Vilket vin passar till vilka smaker?

Som alltid när det kommer till att matcha mat med vin (och dryck generellt) så stirrar man sig allt för ofta blind på proteinet och huvudråvaran som tillagas. Men det som faktiskt är än viktigare i vin och mat-ekvationen är tillbehör, grönsaker, marinader, såser för att skapa en kombination där 1+1 blir 3.

Följ gärna Fredrik på Instagram som ni hittar under namnet finntorped

Tips på grillviner

Zinfandel

Är Zinfandel grillvinernas, grillvin!? Ja många skulle nog vilja hävda det. Den smakintensiva karraktären och mogna frukten som doften bjuder på tillsammans med en fyllig smak utan överdriven strävhet lämpar sig särskilt bra till olika BBQ-såser, smakintensiva och kryddiga rätter.

2019 Seghesio Sonoma Zinfandel 225kr (Nr. 22562)


Grenache och Côtes du Rhône

På samma sätt som zinfandel har en något mjuk framtoning så uppträder druvan Grenache ofta fruktigt, och har sällan någon framträdande stärvhet. Grenache från Rhône bjuder ofta på en örtig kryddighet som lämpar sig särskilt bra till rätter som innehåller, timjan, rosmarin, oregano, etc.

2020 Chapoutier Belleruche Côtes du Rhône 139kr (Nr. 75764)


Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är en druva som ofta har en påtaglig strävhet. En perfekt partner till feta såser. Kött, pomoa och bea någon?

2019 Substance Cabernet Sauvignon 189kr (Nr.74083)


Riesling från Alsace

Riesling från Alsace är fylligare, lite fruktigare än Tysk Riesling. Syran är hög och fräsh och smakerna intensiva. Så låt detta bli din partner till den grillade laxen med sparris och hollandaise eller en örtig majonnäs.

2018 Trimbach Riesling Alscae 159kr (Nr. 2639)

bild.png

Olika smaker

Intensiva smaker

Grillade rätter har ofta en intensiv smak med mycket kryddor och smakfulla såser. När man kombinerar mat och vin så är det viktigt att vinet inte hamnar i skymundan. En generell regel vid val av dryck till grillad mat brukar således vara att välja ett vin med en intensiv doft och intensiv smak.

Fett är rätt

Feta såser som Bearnaise mjukar upp sträva viner och en frisk syra i vinet bryter genom fetman i såsen. Oavsett om proteinet heter kyckling eller biff. Fett i maten eller tillbehör fungerar som en mjukgörande kudde och har i regel en mildrande effekt på särkilt ”tuffa” viner.

bild.png

Kryddor

Kalla röror som guacamole, baba ganoush, chimichurri etc har ofta en tydlig kryddig smaksättning, detta kan man använda till sin fördel genom att matcha med viner som uppvisar en kryddighet, som Pinot Gris från Alsace eller en klassisk Rioja till exempel. Välsaltad mat gillar syra i vinet, så en välsaltad laxfilé, som även är en fet fisk, mår bra av att matchas med ett vin med påtaglig syra.

Sötma i maten

Många grillrätter är baserade på söta marinader. Överdriven sötma i mat kan få vinets frukt att verka fattigt. Så här gäller det att välja ett fruktigt, runt och lite fylligare vin som matchar sötman i marinader. Detta kan vara en Amerikansk Zinfandel, en Grenache från södra Rhône eller en fruktig Ripasso från Italien.

bild.png

Heta smaker

Marinader, rubbar och såser som används vid grillning kan även ha en påtaglig kryddhetta. Kryddhetta i maten kan få ett vin att verka strävare (hårdare) och balansera ut alkoholen i vinet. Så här gäller mjukare tanniner (ett mindre strävt vin), och återigen fruktigare viner som mjukar upp hettan i rätten. Sötma i vinet kommer också mjuka upp kryddhetta, men då vi ogärna dricker viner med socker, så är det mer folkligt korrekt att välja ett vin där vinets generösa frukt bidrar med en upplevelse av sötma, till exempel en fruktig Shiraz från Australien.

Grönsaker

När man matchar vin med grönsaker så gäller det att vara varsam. Grönsaker har nämligen ofta en beska, sparris till exempel. Beska kan få ett vin att verka ogint och framhäver strävhet i kraftfullare viner. För att matcha grönsaker med vin så brukar det därför vara en fördel att välja ett lättare rött vin eller en rosé. Vill man trots det dricka ett mer strävt rött vin så kan man addera fett till grönsakerna för att undvika en konflikt i kombinationen.