Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

« Tillbaka

Stekhällar i rostfritt och kolstål - Grillsymbol

Publicerad 2019-09-19 av Sebastian Virta

På vintern när inte så många har lust att laga mat utomhus så passar jag på att testa nya produkter.

Nu har jag testat Grillsymbols stekhällar vilket har varit väldigt kul!

Många stekhällar på marknaden är lite "billiga" i kvalitén med dåliga vindskydd, tunna bottnar och manuell tändning (ja ni läste rätt MANUEL tändning) och så envisas de med att vara runda i djupet, alltså som wokar. Det är väl iofs jäkligt nice att woka men själv steker jag oftare än jag wokar och får jag valet att välja tar jag en platt alla dagar i veckan! Eller det där var ju inte sant för när det kommer till Grillsymbol tar jag både en platt och en rund eftersom det är samma brännare. Möjligheten till att på samma brännare kunna ha både en wok och en platt häll borde kunna överväga att man köper en lite finare häll utöver alla andra fördelar. Dessutom kan man ju välja vilket man föredrar av rostfritt eller kolstål.

Hur funkar då grillsymbols brännare? Jo det är ju en gasolbrännare och gasol är beroende av ett bra luftflöde för att kunna brinna som det ska, det medför att de blir relativt känsliga för vind. På alla andra stekhällar jag har sett så blåser det rakt in från sidorna men också underifrån vilket de brukar lösa med nån form av skärm som ska täcka för lite av vinden. Grillsymbol har löst luftflödet och gjort ett ambitöst tredelat vindskydd som faktiskt fungerar. I botten är det en perforerad plåt som tar direkt vind underifrån, på sidan är det en yttre ring i rostfritt och en inre ring närmare brännaren som tillsammas tar bort vind i tre moment. Det leder till att brännaren inte blåser ut lika enkelt och att tillagningen inte blir lika ojämn i vinden.

Nedan har ni en Pro-580 med en kolstålspanna på 58cm (finns även i rostfritt pro-580i eller som wokpanna pro-545 wok)

Det var så det började när jag letade nya stekhällar att sälja.

Det finns ett hål på marknaden att fylla, dels med rostfria bottnar men framförallt faller deras stekhällar och wokpannor i kolstål mig i smaken. När det är instekt fungerar det nästan som en "non stick" panna men med samma stekegenskaper som en gjutjärnspanna.

Jag har genom åren sett grillsymbols produkter på olika forum och på nätet men aldrig själv satt tänderna i dem innan.

Grillsymbol gör stekplattor och wokar i rostfritt stål eller kolstål med entjocklek på mellan 3 mm och 5 mm. Jag har fattat tycke för kolstålet som jag tycker har identiska brynegenskaper men som kommer något snabbare upp i temperatur men också svalnar något sanabbare än gjutjärn.

Instekning pågår!
Nedan bild: pro-580 Kolstål


Platt stekhäll?

Vad är fördelarna med en platt stekhäll? Jo när man steker i en wok vill för det första allt fett ner i botten av woken vilket ger en ganska liten stekyta längst ner i den. Om man ska göra tex pannkakor till ett gäng då vill man ju kunna ha igång flera pannkakor samtidigt utan att allt blir en pannkakssoppa i mitten. På en platt stekhäll får man med andra ord större stekyta som är användbar.

Rostfri eller Kolstål?

Det finns fördelar med både kolstål och rostfritt. Rostfritt stål tål väder och vind på det absolut bästa sättet men samtidigt har en häll i kolstål väldigt bra väderskydd när den är instekt. Fettet som man steker i skyddar ytan och den blir inpregnerad.

En stekhäll i rostfritt kan du alltid rengöra och få den att se ut i stort sett som ny i år efter år vilket gör den väldigt fräsch om du tex vill servera direkt från pannan och den färgar heller inte maten när du tex gör en grönsakswok. En häll i kolstål blir efter instekning svart i ytan precis som en gjutjärnspanna och kan avge viss färg till maten. Båda tål väldigt höga temperaturer men en häll i rostfritt bränner först fast köttet och när det fått en yta lossnar det.

Nedan: Biff rydberg på G, 18 personer var inga problem med hjälp av lilla pannan som hjälp till köttet.

Nedan är den lilla pannan på 46 cm
Pro-460 Kolstål


« Tillbaka