Smulpaj tillagad i pizzaugn Ooni Koda 16

Vad ska man bjuda på för fika?

Jo, vad är inte bättre än en varm, alldeles krisig paj med mjukt och lite syrligt innehåll? Serverat med en god kall glass eller krämig vaniljsås.

Ida delar med sig av ett enkelt recept på smulpaj med äpplen. Paj är något som är otroligt smidigt att göra, perfekt om du inte hunnit baka 30minuter innan gästerna kommer. Tillagar du dessutom pajen i en pizzaugn som Ida gör i klippet här bredvid så är gräddningen klar på mindre än 10 minuter. Hur smidigt?! Kolla in videon bredvid för att få lite tips på hur du ska tänka när du bakar i din pizzaugn.

Pajen går att göra med annat än äpplen också såklart. Päron, blåbär, hallon, jordgubbar eller något annat gott du tycker om.

Innehållet kan inte visas

Recept

Detta recept är perfekt för en vanlig pajform. Mängden räcker till 6 - 8 personer.

 • 3-4 äpplen (beroende på storlek. Det ska täcka hela formens botten + lite till)
 • 150 gram rums tempererat smör + lite till pajformen
 • 3 dl havregryn
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 dl socker
 • 2 msk vaniljsocker
 • kanel (ett tunt lager över äpplena)

Degen ska inte bli för kladdig och gå ihop som en stor deg utan den ska vara på gränsen mot torrare så det blir mer åt det smuliga hållet.

Tillvägagångssätt

 1. Skala och skär upp äpplena i valfria bitar
 2. Smörj formen med olja eller smör och lägg i äpplena. Strössla på kanel efter smak och tycke.
 3. Skär upp smöret i små kuber så det tinar lite fortare och blir enklare att arbeta med.
 4. Blanda alla torra ingredienser och smöret ordentligt så alla smörbitar löses upp med resten av ingredienserna. Nu ska degen bli smulig, här måste du också PROVSMAKA!
 5. Täck äpplena med smuldegen och sen skjuts in i ugnen.
 6. Grädda i vanlig ugn på cirka 225 grader i 25 minuter (tills den får fin färg). Eller i en pizzaugn på låg temperatur med folié på från början så den inte blir bränd i cirka 5 minuter. Ta sen av folien och se till att den får en fin yta i pizzaugnen (cirka 5 minuter till).

Serveras gärna varm med vaniljglass eller vaniljsås!