Recept på otroligt saftiga Smashburgare

Smashburgare - Briochebröd - Picklad Rödlök - Aioli



Smashburgare kan nog vara bland det enklaste och godaste du kan göra på grillen, stekpannan eller stekhällen.

Med några enkla tips så kommer du LÄTT imponera på vänner, familj eller grannar.

Föredrar du hellre att se på en video än att läsa så kan du kika in vår Youtube där vi delar med oss av hur vi gör.

Smashburgare

Allt börjar med en bra hamburgare!

I detta fall en smashad hamburgare på nötfärs. Självklart kan man även göra vegetariska, fisk eller kycklingburgare men det vanligaste där ute skulle jag nog påstå ändå är den vanliga burgaren på nötfärs eller blandfärs. Så det är den vi ska reda ut här idag. Håll dock utkik på hemsidan för recept på andra slags burgare i framtiden.

Alla har nog någon gång varit med om att man fått en torr hamburgare, antingen om man råkat steka den för länge själv eller fått en på restaurang som legat i värmeskåpet alldeles för länge. Många gånger känns det då väldigt "tuggigt" eller tungt att äta tillskillnad från en saftig burgare som smälter i munnen. Lyckas man få till den där saftiga hamburgaren så behövs det sen inte mycket mer. Eller vad tycker du?

Vad är en Smashburgare?

Smashburgare är när du lägger en färsboll av nötfärs eller blandfärs på en het panna och pressar riktigt hårt så att burgaren blir platt. Pannan ska vara så het det bara går för att burgaren ska få en fin krispig yta.

Varför Smashar man burgaren?

En smashad burgare blir oftast saftigare än en vanlig hamburgare du inte pressar. Detta beror på att en vanlig (tjockare) burgare behöver du tillaga längre för att den ska bli klar. Då hinner de flesta köttsafterna rinna ur burgaren. Även om du bara kör den till medium eller medium rare i innertemperatur.

Medans en smashburgare är så tunn att den behöver inte ligga mer än någon minut i en varm panna för att bli klar. Vilket gör att de flesta köttsafter inte hinner rinna ur utan stannar kvar i burgaren.

Recept Smashburgare

Det finns lika många recept på hamburgare som det finns kockar. Men här delar vi med oss av vårt favoritrecept när det kommer till just smashburgare. Vi gillar att hålla burgaren enkel och låta varje råvara få ta sin plats. På vår burgare har vi därför endast cheddarost, tomat, sallad, picklad rödlök och aioli.

Ingredienser

För 4 burgare

Smashburgare

  • 700gram Nötfärs

Det går också bra med annan färs som blandfärs eller kycklingfärs. Men tänk då på att burgaren måste bli genomstekt innan du kan äta den - minst 70grader.

  • Rapsolja
  • 4 skivor cheddarost

Salt & Svartpeppar

Tillbehör

  • 4 hamburgarbröd (vi föredrar potatobuns eller briochebröd)
  • 4 salladsblad
  • 1 - 2st tomater
  • 5 dl majonäs (t.ex hellman´s)
  • 1st vitlöksklyfta
  • 1/2 st citron
  • 1st rödlök
  • 0,5dl ättika
  • 1dl socker
  • 1,5dl vatten

Salt & Peppar


Tillvägagångssätt

Aioli

  1. Skala vitlöksklyftan och pressa den.
  2. Blanda med majonnäsen och pressa i citronsaft från 1/2 citron
  3. Blanda ihop allt och tillsätt salt och peppar efter smak

Picklad Rödlök

  1. Skala rödlöken och skiva tunna ringar
  2. Lägg i ättika, socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp
  3. Lägg i den skivade löken och se till att lagen täcker all lök.
  4. Låt det sen ligga i lagen och svalna där

Löken kan du förbereda flera dagar innan. Förvara isåfall löken i en burk i kylskåpet. Se till att lagen täcker all lök och att burken är försluten med ett lock eller plast.

Smashburgare

  1. Forma runda bollar av nötfärsen - 175gram per styck
  2. Hetta upp stekpannan, stekhällen eller stekplattan på grillen ordentligt.
  3. Ta fram det du ska pressa burgaren med (Smashjärn, kastrull eller annat tungt med platt undersida) samt bakplåtspapper eller slaktarpapper som du måste ha mellan burgaren och pressen.
  4. Lägg på olja i pannan och låt den bli varm innan du slänger på en färsboll.
  5. Nu är det bara att pressa! Använd som tidigare nämnt något mellan pressen och burgaren (t.ec bakplåtspapper) annars kommer burgaren fastna på det du pressar med.
  6. När du pressat klart. Salta och peppra burgaren och gör dig redo för att vända. Ska du ha medium i innertemperatur så går det väldigt fort när du har den heta pannan som du ska ha.
  7. Vänd burgaren när du kan känna att den börjar lossna från pannan och lägg på osten direkt på den sidan som är klar.
  8. Ta bort burgaren när den har den innertemperatur du vill ha. För medium (56 grader) brukar det ta cirka 1-2 minuter av tillagning på varje sida. Beroende på vilken temp du har i pannan och hur tunt du pressat burgaren.

Börjar burgaren bli för mörk på undersidan men du vill tillaga den längre så sänk värmen i pannan och låt den ligga kvar lite till. Tänk på att burgaren tillagas klart på eftervärmen. Vilket betyder att tar du bort burgaren när den bara har en innertemperatur på 54 grader så kommer den fortsätta gå upp i temperatur till cirka 56 grader när den vilar.

TIPS

När köttet börjar "blöda" så brukar den vara medium, cirka 56 grader i innertemperatur.


Sen är det bara att lägga ihop burgaren med alla goda tillbehör och njuta!



Här kan ni även se en mer ingående video där vi även maler vår egna högrevsfärs.