Här hittar du recept på tillbehör till grillat. Såsom marinader, vitlökssmör, såser och mycket mer!

,.jpeg

Fridas Vitlökssmör

Hur går man till väga?

Vitlökssmör är både enkelt att göra och GOTT! Det passar till det mesta, här delar Frida med sig av hur hon brukar göra sitt vitlökssmör.

- 100 gram smör

- Lite flingsalt

- 2 stora vitlöksklyftor

- Saft från en fjärdedels citron

- Färsk persilja

Rakt ner i mixern och sen var det klart!

Sen är det bara att bre ut det på sitt önskade bröd och in i ugnen.

Därefter kan du avnjuta frasigt vitlöksbröd, perfekt till middagen.

Marinad med Ingefära & Chili

En god marinad gör väldigt mycket vid tillagning av kött. Köttet blir saftigare, mörare och mycket smakrikare. En god marinad behöver inte vara svårt att göra och passar både till nötkött som fläskkött. Här delar Sebastian med sig av sitt recept han använde sig av när han gjorde helgrillad unggris.

- 50 cl bira
- Ett par matskedar sambal oelek
- 1 matsked honung
- 1 matsked farinsocker
- En rejäl bit ingefära hackad i småbitar
- Worchestersås
- Soya
- Sesamolja
- Matolja

Ordentligt med salt och peppar
Om du tänker röka passar detta perfekt till!

Rökextrakt och rökflis från äppleträd

Idas Pesto (utan nötter)

Pesto funkar till allt! Blanda det med dina rotfrukter eller ha det vid sidan om din köttbit. En hemmagjord pesto funkar till det mesta och är en riktig smakhöjare!

En snabb och enkel pesto alá Ida Herbertsson som är utan nötter.

  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2.5 dl olivolja (funkar även med rapsolja)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt & Peppar efter smak.
Lägg allt i köksassistent och mixa (har du ingen så funkar en stavmixer lika bra). Är peston för tjock är det bara att hälla i lite mer olivolja eller vatten tills du får den till den konsistens du vill ha. Sluta med att smaka upp med salt och peppar.Vill du hellre ha nötter i så byter du bara ut solrosfröna mot pinjenötter. Pesto är väldigt individuellt och kan variera mycket från person till person beroende på vad just DU gillar för något. Är du en ostälskare lägg i mer parmesan, älskar du vitlök lägg i en klyfta till osv. Har du mycket gräslök ute i trädgårdslandet funkar det lika bra som basilika. Det är endast du själv som sätter gränserna, prova göra din egen pesto efter känsla!

Marinad för Revben

Den perfekta marinaden till revben.

- 3 kyftor vitlök
- 1 skvätt worchestersås
- 2 teskedar sambal oelek
- 1 halv pressad citron
- lite ingefäraca
- 1 matsked honung
- Soyaca
- 1 dl öl
- 1 fyra Jim Beam

Kallrörd Barbecuesås

Ett recept från en kund som jag kallar "Grillkungen från Töreboda"

Grillkungen från Törebodas kallrörda Barbecusås!
2,5 dl tomatketchup
1,25 dl mörk sirap
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,6 dl farinsocker
2 msk citronsaft
1 msk chilipulver
1 tsk vardera av: salt, timjan, oregano, basilika
½ tsk vardera av: paprikapulver, lökpulver, riven ingefära (färsk), sambal olek
Kör allt i matberedare, börja med vitlök, lök, sen resten.