Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

« Tillbaka

Test Napoleon Pro 500 - en värsting med klass!

Publicerad 2017-11-14

I somras tog jag chansen att produkttesta marknadens kanske coolaste modellserie, Napoleon Pro-series. Det fick bli en Pro 500 då det är den storlek på grill som passar de flesta grillare. Jag är annars en fan av både Pro 665 och pro 825 men då snackar vi 40´ respektive 58 tusen.

Jag brukar göra så när vi snackar grill, alltså produkttesta så mycket som möjligt av det jag säljer för att veta hur de fungerar. På så sätt kan vi leverera bästa möjliga kunskap och service till våra kunder.

Eftersom jag är säljare får ni måhända ta detta testet med en nypa salt men jag ska försöka göra ett så objektivt test som möjligt. Jag grillar mycket och grillar gärna allt, för allt blir nästan bäst på grillen! Det var så idén om grillkung.se utvecklades och intresset har inte direkt svalnat.

De saker jag tänkte gå igenom:
  • Montering
  • Material & känsla
  • GRILLNING

Montering

Vi börjar med monteringen. Grillen kommer väl förpackad i en grov kartong med förstärkt topp och botten som är bandad. Alltså mindre risk för fraktskador och repiga delar än den generella typen av kartong. Själva grillboxen/grillugnen är monterad i fabrik vilket gör det hela enklare. Skåpet behöver byggas ihop och det fungerade bra. Lite meckigt att få dörrarna perfekta då de har samma typ av gångjärn som ett modernt kök med dämpning, justering etc men det löste sig fint och det är ett plus att de går att justera i våg. Jag skulle säga att om man är normalhändig får man ihop grillen på 1-2 timmar, i mitt fall tog det nästan 2 timmar. Materialen känns gedigna och delarna är väl förpackade.

Materialen
Nu börjar festen, materialfesten som sig bör på en grill för 28000:- ... Till att börja med är grillen genomgående utrustad med 304-stål på alla rostfria delar vilket är en mycket korrisionstålig, tål frätande ämnen bra och klarar höga temperaturer. I botten sitter ett sedvanligt fettråg som samlar in köttsafter och fett ner i en liten fettkopp väl dold i grillskåpet. Själva grillboxen är gjord av gjuten aluminium med "väggar" åt sidorna i grillen med 2 cm(!) isolering, vilket känns väldigt rejält. Ju bättre isolering desto högre värme.
Grillboxen binds ihop av locket som enligt mig är det mäktigaste, 20 kg kärlek, väl isolerat med dubbla plåtar och sidor av gjuten aluminium modell tjock. De kromade detaljer och ett rejält handtag i rostfritt gör designen lite "håll käften"-aktig på ett härligt sätt. Lockets centrala placering gör ändå locket smidigt och lät att lyfta. Lockets höjd är mäktig och utformningen kaxig med en skarpt sluttande vinkel ner mot handtaget vilket jag tänker återkomma om när vi pratar grillteknik sen.

Längst ner i grillen sitter brännarna som också de är gjorda av äkta 304-stål. 4 stycken brännare med lagom avstånd mellan sig samt den runda formen nere i grillboxen ger bra spridning av värmen.
I övrigt så är brännarskydden väl tilltagna i tjockt 304-stål och täcker merparten av grillytan så safter och fett från köttet kan droppa ner och förbrännas för att få grillsmaken. Grillgallrena är riktigt trevliga med sin svängda design och grova stavar på 9,5 mm, dessa bör överleva många års hård året runt grillning. Jag har vissa åsikter om avståndet mellan stavarna också men återkommer om det när vi pratar Grillning senare. Vidare har även locket en termometer som ger distinkt och snabb response.

Att de har monterat in ledbelysning inne i grillen är ju för en året runt grillare som mig en dröm. Nu testade jag den i somras och hade inte lika mycket nytta av det men känslan att tända upp belysningen när du grillar är skön. En extra kick får man ju av att de även har satt belysning inne i underskåpet, kanske inte så nödvändigt men det förstärker känslan av att man grillar med marknadens coolaste grill, läckert. Detaljerna avgör när man köper en grill för 28000:-.

Mäktigt grillgaller med stavar på 9,5 mm

Grilla

Grillningen då?
Jo den går ju att grilla på också, inte bara dregla över som man annars tenderar att göra. Med den totala effekten på över 25 kw (inklusive Sizzle Zone och rotisseribrännare) kommer man snabbt upp i höga temperaturer. Den väl isolerade grillboxen tillåter också grillning på låga, jämna temperaturer. Det man imponeras av är hur fort den kommer upp i temperatur, den går på bara några minuter upp till 300°C och mer därtill.


Jag tänkte återkoppla om det höga och väl tilltagna locket till grillen. Jag tyckte att man fick en otroligt bra rotation på värmen i grillen och jag har en teori om varför, lite synd att de inte skriver mer om tekniken i sina produkttexter. Ryggen på grillen är relativt hög och har en distinkt vinkling inåt och uppåt framifrån sätt med locket som överlappar för bra vindskydd. Att sedan locket är så högt och att locket sluttar skarpt framåt gör enligt min teori att värmen stiger uppåt för att sedan tryckas ner av den nya värmen som skapas i större omfattning än de andra grillarna som jag har testat. Det ger en härlig konvektionsvärme som ger till exempel en pizza en härlig yta även på toppen. Samtidigt gör den inget avkall från att få ordentligt med värme underifrån vilket man behöver för att kunna karamelisera köttet och få de där perfekt vågiga grillränderna. Där skiljer sig Napoleon Pro 500 från många andra grillar som jag har testat. Den påkostade designen har också en funktion vilken jag verkligen uppskattar!

Jag ska också återkoppla om grillgallrena med att jag kan tycka att avståndet mellan stavarna är lite för stort. Det i sig ger mäktiga grillränder på stora köttbitar men inte på små. En annan nackdel med det är att när man öppnar locket försvinner mer värme än nödvändigt ut ur grillen men nu är vi nere på nördnivå. Fördelen å andra sidan är ju att man borde få mer luft i rörelse inne i grillugnen vilket bekräftas av ytan jag fick på bröd när jag bakade och potatis som jag wokade etc.

Bild: En fri tolkning av Frutti di mare med cgnacflamberade kammusslor

Sizzle zone
När man testar en Napoleon Pro 500 måste nog deras sizzle zone få ett eget kapitel.
Tanken är att man med extrem värme karameliserar ytan på köttet och på så sätt stänger köttets porer. Det i sin tur leder till att så mycket som möjligt av köttsaften istället för att rinna ut ska stanna kvar i köttet så att man får en riktigt saftig köttbit. Fungerar det då? Jag har förvisso vid enstaka tillfällen grillat med sizzle zone från Napoleon innan men aldrig bekanta mig med den fullt ut. Så jag fokuserade på att grilla en hel del nötkött på den helt enkelt. I början grillade jag lite för kort tid för jag var rädd för att bränna köttet men efter ett tag fick jag mer självförtroende. Jag kom underfund med att det var optimalt att grilla en tjockare skiva entrecote 2-2,5 cm med metoden 1+1+1+1 minut alltså 1 minut sedan vända, 1 minut till och ny vändning tills man får ett läckert rutmönster i biffen. Därefter stoppade jag in den på lägre värme i grillen och lät den gå till ca 55°. Då fick jag en perfekt medium rare entrecote och de blev otroligt saftiga! Givetvis också tack vare köttkvalitén, jag använde lokalslaktat, hängmörat Herreford från Hamilton & Widegren i Väderstad.


Bild: Änddelen av en Entrecote på gränsen mot ryggbiffen

Sammanfattning
Napoleon Pro 500 är den perfekta grillen för dig som vill ha det värsta. Du ska gilla lyx, grilla och vara en allmänt prylnördig person som har en rejäl slant över också förstås. Då är en Napoleon Pro 500 grillen för dig! De har inte sparat på något här, allt du ser på den är lite bättre än vad det behöver vara på ett härligt sätt, jag skulle vilja säga att detta är grillarnas Ferrari och det kändes tyngre än vanligt när jag sålde den vidare till en granne ett par slagskott bort. Det jag kan anmärka något på är ju såklart priset, det ligger högt och som grill är det ju såklart inte värt det för så många men jag lovar er, den här grillen hittar sin kund!
Så mitt råd för dig som passar profilen - sitt inte och drägla utan slå till medan du kan!

Tack för att ni tog er tid!

Sebastian Virta
"Självutnämnd grillkung"
Grundare
Grillkung.se


Bild: Rödvinsbräserad nötstek efter bryn på Sizzle Zone

Bild: Enkel tortillapizza med mycket topping

« Tillbaka