Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Hur styckar man en kyckling?

Står du någonsin i mataffären och ska handla och kollar på en hel kyckling? Men sen vänder blicken till de färdig styckade låren, brösten eller vingarna?

Det är du inte ensam om!

Många gånger kan det kännas som en jobbig uppgift att stycka en hel kyckling samtidigt som det oftast är billigare kilopriset med en hel än om du köper färdig styckade lår eller bröst. Plus att du får så mycket mer när du köper en hel kyckling.

Att stycka kyckling är enkelt, här ska vi visa dig precis hur smidigt det kan vara!


Förberedelser

För att komma igång med styckningen behöver du:

  • 1st hel kyckling
  • 1st vass kniv
  • 1st ren skärbräda (som går smidigt att diska av)

Försök undvika skärbräde i trä då du inte kan köra dem i diskmaskinen och de är svårare att göra rent. Det förekommer ofta små sprickor i trä skärbräden där det kan samla sig köttsafter eller liknande från kycklingen som är svåra att få bort.

Tips: När du börjar stycka kan skärbrädet bli halt emot bänkskivan och den glider runt. Ett enkelt trick för att få den ligga stilla är att lägga en fuktig disktrasa eller papper under skärbrädet.

Stycka Kyckling

Steg 1 - Kycklingvingar

Vi börjar med att ta ut vingarna. Detta gör vi genom att följa vingarna in mot kroppen och lägger där ett snitt (se bild 1).

Du kommer du snabbt känna att du går emot ett ben. Vinkla bak vingen lite och tryck fram benet (se bild 2). Benet är som en kula och går du ner precis bakom kulan så kommer du mellan benen och kan enkelt skära av vingen.

Kycklingvingar

Troligtvis den del vi använder oss minst av här i Sverige. I USA är det väldigt stort med chicken wings, en tradition som mer och mer börjar synas även i Sverige. Vingarna består av mycket ben och lite mindre kött. Men tillagar man dem rätt då är det bland det godaste som finns om du frågar oss på Grillkung!

Tips på hur du kan tillaga dina kycklingvingar kommer upp i snar framtid här på hemsidan.

Steg 2 - Kycklinglåren

Precis som med vingen följer du låret tills du kommer längst in på låret mot bröstet. Där räcker det att skära upp skinnet (se bild 1). Sen gör du precis som i steg 1. Böjer bak låret och en ben-kula kommer popa upp (se bild 2). Då har du delat på benen och det är endast kött kvar att skära igenom. Följ själva kroppen med kniven och skär ut hela låret.

Nu har du ett helt lår med ben. Vill du även bena ur låret så du får en benfri lårfilé så är det bara att du väljer en mindre kniv och skär längst benet i lårdelen. Fortsätt försiktigt skära runt benet tills du sen kan plocka bort det.

Kycklinglår

Låren på kycklingen är otroligt saftiga och vanligt att man använder i grytor eller äter som dem är med benet i. Dem är otroligt goda att bara steka eller grilla så de får en krispig yta. Ett lår blir nästan alltid saftigt och svårt att misslyckas med!


Steg 3 - Kycklingbröst

Den sista styck detaljen vi ska skära ut är brösten. Då utgår vi från bröstbenet som man tydligt kan känna och se mellan bröstfiléerna. Lägg snittet precis bredvid benet och följ det rakt ner tills du känner att du stöter emot ben (se bilden). När du kommit emot benen så vinklar du försiktigt ut kniven och fortsätter följa skrovet enda ner. På så sätt får du ut bröstfiléen. Tänk på att hela tiden följa skrovet och benen för att få ut så mycket kött som möjligt på filéen.

KycklingBröstet

Den del som kanske är den vanligaste att köpa och tillaga hemma. Ofta kan man uppleva bröstet som torrt, vilket det lätt blir om man tillagar den för länge. Ett perfekt bröst ska ha en innertemperatur på 72grader.

Du kan läs mer om innertemperatur på olika köttstycken HÄR

Klipp - Stycka Kyckling

Här kan ni se ett klipp på vår Youtubekanal där Ida visar hur hon styckar kyckling.

Samma sak gäller om du ska stycka upp en hel tillagad kyckling. Utgå från dessa tips så kommer du få ut jättefina delar.

Innehållet kan inte visas