Vad blir bäst, att röka i ett rökskåp eller på en gasolgrill?

Att röka röding

Vi har provat att röka röding både i ett rökskåp från Fornetto samt en Gasolgrill från Broil King. Detta just för att få skillnaderna när du röker i två typer av olika grillar. Funkar det lika bra att röka i en gasolgrill som i ett rökskåp?

Förutom detta fick vi chansen att tillaga två fantastiska rödingar. Resultatet blev magiskt och självklart delar vi med oss av vad du ska tänka på när du röker fisk samt vad som passar bäst till rökt fisk m.m.

I videon till höger kan du följa Alexander när han röker rödingen på de två olika grillarna.

Innehållet kan inte visas

Röka i Rökskåp eller Gasolgrill?

Sanningen är faktiskt att det är lätt att röka i både ett rökskåp och en gasolgrill. Det kanske är lättare att hålla temperaturen jämn i ett rökskåp men själva röken kan du få till även i en gasolgrill.

Rökskåp

Vi använde oss av rökskåpet Razzo Pro från Fornetto som är en kolrök. Det vi märkte med denna var hur otroligt lätt den var att tända, reglera värmen i och hur snabbt det gick att röka. Det negativa med den skulle jag säga är att om du ska röka länge att du måste ha koll på kolet så det inte tar slut. Men också att se till att värmen är i rätt temperatur. Även om den är lätt att reglera så måste du hela tiden följa grillen så den inte sticker iväg i temperatur eller tappar temperatur (det kan bero på allt från vind, regn och miljön runt om vad som sker i röken).

Gasolgrill

När det kommer till gasolgrill använde vi oss av gasolgrillen Regal S 490 IR från Broil King. Här får du verkligen det smidiga valet tack vare gasolen. Men tyvärr tycker vi det var lite jobbigare att hålla den låga temperaturen närmare 100 grader även om vi endast hade 1 brännare på när vi väl rökte. Själv rökningen dock gick galant. Vill du läsa mer om hur du röker i en gasolgrill kika in detta inlägg på vår hemsida https://www.grillkung.se/sidor/ovriga-tips/roka-i-...

En rök driven på gasol borde väl vara det allra bästa valet just med smidighet och resultat? Vi får helt enkelt ta och prova det också en dag!

Sammanfattningsvis var vi väldigt nöjda med båda rödingarna. Den tillagade i röken fick en djupare röksmak medans den i gasolgrillen fick bara en touch av rök. SÅ rökskåpet är perfekt om du gillar röksmak och vill röka skinka, korv, fisk eller liknande. Medans gasolgrillen passar mer för dig som grillar den mildare sorten av röksmak.


Recept

  • 1 sida röding
  • cirka 2 dl salt
  • dill

Salta röding

Innan rökning så ska rödingen saltas, detta gör man för att köttet ska bli fastare och inte fall sönder så fisken förstörs men också för att få lite mer sälta i fisken. Just saltningen kan ske på olika sätt och allt beror på storleken på fisk och hur långt innan du vill förbereda. Just i detta recept gjorde vi en torrsaltning, alltså hällde saltet direkt på fisken. Men det går självklart även bra att lägga rödingen i en saltlag 1-2 timmar.

Just vid torrsaltning häller du på rejält med salt direkt på fisksidan och låter den ligga i cirka 10-15 minuter, både snabbt och effektivt. Ett tips är att hälla på salt, lägga några kvistar dill på och sen lägga fisken i plastfolie in i kylen 10-15 minuter. Sen måste du skölja av fisken och låta den torka innan du slänger den på röken, grillen eller vad du nu använder för att tillaga fisken.

Röka Röding

Vid rökningen är det väldigt enkelt. Håll tempen i röken/grillen på cirka 60-70 grader. Lägg röding sidan med skinnet nedåt. Själva rökningen för en medelstor röding sida tar cirka 40 minuter. Innertemperaturen ska ligga mellan 46-50 grader.

Röker du en hel röding kanske den måste ligga i röken i cirka 1-2 timmar beroende på storlek. Men samma grader gäller även där.

Servera gärna med dill, potatis, grillad citron och en god kall sås!