Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

« Tillbaka

Pizzaugn för hemmabruk - uuni 3 (ooni 3)

Publicerad 2018-11-16 av Sebastian Virta

För ungefär ett år sedan köpte jag min första Uuni. Jag tyckte det verkade som en kul produkt och blev intresserad av att testa eftersom alla sa att den var så bra på forum etc. Det är alltid så det börjar för oss, jag tar hem en grill eller som i detta fall en pizzaugn som jag tycker verkar ha nåt speciellt, testar den,och ser om vi borde sälja dem.

Uuni 3 fångade mitt intresse direkt när jag såg den på Youtube och när jag dessutom såg att den nya Uuni pro var på väg att lanseras gjorde jag slag i saken. Efter att jag testat uuni 3 var jag fast och så fort uuni pro var släppt så testade jag även den och kommer skriva om den också iett annat inlägg!
Kort kan jag skriva att den är större, bättre isolerad och mer mångsidig än uuni 3

Jag hade bakat en del pizza innan och tycker i allmänhet att det är kul att baka men utan att vara mer än en medelmåttig hemmabagare. Har bakat i olika gasolgrillar, kamadogrillar och klotgrillar med bra resultat men kanske inte riktigt nåt den där fullpoängaren så långt!

Håller den måttet då?

Jo den gör faktiskt det!
Första gången jag använde uuni 3 fick jag inte upp den i temperatur men efter ett par snabba googlingar så lästa jag att man ska fylla upp pelletsbehållaren hela vägen upp efter att man fått fyr och därefter fortsätta att toppa upp den mellan pizzorna så sköter brännaren flödet av pellets själv. På brännaren kan man desutom styra vinkeln med en skruv för vilket flöde av pellets man önskar.
Jag har inte mixtrat med flödet utan kört med standardinställningen nästan uteslutande. Då går ugnen upp i 500 grader på ca 10 minuter och då ligger stenen på ca 300 grader. Det är då jag tycker pizzorna blir som bäst. 60-90 sekunder räcker för att få den färdig i botten och toppen men det är givetvis en smaksak. Jag brukar köra 30 sekunder, vrida ett halvt varv, sedan 20 sekunder, vrida en kvarts varv, 20 sekunder vrida etthalvt varv och då blir den jämngräddad.
Så nu till pizzorna... Jo en äkta napolitansk pizza kräver hög värme och bra deg, jag har kanske inte hittat den perfekta degen men pizzorna som man bakar själv i denna pizzaugn blir så magiskt goda, en hemgjord tomatsås, färsk basilika och mozzarellaost, där har ni grunden, sen är det bara låta fantasin flöda! Jag har lagt upp lite bilder på några pizzor jag har bakat under året längre ner.

Jag blir ganska ofta exalterad av produkter inom denna kategori och uuni 3 var inget undantag. Att för under 3000 kr få en pizzaugn som funkar gjorde miig faktiskt helt lyrisk. Faktum är att det kanske till och med är den produkt som har förvånat mig allra mest av alla produkter jag har testat.


Om uuin 3:

Uuni 3 är en liten enkel pizzaugn i rostfritt stål med en fyrkantig pizzasten på 37,4x37,4 cm, en skorsten med lock samt en pelletsbrännare i baken. Den väger dryga 13 kg och det finns ett cover som skyddar ugnen mot väder och vind men som också fungerar som bärbag om du vänder på den. Det gör den perfekt att ta med sig till en polare eller ta med sig på utflykten om man är riktigt ambitiös.
För att få den så prisvärd som möjligt är uuni 3 utrustad med en kamare i ett enkelt men rejät lager rostfritt stål, enkel lucka med handtag som man stänger när man eldar upp ugnen i temperatur och en skorsten. Luckan hängs på efter att man satt in pizzan för att få det perfekta luftflödet bakifrån och sedan upp i skorstenen istället för att värmen försvinner i fronten.

P.S.
När du gör degen är det viktigt att du låter den ta tid på sig, gärna flera dagar med fördeg och flera knådningar, jag har inte fått fram den perfekta degen ännu och det kommer jag kanske aldrig att få till men jag kommer jobba på det! Jag är mest inne på de Napolitanska pizzorna för tillfället med så få ingredienser som möjligt men jag gillar äve de lite större romerska pizzorna. Ett tips är iaf att frysa in degarna, de håller sig riktigt bra ett par veckor men går faktiskt använda även nån månad eller 2 efter också. Jag återkommer till degen ordentligt en annan gång!

Ska också säga att jag ibland köper degar från de lokala pizzabagarna också och de är ju proffs och gör grym deg. Däremot klarar en mer långjäst deg den extrema värmen i en uuni bättre!

'

Bilden ovan är lånad från vår polare Jacob "bagarn" Carlsson från Vemdalen som är en pizzakonstnär av bästa sort, han serverar sina pizzor i Vemdalen på Bageriet Vemdalen. På fritiden tar han gärna med sin uuni 3 till närmaste fjälltopp!

Ambitiös och med sot runt munnen men pizza på slätten under årets blåsigaste dag blev det till slut!Ett försök att göra "bagarens" paradpizza, Brooklyn.


Enkelt with a view

JA!! uuni 3 klarar riktigt skitväder!

« Tillbaka