Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

« Tillbaka

Så rengör du din broil King

Publicerad 2018-05-03 av Sebastian Virta

Underhåll
Det är många som frågar oss hur man ska underhålla sin grill.
Då tycker jag att det är bra med leverantörer som visar i en bra film exakt hur en rengöring ska gå till.
Grillen blir ju skitig och äcklig när man använder den väl, dessutom blir det ju en en del ytrost på brännare och gjutjärnsgaller om man inte tar hand om dem. Kom också ihåg att det är funktionsgaranti och garanti för genomrostning 10 år på dual tube brännarna i en Broil King. Lock och grillbox täcks av en livstidsgaranti för genomrostning.

I övrigt rekommenderar vi alltid originalöverdrag samt att om grillen står ute över vintern utan att man använder den kan det vara värt att rengöra den och fetta in den ordentligt innan hösten kommer, det kan även vara läge att ta in flav r waves och gjutjärnsgaller till en torr och mysig plats. Om man som mig grillar året runt kan man för så lite slitage som möjligt fetta in grillen ordentligt efter grillning med vanlig vegetabilisk olja.Ett underhålls kit för brännarna tycker jag är en superprodukt att vårda grillen med.
Nedan text har jag stulit från Broil kings manual som jag tycker man ska läsa för att veta hur man håller grillen fräsch länge.

GRILLGALLER/VÄRMEHYLLA

Uppvärmning/avbränning. Innan du börjar grilla ska grillen värmas upp/brännas ur med alla brännarna på ”HIGH” i 8-10 minuter med locket stängt. Använd grillvantar och borsta bort eventuella matrester på gallren med en grillborste av stål och gallren blir kliniskt rena. Minska sedan brännarna till önskad värme beroende på vad för sorts mat och med vilken grillmetod du ska grilla. Spray/pensla på lite vegetabilisk olja på grillgallren vid behov för att undvika att det fastnar. Grillgallren och värmehyllan behöver INTE diskas efter varje användning. Om du vill göra det någon gång, använd endast hett vatten och ev. milt diskmedel, skölj noggrant och torka torrt.Diska ALDRIG i maskin, använd ALDRIG kemiska produkter eller s.k. ugns-och grillrengörings- och putsprodukter eller högtryckstvätt

Flav r Wave
Om de rostfria stålvågorna Flav -R-Wave har fått för mycket beläggningar, ta bort grillgallren, ta upp stålvågorna och borsta bort beläggningarna med en grillborste av stål eller skrapa med t.ex. en spackelspade. Detta ska inte göras för ofta eftersom det är fett och köttsaft som droppar ner på dessa och bildar grillsmaken.

DROPPBRICKA
Droppbrickan och droppformen är placerade under grillboxens hål där fett rinner ner från botten av grillen. Ta ut dem från sidan/baksidan av grillen och kontrollera om de behöver tömmas/rengöras/bytas för att undvika att överflödigt fett rinner ner i grillens underrede eller underlaget den står på.

ALLMÄN RENGÖRING
Utför en avbränning och gör ren grillgallren enligt ovan. När grillen är kall, ta ur grillgaller och Flav-R-Wave och gör ren dem enligt ovan. Borsta/skrapa sedan grillens insida och ta upp resterna med en spackelspade eller grovdammsugare. Vid behov, rengör med endast hett vatten och ev. milt diskmedel, skölj noggrant och torka torrt

ÅRLIGT UNDERHÅLL
För att säkerställa säker och effektiv drift bör grillen inspekteras och rengöras minst en gång om året eller efter förvaringsperioder som överstiger en månad.

Brännare
Ta bort brännarna och kontrollera så inga sprickor eller skador uppstått. Rengör venturiröret med en piprensare eller flexibel borste för venturirör för att avlägsna stopp som orsakas av spindlar och andra insekter.Rengör därefter grillens insida enligt instruktionen ”Allmän rengöring” nedan.

Regulator och slang
Kontrollera regulatorn och slangen. Byt om nödvändigt. Om vita oxidationsfläckar uppstår på de gjutna aluminiumdelarna, rengör dem med hett vatten och milt diskmedel. Skölj ytorna noggrant och torka torrt. Putsa därefter ytorna med en trasa doppad i vegetabilisk olja för att de ska återfå sin glans. För att få bort ev. repor och fläckar använd en svart sprayfärg som tål höga temperaturer. Rost är en naturlig oxidationsprocess och kan uppträda fläckvis på stål och gjutjärnsdetaljer. Om lite rost uppstår påverkar det inte användningen på kort sikt. Ta bort fläckarna med hett vatten och milt diskmedel samt en grov disksvamp eller stålull som inte repar. Skölj ytorna noggrant och torka torrt

Rostfritt stål
Rengör med hett vatten och milt diskmedel samt en grov disksvamp eller stålull som inte repar. Skölj ytorna noggrant och torka torrt. Putsa därefter upp stålet med ett medel avsett för rostfritt stål. Väderförhållanden och extrem värme kan ge ytan en brunaktig yta, detta är missfärgning och räknas inte som tillverkningsfel eller rost.OBS! Diska ALDRIG i maskin, använd ALDRIG kemiska produkter eller s.k. ugns- och grillrengörings- och putsprodukter eller högtryckstvätt! Utbytbara delar Om problem uppstår med reduceringen, gasolflaskan, brännarna eller ventilerna, försök inte att reparera dessa på egen hand utan kontakta din återförsäljare eller en fackman. För att säkerställa optimal drift använd endast Broil King/OMC reservdelar.« Tillbaka