Lär dig mer om de olika bränslena till en pizzaugn samt för-, och nackdelar
Vilken pizzaugn ska jag ha?
Det är en väldigt bra fråga och en fråga vi på Grillkung får väldigt ofta. Det vi oftast svarar är att det är väldigt individuellt. För oss är det viktigt att ugnen ska bli den perfekta för just dig. Allt beror på hur många man vill laga pizza åt åt gången, vart man vill ha sin pizzaugn, vilken prisklass du vill hålla dig inom och även vilket bränsle man vill ha.
Detta med vilket bränsle man vill ha i sin ugn brukar vara svårt för många och en till fråga vi får många gånger är "vad hade du valt?". Samma sak här är det väldigt individuellt. Alla är ute efter olika saker, enkelheten, hantverket eller flexibiliteten.
På denna sida kommer vi skriva om de olika bränslena vi erbjuder i våra pizzaugnar. Hur det funkar samt för och nackdelar med dem alla. Så går du i tankarna att köpa en pizzaugn så kommer förhoppningsvis det hjälpa dig på vägen att välja rätt pizzaugn efter du läst om de olika bränslena på denna sida.
Gasoldriven Pizzaugn
Gasol - Det smidiga bränslet
Enklare kan det nog inte bli än att använda gasol. Här kan du starta upp pizzaugnen och ställa vredet på den fart du vill ha på elden. Sen sköter ugnen resten. Du kan gå och förbereda maten inne i köket och behöver inte hela tiden kolla till ugnen om lågan är igång. Om du väl gräddar pizzor så kan du ha all fokusen på pizzorna och slipper hålla kol på lågan eller om veden håller på att ta slut. Ugnen sköter allting åt dig.
Fördelar
- Lättare att reglera värmen
- Enkelt att tända och släcka
- Smidigt att hålla på med, värmen sköter sig själv
Nackdelar
- Ingen ved eller rök smak
- Mindre hantverk av själva eldningen
- Finns 1 max temperatur och 1 lägsta temperatur
- Svårare att se när gasolen börjar ta slut
Pelletsdriven Pizzaugn
Pellets - Det rökiga och heta bränslet
Med pellets kan du få till en riktigt rökig smak om du vill ha det. Det finns mängder av olika pellets att använda i sin pizzaugn, vissa är rökigare än andra medans vissa pelletssorter blir varmare än andra. Ska du göra pizza rekommenderar vi Oonis ek pellets då den blir väldigt varm och inte så rökig som annan pellets kan bli. Pellets i pizzaugn kan bli riktigt hett, ju mer pellets du matar på ju kraftigare brinner det! Tänk dock på med pellets att det behöver förvara torrt för är det fuktigt kommer det inte alls brinna bra om det ens går att tända.
Fördelar
- Du kan komma upp i extrema temperaturer
- Mer rökig smak
- Trevligt hantverk
Nackdelar
- Svårare att hålla en jämn temperatur över tid
- Kan vara svårt att få fyr på i början
- Mycket rök
- Man får inte glömma fylla på pellets, för då slocknar det
- Man måste tänka på att hålla pelletsen helt torr
Kol & Vedeldad Pizzaugn
Kol & Ved - Bränsle med riktigt hantverk
Kol eller ved är nog det populäraste bränslet när det kommer till att elda. I grillen kanske du använder kol mer medans i pizzaugnen använder du ved. Just i pizzaugn kan du självklart använda både just ved och kol. Kolet har en lång brinntid och är perfekt om man vill elda i lite lägre temperatur. Medans veden brinner fort och kommer upp i extrema temperaturer och ger dessutom lite mer röksmak. Med ved och kol måste du självklart hela tiden ha koll på att det finns i ugnen när du eldar så det inte slocknar eller blir svalare i ugnen. Detta gör det till ett riktigt hantverk. Det gäller att känna av hur mycket ved just du behöver och vilken ved eller kol du vill använda och när det ska fyllas på inne i ugnen. Det är ju för j*vla vackert att kolla på när det sprackar också!
Fördelar
- Du kan komma upp i extrema temperaturer
- En annan smak och möjlighet till att röka / få rökigare smak
- Möjlighet att använda sin pizzaugn även som en brasa / öppen eld att sitta och mysa vid
- Trevlig hantverk
- Många har ofta egen ved
Nackdelar
- Svårare att hålla en jämn temperatur under längre tid
- En massa aska att ta hand om efteråt
- Askan kan blåsa runt och hamna på pizzan
- Man får inte glömma fylla på ved/kol för då slocknar det
Kol VS Ved när du bakar bröd
I videon brevid kan du kika på när Sebastian på Grillkung pratar mer om användningen av ved och kol och skillnaderna när du bakar bröd. Samt vilken av Ooni ugnarna just han föredrar vid bakning av bröd.
Innehållet kan inte visas