Grillkungs julkalender - Se julklappstips här!

Grillad regnbåge med sandefjordsås


Att grilla regnbåge

Regnbåge är en fet fisk som är otroligt god men även innehåller en massor bra med vitaminer och fettsyror. Den liknar laxen väldigt mycket och är lika lätt att tillaga även om det inte är lika vanligt. Just att grilla en regnbåge skiljer sig inte mycket från att grilla lax eller annan fisk. Den ska upp i 46-48 grader i innertemperatur för att bli perfekt. Tillagar du en hel regnbåge ska den upp runt 50-52 grader inne vid mitten.

Nedan får ni ta del av ett väldigt lätt och grymt bra recept på vad du kan göra med din regnbåge på grillen. Recept är från vår ambassadör @andreasmiddag och han serverar den grillade regnbågen med sparris och sandefjordsås. Sandefjordsås är en väldigt enkel sås med lika delar smör, grädde och creme fraiche. Passar perfekt till alla fiskrätter och är både god och smidig att göra!

Andreas grillar regnsbågsfilén på stekplatta från Omberg på grillen. Men det går självklart bra att även grilla den direkt på gallret om du inte har någon stekplatta. Det man ska tänka på då är att grilla med skinnsidan neråt och att gallren på grillen är varma när man lägger på fisken. Är gallren kalla kommer skinnet fastna och fisken vara svår att ta bort. Skinnet ska också vara kvar på fisken för att den ska hålla ihop lättare. Annars är det stor risk att hela fisken ramlar sönder när du ska ta bort den från grillen.

intro.JPG

Recept

Regnbåge

 • Regnbåge filé
 • Smör
 • Citron
 • Salt
 • Färsk chili

Sandefjordsås

 • 1 dl Vispgrädde
 • 1 dl Creme fraiche
 • 100 gram Smör
 • 1 burk Stenbitsrom
 • Citron
 • Citronsalt (funkar även med vanligt salt)
 • Vitpeppar
 • Dill

Tillvägagångssätt

Grillad Regnbåge

 1. Starta upp grillen så den hinner bli varm innan fisken ska på. Ska du grilla på stekplatta lägg på den direkt när du startar grillen så den med hinner bli varm.
 2. Ta upp fisken och torka av den.
 3. Salta fisken och lägg på hackad chili, några klickar smör och citronskivor.
 4. Lägg regnbågen på grillen med skinnsidan neråt.
 5. Det tar endast några minuter innan den är klar. Hur många minuter beror på tjockleken så se till att ha en termometer vid dig och lämna inte fisken på för länge så den blir torr. När den nått en innertemperatur mellan 46-48 grader så är filén klar.

Sandefjordsås

 1. Koka upp 1 dl grädde på medelvärme så den inte bränner i botten.
 2. Tillsätt 1 dl creme fraiche och vispa i såsen så du får bort alla klumpar.
 3. Rör ner 100 gram smör under vispning och låt det inte koka (då kan såsen spricka).
 4. Ta bort kastrullen från spisen / grillen och tillsätt dill, stenbitsrom samt citronjuice.
 5. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice.

Servera allt med grillad / stekt sparris. Bon Apetit!

Frågor angående grillad regnbåge

Den ska upp till 46-48 grader i innertemperatur, men tillagar du en hel regnbåge ska den upp till runt 50-52 grader.

Du kan använda dig av en stekplatta, då har ni en perfekt från Omberg här. Men det går lika bra att grilla direkt på gallret med.

Grilla med skinnsidan neråt och att gallren på grillen är varma när man lägger på fisken.

Vi rekommenderar regnbåge filé, Smör, Citron, Salt, Färsk chili.

Vi tipsar om Sandefjordsås, 1 dl Vispgrädde, 1 dl Creme fraiche, 100 gram Smör, 1 burk Stenbitsrom, Citron, Citronsalt (funkar även med vanligt salt), Vitpeppar, Dill.