Grillad Flankstek - grillrecept

Grillad Flankstek - grillrecept

En Mångsidig Köttdelikatess

Flankstek är en prisvärd och mångsidig köttdelikatess som förtjänar sin plats på matbordet. Denna köttskiva är hämtad från biffen, känd för sin unika textur och djärva smak. Med sin tunna profil är flankstek perfekt för grillning eller stekning. Den tar smaker väl, vilket gör den till en utmärkt kanvas för olika marinader och kryddor.

När den tillagas på rätt sätt blir flanksteken saftig och full av smak. Med rätt skärning tvärsöver fibrerna, serveras den i tunna skivor och är ett utmärkt val för tacos, biffsmörgåsar, asiatiska rätter och mycket mer. Dessutom är flankstek en populär ingrediens i många internationella kök, vilket gör den till ett spännande inslag i matlagningsexperiment. Oavsett hur du väljer att tillaga den, erbjuder flankstek en möjlighet att utforska nya smaker och njuta av en prisvärd och utsökt kötträtt.

Ingredienser

 • 1 flankstek (ca 700-900 gram)
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  2 msk olivolja
 • Saften från 1 citron
 • 2 tsk färsk rosmarin, finhackad
 • 2 tsk färsk timjan, finhackad
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner

 • Förbered marinaden: I en skål, blanda den finhackade vitlöken, olivolja, citronsaft, rosmarin, timjan, salt och svartpeppar.

 • Förbered flanksteken: Placera flanksteken i en grund form eller en plastpåse. Häll marinaden över steken och se till att den täcker steken jämnt. Stäng påsen eller täck formen och låt steken marinera i kylskåp i minst 1 timme, men gärna längre, för att få fram maximal smak.

 • Förbered grillen: Tänd grillen och värm den till hög värme. Om du använder kolgrill, se till att kolbriketterna är glödande.

 • Grilla steken: Ta bort flanksteken från marinaden och låt överflödig marinad rinna av. Grilla steken direkt över hög värme i ca 4-6 minuter per sida (beroende på tjocklek) för att få en medium-rare till medium stek. Använd en köttermometer för att kontrollera stekens innertemperatur. För medium-rare ska temperaturen vara runt 55-57 grader Celsius.

 • Låt steken vila: Ta bort steken från grillen och låt den vila i 5-10 minuter. Detta gör att köttsaften fördelas jämnt och ger en saftigare stek.

 • Skiva och servera: Skiva flanksteken i tunna skivor tvärsöver fibrerna för en mör och saftig textur. Servera direkt och njut!


  Det här grillade flanksteksreceptet ger dig en saftig och smakrik stek med en härlig kombination av citron och färska örter. Det är perfekt för grillfester och sommarmiddagar.
Grillad flankstek recept

Vanliga frågor om flankstek

Flankstek är en köttdelikatess som härstammar från flanken av nötkreatur. Det är en skiva kött som är mager och tunn, och den är känd för sin djärva smak och unika textur.

För att grilla flankstek, förbered en marinad med smaker du gillar, marinera köttet i minst en timme och grilla det sedan på hög värme i cirka 4-6 minuter per sida för en medium-rare till medium stek. Se till att låta steken vila i några minuter innan du skär den i skivor.

Flankstek är mångsidig och tar väl emot en rad olika marinader. Du kan använda marinader med vitlök, citronsaft, sojasås, färska örter eller kryddiga rubs för att komplettera dess smakprofil. Det viktigaste är att marinaden tenderar att vara syrlig eller kryddig för att bryta igenom stekens köttighet.

Grillad flankstek är en utmärkt bas för rätter som flanksteks-tacos, biffsmörgåsar, asiatiska stir-fries, eller den kan serveras som huvudrätt tillsammans med sidorätter och såser.

För en medium-rare flankstek, sikta på en innertemperatur på 55-57 grader Celsius. Använd en köttermometer för att vara säker på att du uppnår önskad grad av mörhet.

Grillad flankstek passar bra med grillade grönsaker, sallader, potatis, och en variation av såser som chimichurri eller bearnaisesås. Valet av tillbehör beror på din personliga smak och vad du vill komplettera steken med.

Ja, flankstek kan förberedas och grillas i förväg och sedan värmas upp vid servering. Se till att skiva steken mot fibrerna för att bevara saftigheten.

Flankstek är populär på grillen tack vare sin utsökta smak och snabba tillagningstid. Dess tunna profil gör att den kan grillas snabbt medan den fortfarande behåller sin saftighet och smak, vilket gör den till en favorit på grillfesterna.