Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Grymt saftigt, nyttigt och klimatsmart frukostbröd!

Bröd på Havregrynsgröt


Kanske äter du havregrynsgröt till frukost och märker att det ofta blir lite rester kvar i kastrullen. Detta recept är helt perfekt för dig som äter gröt i veckan och vill lyxa till det med nybakade frallor till helgen.

Eller varför inte bara koka extra gröt bara för detta bröd. Ja så gott är det! Jäsningstiden är 16 timmar i rumstemperatur vilket gör det ännu bättre. Förutom att det är otroligt gott så gör gröten att brödet blir väldigt mättande och det funkar lika bra som goda lunch eller kvällsmackor som till frukost.

Förutom att brödet är otroligt gott och enkelt att göra så är det ju även klimatsmart att spara sina matrester och använda dem igen. Gröt som blir över är ju inget man kanske brukar spara. Men med detta recept så får du bara inte kasta grötresterna nästa gång utan måste ju prova detta recept!

brod_pa_havregrynsgrot.png

Recept Grötbröd

etta recept är för cirka 10-12 stora frallor

Jäsningstiden är ca 16h. Vill du korta ner jäsningstiden är det bara att öka mängden jäst. För jäsningstid cirka 1 timme, kör med 25g jäst.

  • cirka 0.5gram jäst (i storlek av en ärta om du inte har våg)
  • ca 1kg mjöl
  • 400g gröt
  • 1.5dl solrosfrön
  • 15g salt
  • 750g kallt vatten

pensla med vatten eller ägg och toppa med solrosfrön


Tillvägagångssätt

Börja med att lös upp jästen och saltet i vattnet.

Tillsätt gröten och solrosfröna och börja blanda runt

Mata i mjöl lite åt gången tills det börjar likna en deg. Den kommer uppfattas som ganska kladdig på grund av gröten.

Knåda degen i cirka 10 minuter och du vet att du har rätt mängd mjöl i degen när den börjar lossna från fingrarna.

Dela sen upp degen i den storleken du vill ha på frallorna och knåda dem till små bollar.

Bröden ska nu jäsa i rumstemperatur i cirka 16 timmar. Ju varmare rummet är desto fortare går jäsningen och vise versa. Se till att brödet har mjöl både på undersidan och översidan för att förhindra att dem torkar under jäsningen.

Efter jäsningen så är det bara att pensla bröden och strö över lite solrosfrön som topping.

Grädda i vanlig ugn på 225grader i cirka 15 minuter, till en innertemperatur på 97grader. Har du ingen termometer funkar det att sticka i brödet och se att ingen deg fastnar på stickan, då brukar de vara klara.

Vi gräddar självklart våra bröd i pizzaugn, och hur vi gör det kan du läsa mer om i stycket under.

Gräddningen av Grötbröd

Vi valde att grädda bröden i en pizzaugn, rättare sagt kombi pizzaugnen Karu 16 från Ooni.

I Karu 16 kan du elda med både ved, kol eller gasol och vi valde denna gång kol. Kolet får oftast en jämnare värme och brinner väldigt lång tid vilket betyder att du slipper fylla på hela tiden som du behöver med ved.

Vi lät ugnen först brinna i cirka 20 minuter innan vi började göra bröden så både själva ugnen och stenen hann bli riktigt varma. Sen med hjälp av spjälen i ugnen lade vi oss på cirka 280 grader när vi bakade bröden. Vi började med att lägga bröden längst in mot kolen 2-3 minuter så den fick fin färg. Här får man inte glömma rotera dem annars kommer de bli brända på ena sidan. Men det räcker att vända dem ett halv varv efter halva tiden för att få en fin jämn värme.

Sen flyttade vi ut bullarna närmare luckan efter de fått fin färg så de får det lite svalare och hinner bli klara inuti. Innertemperatur på bröd ska vara 97 grader, då är dem klara. Själva gräddningen tog totalt 10 minuter i pizzaugnen och resultatet blev magiskt!

I Youtube videon bredvid kan ni se när Sebastian tillagar bullarna och han ger lite tips på saker att tänka på.


Nedan får ni även lite fler bilder från baket!


Har du något trevligt recept du vill dela med dig av eller tycker vi ska prova på en grill eller pizzaugn får du gärna mail oss på info@grillkung.se

Innehållet kan inte visas