Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Jämförelse mellan Ooni Karu 16 & Ooni Pro - by @marcuspizzacorner

Karu 16 eller Pro 16?

Vår ambassadör Marcus Larsson (eller @marcuspizzacorner som han heter på instagram) har i samarbete med Grillkung fått testa Oonis nya ugn Karu 16 och har sen innan en Ooni Pro. Marcus är ett riktigt proffs när det kommer till napolitansk pizza. Nedan kan ni läsa nära han jämför dessa två pizzaugnar och kanske kan det hjälpa dig att välja rätt pizzaugn om du går i köptankar.

test_av_at_marcuspizzacorner.jpg

Inledning

Ooni Pro är en ugn som legat mig varmt om hjärtat, den har
ett par år nu på nacken men jag tycker den har presterat riktigt bra trots att den hade vissa små problem.

Efterföljaren till Ooni Pro är Ooni Karu 16 men hur stor skillnad är det då mellan dessa två ugnar?

Om vi kollar faktamässigt på pappret så är ugnarna hyfsat lika även om det mesta är lite större på Karu 16. Se tabell

Karu 16Pro 16
Storlek81,5 x 50 x 83.7cm74 x 49 x 79cm
Bakyta42 x 62 x 1.5cm (dock tar vedkorgen upp en del av utrymmet på längden. Mäter jag själv så har man en yta på 42x48cm44 x 44 x 1.5cm
Vikt28,4 kg22 kg

Material & Utseende

Ska man jämföra utseendet så är Karu 16 otroligt mycket snyggare med sitt pulverlackerade kolstålsskal, digitala termometer och mycket mer moderna utseende överlag.

Ooni Pro ser lite ut som vad den är, en mycket äldre och mindre teknologisk ugn. Till Ooni Pro hade man även flera olika dörrar att välja mellan på, både en dörr med en liten glasrutan på (som ofta sotades igen) och en ”pizzadörr” där man slapp öppna och stänga en lucka vid bakning. Jag själv föredrog glasdörren då jag tyckte att ugnen bakade mycket mer jämnt med den.

Det jag som nörd märkte nästan direkt var att Ooni löst en av problemen Ooni Pro hade. Dom har ändrat designen på vedkorgen så att pizzan närmast elden är mer skyddad från att brännas och att ugnen är mycket mer balanserad. Det här problemet kunde man lösa på Ooni Pro genom att sätta upp en form av flammskydd.

utseende1.jpg

Prestanda

Enkelt skrivet så presterar Ooni Karu mycket bättre än Ooni Pro när dom båda är helt original. Båda blir otroligt varma och man får inte elda på för hårt, men i Karu 16 har dom höjt taket lite invändigt och lågorna rullar mer längst taket. Så hela pizzan blir gräddad mer jämnt och man behöver inte snurra pizzan lika många gånger.

Dörren är även mycket smidigare att öppna och stänga och den sotar inte igen lika lätt som i Pron. Man har även mycket bättre överblick på vad som händer med pizzan inne i ugnen. Ooni Karu 16 känns även mer isolerad och att den håller värmen bättre än Ooni Pro.

prestanda.jpg

Sammanfattning

Slutligen en kort sammanfattning av vad som skiljer en Karu 16 och en Pro 16 åt.

Karu 16

  • Jämnare gräddning
  • Uppdaterad lucka, lättare att öppna & stänga och se in i ugnen
  • Håller värmen bättre
  • Högre tak
  • Uppdaterad vedkorg
  • Digital termometer
  • Större bakyta

.......

Kika gärna in på Marcus instagram för att få bra pizza inspiration! https://www.instagram.com/marcuspizzacorner/