Hel grillad vaktel

Vaktlar är riktigt små rackare men med otroligt mycket smak. Man kan jämföra dem med kyckling fast mycket mindre och en tydligare smak, lite mer åt vilt hållet.

Det gäller att tillaga dem rätt. Blir de torra och överkörda är de inte alls goda varken i smak eller konsistens. Det gäller att få till den sådär perfekt, och det behöver inte alls vara så svårt. Här ska vi reda ut vad man ska tänka på och hur du ska gå tillväga för att få till den perfekt vakteln på grillen.

.

Recept

ill en person är det ungefär 1-2 vaktlar, det beror lite på storlek på fågeln.

De ingredienser du behöver när du ska tillaga din vaktel är.

 • Olivolja / Rapsolja
 • Citron
 • Färsk timjan
 • Salt
 • Peppar

Detta är vad vi använde, självklart kan man använda mängder av andra tillbehör så detta är bara en rekommendation. Eftersom vaktel liknar vilt i smaken så passar den med ungefär samma tillbehör som vilt. Några tillbehör att rekommendera är till exempel enbär, lingon och rotfrukter.

Förberedelser

 1. Olja in vakteln i olivolja eller rapsolja
 2. Salta & Peppra på alla sidor
 3. Skiva upp citronen i små klyftor
 4. Stoppa sen in citronen inuti vakteln tillsammans med timjan (här kan man byta ut citron och timjan mot tillexempel dadlar, lök eller annat gott)

Tillagning

Eftersom vakteln är så liten så behöver den inte alls tillagas länge. Vi har valt att tillaga den på grillen men det funkar lika bra på stekpannan eller i ugnen.

 1. Starta upp grillen på hösta temperatur och låt den bli varm
 2. Sänk värmen till medelvärme när grillgallren blivit rykande heta
 3. Lägg på vakteln med den fina sedan nedåt först. Alltså den sida du vill servera uppåt.
 4. Grilla vakteln ca 4min på vardera sida. Tills innertemperaturen blir 70 grader

Ska du tillaga vakteln på spisen så bryn först skinnet i stekpanna på hög värme med olja. När vakteln fått fin yta lägg in den i ugnen på 150 grader tills den går upp i rätt temperatur (70grader).

Som tidigare nämnt är vaktlar riktigt små fåglar. Du kanske har ätit eller hört om vaktelägg innan som är otroligt små. Vaktelägg är riktigt gott till råbiff eller bara att koka och äta. Vaktel och vaktelägg är inte ofta man tillagar hemma men det brukar förekomma på restauranger och ska vara lite lyxigt. Det är inte alltid lätt att få tag på hel vaktel, oftast är det om man känner någon bonde som själv har vaktel eller vissa gårdsbutiker som säljer vaktel. Men får man tag på en vaktel så tycker jag man ska passa på att tillaga en och själv se hur gott det är!