Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Recept på hur du gör Semlor i en pizzaugn!

Hemmagjorda Semlor

Ett basic recept för alla som älskar semlor!

Vetedeg:

  • 50g jäst
  • 150g smör
  • 5dl mjölk
  • 2dl strösocker
  • 1msk kardemumma
  • 2tsk salt
  • ca 1 liter vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara fingervarm (37grader).

Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölk & smör blandningen.

Rör om så jästen löses upp.

Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om.

Tillsätt lite mjöl i taget (tills degen lossnar från kanterna av bunken).

Strö lite mjöl över och låt degen jäsa ca 40 minuter.

När degen vilar gör fyllningen.

Knåda degen och dela upp den i 16 bitar och rundriv (man rullar degen så ytan spänns). Låt degarna jäsa ytligare 30minuter.

Mandelmassafyllning:

  • 150g mandelmassa
  • 1dl florsocker
  • 1dl vispgrädde

Smula sönder mandelmassan och tillsätt resten. Blanda med elvisp så den blir fin och fluffig.

Topping:

  • - Lätt vispad Grädde
  • - Florsocker

Ugn

Vill du baka semlorna i ugnen funkar det med jättebra såklart. Hoppa då över nästa del om hur du tillagar brödet i pizzaugnen och gå direkt ner till monteringen.

Ha ugnen på varmluft eller över/under värme och på 225grader. Grädda cirka 12-15minuter.

Baka bröd i pizzaugn

Att baka semlorna i pizzaugnen är lite klurigare.

Vi är absolut inga proffs men såhär gjorde iallafall vi i vedeldade Nonno Peppe.

Jag la in bullarna i ugnen. Ugnen var ganska varm vid denna tid så de fick färg fort. Jag höll locket öppet och var med och roterade bullarna hela tiden. Sen när de hade fin färg så lade jag alla bullarna längst ut mot kanten i ugnen och stängde locket. Vid denna tid hade elden lugnat ner sig lite och det blev svalare i ugnen. Elden hade jag hela tiden i bakkant på ugnen så jag kunde välja att lägga bullarna lite längre ifrån.

Man får vara med hela tiden och rotera bullarna så de inte blir brända. Men tajmar man in så man kan tillaga på eftervärmen så kan man låta dem vara längre med stängt lock utan att de får färg lika fort.

Använder du Gasolugn

Börja med hög värme så bullarna får fin färg. Sen vrid ner till längsta möjliga så det blir en liten låga. Sen får man vara med och flytta bullarna längre fram om det blir för varmt och längre in om det blir kallt.

Tid

Tiden det tar för bullarna att bli klara är svårt att säga eftersom det beror på vilken temperatur du använder dig av och liknande. Men det tar cirka 15min.

baka_brod_i_pizzaugn.PNG

Montera Semlan

Efter att bullen är färdiggräddad i ugnen så är det bäst att låta dem svalna en stund innan du lägger i mandelmassan och spritsar på grädden. Annars kan grädden smälta.

Sen börjar du med att göra ett lock och ett hål i semlan där mandelmassan ska ligga.

1. Ta en kniv och skär ut en trekant längst upp på bullen.

2. Lyft upp trekanten och gröp ur bullen på lite deg så du får i den mängd mandelmassa du vill ha

3. Resterna av brödet kan man antingen blanda ihop i mandelmassa degen eller varför inte bara äta upp den själv.

4. Lägg i en generös klick av mandelmassa smeten

5. Spritsa på den lättvispade grädden.

6. Avsluta med att lägga på locket du tidigare skar bort och pudra över florsocker.

Bon Apetit!

montera_semlan.jpeg