« Tillbaka till alla inlägg

Vårda din Broil King inför vintern 5 tips

Publicerad 2017-11-27 av Sebastian Virta

Fler och fler har upptäckt hur trevligt det är att grilla året runt men de allra flesta av oss låter helt enkelt grillen gå i ide. Synd tycker jag då grillat är godast året runt enligt mig.

Jag grillar året runt men min grillning skiljer sig väldigt mycket åt mellan sommar och vår.
På sommaren grillar jag mer direkt, mer skivat kött eller delar, grönsaker och tillbehör. På Vintern blir det långsammare grillning på låg temperatur och större köttstycken, alltså sånt som sköter sig mer av sig självt utan att man behöver aktivt bevaka det så mycket. Revbensspjäll, pulled pork, viltstekar och fågel på rotisseriet är mina favoriter så här års. Jag tycker också att vintern passar perfekt till att röka kött på. Allt från kycklingdelar till stekar eller varför inte julskinkan.

Alla Broil King grillar är gjorda i USA & Kanada där de i stora delar har liknande klimat som oss här i Norden. De är gjorda för att användas och stå ute året runt men hur mycket slits grillen under vintern? Min känsla är att det beror mycket på hur man sköter den och på vintern kräver grillen lite extra kärlek.

 1. Rengöring
  Gör rent din grill ordentligt inför vintern, ta ur alla lösa delar som brännare, hållare till brännare och flav r waves stålvågor. Borsta grillen invändigt och ta bort löst smuts. Ta sedan en hink med varmt vatten och såpa och torka ur grillen invändigt och utvändigt med en trasa. Se till att grillen är helt torr när du ställer undan den. Om du inte grillar på vintern glöm inte att tömma fettråget.
 2. Kontrollera
  Om du behöver nya delar är det läge att beställa dem nu - se till att vara redo för våren. Kolla framförallt slangar så de ser ut att vara fräscha och inte har några repor eller skador.

 3. Grillaller
  Om du har gjutjärnsgaller kan det vara läge att borsta av dem och sedan smörja på ett ordentligt lager vegetabilisk olja som förhindrar rost. Om du inte ska använda grillen är det bäst att ta in dina galler och förvara dem varmt och torrt. Det är inte heller fel att smörja in dina rosfria galler en aning heller.

 4. Skydd
  Ett överdrag är ett krav, denna årstid sliter på grillen. Viktigt att ha ett överdrag som andas, annars fungerar det som ett växthus och grillen rostar upp även om det är rostfritt stål av fin kvalité. Jag rekommenderar Broil Kings originalöverdrag.

 5. Gasoltuben
  Förvara din gasoltub på ett ställe med bra ventilation. Att förvara dem inomhus är inte att rekomendera. Ett förråd utan isolering är optimalt.

 6. Rostskydd
  Om du bor nära nära saltvatten är även en rekommendation att använda någon form av ädelstålvård vår och höst eller vid behov. Det skyddar mot salt och till viss del fukt men även mot flygrost om du bor nära hårt trafikerade vägar eller vid en järnväg till exempel.

Se nu till att ge er grill den kärlek den behöver det gör att du kan ha din grill i många år.


Bild:
Att behandla grillen som min farsa gjorde förra vintern är inte att rekommendera men så här hittade jag den. Denna dag var det -15°C men grillen gick upp i 330°C på mellan 15-20 minuter. Det som förvånar mig en aning är att denna misshandel inte påverkat grillen så mycket förutom att gjutjärnsgallren var ganska rejält rostiga i våras. Att lära gamla hundar sitta är inte helt enkelt men nu har han överdraget på grillen iaf.

« Tillbaka till alla inlägg