Bli kvarterets Grillkung med en pelletsgrill!

Nörda ner dig i dem olika pelletsgrillarna!

Grillkungs guide för pelletsgrillar

Pelletsgrillar är väldigt populära i USA där barbeque och grill finns i nästan varje amerikansk mans gener där det gärna ska vara stora köttstycken som Brisket, Ribs stora T-bone stekar m.m. I Sverige är pelletsgrillar inte lika stort ämnen intresset ökar för varje dag som går och i denna text tänkte vi på Grillkung berätta om varför man ska ha en pelletsgrilla och vad fördelarna meden pelletsgrill är.

Amerikanska Traeger Grills är världens kändaste märke inom pelletsgrillar och har funnits sedan 1985. Traeger är fortfarande idag det största varumärket inom pelletsgrillar men idag finns det en rad olika varumärken att välja mellan. Förutom Traeger så har även Lousiana Grills, Pit Boss, Broil King och Weber utvecklat sina egna pelletsgrillar där de skiljer sig åt på många olika sätt även om principen är densamma.

Hur fungerar en pelletsgrill?

En pelletsgrill har en behållare som man fyller med pellets som är godkänt för matlagning. Pelletsen matas sedan in i själva förbränningssystemet och styrs sedan med fläktar vilket gör att du kan reglera temperaturen. Höjer man temperaturen i en pelletsgrill så jobbar fläktarna hårdare och mer pellets jobbas in i systemet vilket gör att temperaturen stiger. En pelletsgrill styrs oftast via en kontrollpanel som sitter på grillen där man kan reglera temperaturen. Många pelletsgrillar är idag även utrustade med WiFi vilket gör att du genom telefonen kan styra temperaturen inuti grillen. Vi kan inte garantera att du grillar bättre med WiFi-styrningen men det är ganska nice att ha och det underlättar verkligen, framförallt om man kör en Brisket i 8 h och inte vill springa ut till grillen stup i kvarten.

Eftersom pelletsgrillar drivs med fläktar så behöver man ha ha tillgång till elektricitet och således koppla in grillen i vägguttaget för att den ska fungera. Inuti de flesta pelletsgrillar så är själva bottenplattan vinklad vilket gör att överblivet fett rinner ut i fettkoppen som är placerad på sidan av grillen.

En del pelletsgrillar är utrustade med en skorsten och andra inte. Fördelen med skorsten är att luftflödet inuti grillen blir lite
bättre och ”dålig” rök samlas inte i grillen. Pelletsgrillar utan skorsten är ofta utrustade med ventilationshål baktill vilket fungerar på samma sätt som en skorsten.

Fördelar med pelletsgrillar

Fördelarna med en pelletsgrill är många då det är en universal typ av grill. En pelletsgrill fungerar lika bra för ”low and slow” på temperaturer runt 80–150°C som till vanlig grillning på temperaturer över 250°C. Vi på Grillkung tycker att just lägre temperaturer under en längre tid är pelletsgrillens styrka gentemot till exempel en gasolgrill.

  1. Flera tillagningsmetoder
    Eftersom en pelletsgrill drivs på el med fläktar som matar in pellets utefter vilken temperatur man vill ha i grillen så har de ett väldigt precist temperaturspann. De flesta grillarna har ett temperaturspann på mellan 3-7 °C vilket gör att det är enkelt att hålla exakt den temperatur du vill ha. Detta är kanske inte så viktigt om du ska grilla en korv i 250 °C men väldigt viktigt om du ska röka en lax i 80°C.
  2. Möjligheten att röka eller tillaga enligt ”low and slow”
    Att röka mat görs oftast i temperaturer mellan 75- 150° vilket en pelletsgrill är optimalt för medan det är mycket svårare i en kolgrill eller i en gasolgrill. Med hjälp av fläktarna så håller sig temperaturen vid en precis temperatur som du själv valt och sedan håller sig temperaturen där. Pelletsen man använder finns även i massvis av olika smaker vilket är perfekt för att tillaga eller röka olika saker. I en Traeger kan du röka allt från fisk som t.ex. lax till hemgjord bacon eller rökta kycklingvingar.
  3. Enkelheten
    En annan fördel med pelletsgrill är smidigheten och enkelheten. Grillen tänder sig själv och kommer snabbt upp i den temperaturen som du vill ha utan att du i princip behöver göra någonting. Du behöver inte fylla på bränsle under tiden utan allt sköts automatiskt med hjälp av fläktarna inuti grillen. Sedan har många modeller även styrning via WiFI vilket gör allt ÄNNU smidigare och enklare.
  4. Möjligheten att styra grillen med WiFi
    Många pelletsgrillar går att koppla mot WiFi genom deras specifika appar. Detta göra att du i princip kan ligga i soffan och styra grillen och ha koll på allt från temperatur till tillagningstid. Många av apparna har även recept och inspiration som du kan ta del av för att utvecklas till ditt kvarters Grillkung.

Vad ska man ha för pellets?

En pelletsgrill drivs med träpellets och det behöver vara pellets som är godkänt för matlagning. Med andra ord är det inte samma pellets som används till att elda en pelletskamin utan specifik pellets som är godkänd för matlagning utan tillsatser eller ämnen som är skadligt ur ett livsmedelsperspektiv. Det viktigaste att veta om pellets är att de måste förvaras torrt för att få ut sin maximala effekt. Förvara därför alltid pellets i en sluten förpackning eller i en burk/hink med lock. Förvara heller inte pellets på golvet i exempelvis garaget då de kan dra åt sig fukt vilket sedan kan påverka effekten negativt när de ska brinna.

Pellets finns i en rad olika smaker från en rad olika leverantörer. Grillkung säljer endast pellets som är godkända för matlagning från olika
kvalitétsleverantörer som du hittar här.

Kan man ha vilken pellets som helst till vilken mat som helst?

Självklart finns det pellets som ”ska” passa bättre till en viss typ av nötkött medan en annan smak ska passa till gris, kyckling, fisk etc. Men som alla vet så är vi alla olika och vad man själv föredrar är viktigare än vad ”proffsen” och tillverkarna säger. Nedan har vi ändå listat lite tips som man kan utgå ifrån när man ska välja pellets. Vårt tips på Grillkung är att testa sig fram och se vilken smak man själv tycker passar bäst och till vad.