Recept på rådjursstek med trattkantarellsås

Grillat rådjur med potatis och sås

Detta är ett favoritrecept från en av våra ambassadörer Jens Niklasson aka @jensasbbq

Rådjur kan bli så otroligt gott bara man lagar det rätt och serverar det med underbara tillbehör. Detta är en perfekt rätt till hösten och tillagas självklart med fördel på grillen. Jens använder sig själv av gjutjärnspanna på grillen när han tillagar detta.

Följ gärna Jens på hans instagram för att ta mer del av hans grillnörderi! @jensasbbq

Recept kommer här nedan:

intro

Recept

Rådjursstek

  • 1.5 kg benfri rådjursstek
  • 4 st vitlöksklyftor
  • En knippe örter (örter du gillar)
  • 1 msk olivolja
  • Några klickar smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Trattkantarellsås med konjak á la Jensa

  • 2 dl kantareller
  • 2 msk smör
  • 1/2 finhackad gullök
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak (eller whiskey)
  • 1-2 msk kalvfond alt kantarellfond
  • 1 tsk mushroom soy
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ev. lite brun maizena alt beurre manié (smör och mjöl redning)

Sauterad potatis

  • Potatisar av fin sort med tunt skal
  • Olivolja
  • En klick smör
  • Chilliflakes
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitlöksklyfta
  • Timjan


Tillvägagångsätt

Rådjursstek

  1. Putsa köttet från hinnor.
  2. Dela vitlöken och hacka hälften utav örterna lätt.
  3. Gnid in köttet med vitlök, örter, salt & peppar.
  4. Stick in en termometer i den tjocka delen av köttstycket.
  5. Ringla över olivolja.
  6. Tänd upp grillen för indirekt grillning till ca 130 grader.
  7. Lägg på steken och grilla på direkt värme först tills köttet får en fin yta i några minuter på båda sidorna.
  8. Lägg sedan steken i en gjutjärnspanna på indirekt värme, lägg på smör och örter och ös under hela tillagningstiden.
  9. Plocka av steken när den kommit upp i ca 56 grader (medium rare efter vila).
  10. Låt vila in folie i ca 20 min innan man skivar den.

Trattkantarellsås

  1. Hacka löken fint och kantarellerna lite grovt.
  2. Fräs kantarellerna och löken i smöret på grillen/spisen. Salta och peppra.
  3. Hetta upp kastrullen så det blir riktigt varmt utan att bränna, häll i konjaken och dra kastrullen från grillen/spisen samt tänd eld på konjaken. Obs! Akta håret, hehe
  4. Tillsätt vispgrädde, soja och fond samt låt såsen koka upp och småputtra i 10-15 min samt rör under tiden, smaka sedan av salt och vitpeppar.
  5. Red eventuellt med lite brun maizena alt Beurre Manié mot slutet för önskad konsistens.
Beurre Manié:
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl

Lägg fram smöret i god tid alt värm lätt i micron, blanda sedan smör och mjöl till en deg. Rör ut i såsen du vill reda, det du inte använder håller sig några veckor i kylen.

Sauterad potatis

  1. Borsta potatisen och dela den i halvor och förkoka i saltat vatten i 5-6 min.
  2. Häll av vattnet och skvätt över lite olivolja, en nypa chiliflakes samt dra några varv med pepparkvarnen.
  3. Blanda försiktig så att inte potatisen går sönder. Hetta upp en panna med olja.
  4. Lägg potatisarna med den skurna halvan nedåt i pannan och stek på medelhög värme. När det börjar bli bruna och fina så vänd på dem.
  5. Pressa över vitlöken och tillsätt en klick smör. Ös några gånger med det smälta smöret.
  6. Släng i lite timjan och låt potatisarna gå klart lika länge till och skaka på pannan under tiden.