Big Green Egg XL, är det den enda grillen du behöver?


Test och utvärdering - av @jensasbbq

Jens Niklasson, en av grillkungs ambassadörer och vän har haft sin Big Green Egg XL kamadogrill i flera år så är det någon som vet vad den går för så är det väl ändå han? Detta är en ärlig recension på vad Jens tycker om grillen. Vill ni ha en go gubbe från Göteborg att snacka grillar med tycker jag absolut ni ska ta kontakt med honom via instagram, eller bara följa honom för en härlig feeling och en massa grilltips! @jensasbbq

Jens skriver

Big Green Egg XL - Jag går mycket på känslan samt användarvänligheten när jag grillar och när det gäller valet utav grillar, man märker ganska snabbt vilka grillar som man gillar och ej. Jag har grillat på de flesta kamadogrillar så här kommer min ärliga recension utav BGE:


intro.jpeg

Fördelar och nackdelar med Big Green Egg XL

Jag tycker att BGE känns och ser ut som premium och som vanligt när det gäller detta så har detta ett pris. Men om vi nu inte ser på priset som en faktor utan endast går på känsla/kvalité samt användarvänlighet/garantier så tycker jag att den är värd sina pengar, nedan kommer mina plus och minus med grillen.

Fördelar

  • Kvalitén/känslan.
  • Grym keramik som håller värmen länge samt stabilt.
  • Finns oändligt med tillbehör så man kan anpassa grillen efter egna behov.
  • Livstidsgaranti.
  • Inga krackeleringar i keramiken (detta har jag sett på samtliga andra märken förutom BGE).

Nackdelar

  • Dyra i inköp (dock så köper du en livskamrat).
  • Nästan inga tillbehör ingår.
  • Dyra tillbehör (samtidigt så kan du köpa de tillbehör du själv önskar/har behov utav).
  • Något tungt lock.
big_green_egg_xl_fordelar_och_nackdelar.jpeg

Rekommenderade tillbehör till Big Green Egg

Tips på ett prisvärt startkit:

https://www.grillkung.se/produkt/big-green-egg-big...

Sammanfattning

Jag har tillagat det mesta på min BGE XL såsom tex grönsaker, entrecote, kycklingvingar eller brisket samt hot n fast och low n slow i ca 12 timmar etc. Oftast fyller jag upp den till 1/3 med bra kol såsom al eller ek och använder mig utav en så kallad Looft Lighter vid uppstart, jag tänder upp i ca 2-3 minuter och går in och hämtar det jag ska grilla och 10 min senare så är det full fart.

Tips! Det är mycket viktigt att man håller lufthålen i botten öppna/rena från gammal aska, annars får man dålig förbränning samt att det blir svårt att hålla en stabil temp. Detta gäller samtliga modeller på marknaden, jag har några grillar utav olika sorter såsom smokers, gasolgrillar och klotgrillar.

Måste jag dock välja EN grill som jag kan göra allt med och som jag aldrig skulle göra mig av med så är det min Big Green Egg XL.

Grill On!! / Jens Niklasson

slutord.jpeg
k.png