad:

  • Fördelar värmen jämnt
  • Ger jämn värme och rök från alla håll
  • Gör köttet saftigare
  • Perfekt för Low & Slow rökning

Pelletsbehållaren rymmer olika många kilo pellets beroende på vilken grill du använder, mellan 8-11kg. Alla är otroligt lätta att fylla på men även tömma tack vare den lilla luckan på baksidan av grillen.

Det är viktigt att pelletsen är torr när den hamnar i pelletsbehållaren. Är det fuktig eller blöt kan det bli dålig värme i grillen eller i värsta fall klumpar pelletsen även ihop sig vilket kan skada skruven som för pelletsen framåt samt motorn.

Ett bra tips för att hålla pelletsen torr är att använda sig av en pellets hink med lock. Detta har vi självklart i vårt sortiment och du hittar det HÄR

Pellets Sensor

Denna funktion följer med på alla grillar förutom PRO modellerna. Sensorn säger till när pelletsen börjar ta slut i grillen. Pelletsnivån följer du enkelt i appen, perfekt så du vet när du behöver köpa mer. Sensorn finns även att köpa till PRO modellerna, men att man får installera den själv.

OBS! Detta gäller endast PRO modellerna som har Wifire.

Traeger Grillar med Pellets Sensor:

Grillytan

Grillytan i en Traeger grill är generös. Alla grillar är utformade så att de har 2 till 3 hyllplan och alla hyllplan har ett bra djup vilket skapar mesta möjliga grillyta i grillen. Gallren är i rostfritt stål eller porslinemaljerade (beroende på modell) och går självklart att ta bort ifall man vill grilla en kyckling på högkant eller har en riktigt stor köttbit.

Storleken på grillytan kan man lätt se i namnet på grillen. Varje sifferkombination står för storleken på grillen i "square inches". Alltså är Pro 575, 575 square inches, Ironwood 885 är 885 square inches osv. Det är därför grillen har fått den namnet de har, för att man lätt ska kunna förstå skillnaden på grillarna storleksmässigt.

Alla galler är enkla att rengöra med en bra grillborste. Sen räcker det att du låter grillen stå på ett tag innan du grillar så den bränner ut allt överblivet fett samt matrester på gallren.


Wifire - Wifi anslutning till Pelletsgrillen

WIFIRE har de nyare modellerna av Traeger grillar. Detta betyder alltså att du kan ansluta termometern i grillen till din mobil med hjälp av WIFI. Alltså kan du stå inne eller till och med i butiken och handla och kolla temperaturen i din grill. Så länge du har WIFI anslutning det vill säga. Allt detta kan du läsa av i Traegers app som går att ladda ner på dem flesta telefonerna. Uppdatering av temperaturerna sker automatiskt helt trådlöst, hur smidigt?!

Traeger Grillar som har WIFIRE - WIFI anslutning


D2 - Direct Drive

Traeger kommer med nya uppdateringar på sina modeller hela tiden och en av den senaste uppdateringen att hålla koll på hos Traeger grillar är D2 - Direct Drive. D2 tar grillarna till nästa nivå då den gör så grillarna levererar maximal smak till din mat vid varje grillning. Denna nya uppdatering ger en bredare temperaturintervall till din grill vilket ger bättre förbränning på pelletsen samt schysstare låg och långsam tillagning. Den känner av temperaturer ännu mer noggrant och tänder även upp fortare än grillar som saknar D2. Motorn i D2 är även extra uppdaterad och robust för att klara sig år efter år.

Söker du en pelletsgrill med de senaste uppdateringarna som kommer hålla långt in in i framtiden och inte är rädd för att lägga lite extra pengar så skulle jag absolut kolla på grillarna nedan.

Traeger Grillar som har D2 - Direct Drive

Traeger App

Vill du ha mer teknisk information och se skillnaden mellan Traeger modellerna hittar du det HÄR.