En grillkung grillar och tipsar

« Tillbaka

Revbensspjäll till jul? På grillen så klart!

Publicerad 2017-12-01 av Sebastian Virta

Barbecue Bonanza - revbensspjäll till jul!
Ok Julen nalkas och med det kommer all julmat.
Min höjdpunkt på julbordet är att jag får grilla revben vilket jag tycker är kul!
Kolgrill eller gasolgrill spelar ingen större roll men jag kör med gasolgrill.

Jag gillar kamben mest, kanske inte det mest "juliga" men roligast att göra och godast att äta så vad är problemet? ;)

Mitt stalltips för revbensspjällen är att grilla dem enligt den så kallade 3+2+1 metoden som jag generellt utgår från när jag gör mina ribs. Den metoden bygger på 3 olika moment. Först röker man revbensspjällen i 3 timmar, sedan grillar man dem inpackade i folie eller motsvarande i 2 timmar och till sist grillar man dem indirekt på grillen i 1 timme rakt på gallret, därför kallas det 3+2+1. Har jag mindre tid på mig kör jag lite varmare och kanske 1+1+1/2, alltså får du till alla moment och det blir riktigt bra men ju mer tid man lägger desto bättre resultat.

Moment 1:
3 timmar i rök
,
Börja med att rubba dem med lite goda kryddor, jag brukar använda salt och peppar, paprikapulver, cayennepeppar och brunsocker, här vill vi ha det torrt. Ta de kryddorna du tycker om. Sen är det dags att börja röka, försök ligga runt 100-120°C och gärna i 3 timmar. Jag använder helst hickory, whisky (ek) eller äpple rökflis men det tar man vad man har av. Jag gillar inte att ha så mycket röksmak så jag använder mig oftast av runt 2 nävar rökflis som jag blötlagt någon timme innan. Använd gärna någon form av >"Rib Rack" så att revbensspjällen kan stå upp, dels för att få plats på grillen men även för att få jämn rök på dem och så lite kontakt med galler osv som möjligt.


Bild i början av rökningen med Broil Kings röklåda, den är justerbar för hur mycket rök man vill ha, läggs direkt på ett brännarskydd. Har man ingen röklåda går det alldeles utmärkt även med ett foliepaket med rökflis som man sticker hål på.

Moment 2:
2 timmar packat

Efter 3 timmar i lätt rök tar man av dem och packar in dem i folie, sätter dem i en större gryta i gjutjärn eller ännu bättre som i mitt fall en ribroaster. I detta läge penslar man på glace och sätter sin prägel på ribsen. Det är nu köttet liksom smälter bort från benen så där gött som man vill ha det.

Ställ ribroastern på brännarskydden, låt brännaren under gå på lägsta effekt i 20 minuter, stäng därefter av den och byt till brännare bredvid och sätt den på halvfart så kommer temperaturen i ribroastern bli perfekt utan att det bränns. På kolgrillen är det viktigt att få lagom fart på glöden, här kan man köra något varmare än på rökningen men inte ha folien/ribroastern direkt över glöden.

Moment 3:
1 timme indirekt
Sista momentet är 1 timmes grillning på indirekt värme, här sätter man ytan på köttet. På med mer glace kontinuerligt så man får dem riktigt kladdiga, så vill iaf jag ha dem!
Detta är momentet för sluttouch men samtidigt är det mesta jobbet gjort här. Är man hungrig kan man fuska lite med tiden här eller småäta lite från grillen, det gör du som du vill;)


By the way, här nedan har ni Grillkungs Revbenskit i paketpris för dig som vill gå all in på ribsen!

Tack för att ni tog er tid!

/
Sebastian Virta
"självutnämnd grillkung"
Grundare Grillkung.se
0142-80102
Sebastian@grillkung.se

« Tillbaka