Påskkampanj - Handla för 1000:- | Chans att vinna ett kamado ägg

Gratinerad hummer och havskräfta

Grilla skaldjur med Marcuskräftan

Marcuskräftan, försäljare av skaldjur och tillbehör i Väderstad och Linköping har besökt oss och gett en lärorik utbildning i hur man grillar skaldjur. Det finns nog inget som är enklare eller godare att grilla. Gör något roligt med dina skaldjur istället för att äta dem vanligt kokta som man brukar göra. Nedan får ni lite tips, tricks och recept från Mattias på Marcuskräftan.

Följ dem gärna på instagram @marcuskräftanvaderstad

Vill ni hellre se video än läsa en massa text så finns videon när Sebastian och Mattias grillar skaldjur här brevid.

Innehållet kan inte visas

Förberedelser av skaldjur

Att grilla skaldjur är inte alls svårt och det är svårt att misslyckas med. Så länge man tänker på vissa saker.

Få tag i rätt skaldjur

Det går att köpa skaldjur i alla matbutiker från en massa olika länder och de är allt från färska, nykokta, ligger i lag eller frysta. Har man möjlighet att köpa dem nykokta i en fiskaffär som Marcuskräftan eller i en saluhall, eller kanske färska och koka dom själv så är det något att rekommendera. Då får du otroligt färska skaldjur som förhoppningsvis också är kokta helt perfekt.

Att dela en hummer eller havskräfta

Mattias på Marcuskräftan tipsar om hur han tycker det är lättast att dela en hummer och havskräfta. Många delar oftast hummers/havskräftan upp och ner, alltså att du lägger den på rygg och sen klyver den på mitten. Mattias tips är dock att du lägger den på magen och siktar dig in i det lilla stäcker mitt på hummerns huvud och sticker ner kniven där. Sen kan du enkelt bara följa kniven ut genom kroppen på hummern. Är du osäker på exakt hur du gör, kika på videon ovan!


förberedelser

Recept på gratinerad och grillad hummer

När man gratinerar kan man göra det på många olika sätt. Mattias använder sig av en god marinad, parmesan och självklart perfekt kokta skaldjur.

I marinaden är det

  • Mycket Persilja
  • Mycket Vitlök
  • Chilli
  • Olivolja
  • Vitlöksolja
  • Chilliolja
  • Chilliflakes

Toppas med

  • Parmesanost
  • Citron
  • Persilja

Tillvägagångssätt

  1. Dela hummern och plocka ut innehållet i huvudet, det kan lätt bli beskt.
  2. Plocka ut köttet ur hummerstjärten och klorna.
  3. Hacka allt kött tillsammans och stoppa sen ner i hummerskalet igen, det kommer bli välfyllt. Gör du havskräftor behöver du inte plocka ut köttet, där är det mindre kött (speciellt i klorna) så det gör inget om det fortsätter ligga kvar i skalet.
  4. Rör ihop marinaden med mycket persilja och vitlök och smeta sen uppepå hummer köttet.
  5. Toppa med att strö över finriven parmesan. Ta inte för mycket då hummern redan är salt från koket.
  6. Lägg hummern på den heta grillen med skalet nedåt. Med havskräftor är det trevligare att grilla med köttet nedåt först.
  7. Tillagningen på grillen tar bara ett par minuter, tänk på att hummern redan är tillagad innan så låt den inte ligga för länge.
  8. När hummern är färdig grillad, toppas med lite citronsaft och hackad persilja.
recept

Tänk på detta när du grillar skaldjur

  • Skaldjur går fort att förbereda så släng på marinaden och sen in i kylen igen när ni väntar på att grillen ska bli varm. Skaldjur är en känslig produkt så den kan inte ligga framme för länge, speciellt inte om det är sommar och varmt ute.
  • Om du köper skaldjuren färdigkokta så tänk på att dem är kokta i salt. Så undvik att ha för mycket salt i marinaden.
  • Man vill inte köra över skaldjur, precis som med kött. Så var försiktig när du grillar så du inte grillar för länge och det blir torrt.
  • Vill man inte grilla hummer så funkar detta recept lika bra med havskräftor. Du kan även köra med vanliga kräftor, dock är dem så små så ett tips är att köra kräftor i en paella eller liknande isåfall.

Tips att servera dina grillade skaldjur med

  • Aioli
  • Örtaioli med persilja eller basilika
  • Vitlöksmajonäs
  • Saffransaioli
  • Baugette
  • Pommes
  • Vitlöksbröd
  • Focaccia
  • Grillad citron
  • Ett kallt glas bubbel eller vit vin
tillbehör