Marinad med chili och ingefära

chilimarinad bild

Ingredienser

  • 50 cl bira
  • 2 msk sambal oelek
  • 1 msk honung
  • 1 msk farinsocker
  • 1 stor bit ingefära
  • 2 msk matolja
  • 1 msk valfri soya
  • En skvätt worchestersås
  • Och en skvätt sesamolja
    Salt & peppar efter smak.

Tillvägagångssätt

Skala och riv ingefäran.

Blanda samman ingefäran med resten av ingredienser.

Önskar du mer hetta så kan du ha i mer sambal oelek. Eller varför inte ha i lite färsk chili för att förstärka smakerna?

Varför ska man ha en marinad?

En god marinad gör väldigt mycket vid tillagning av kött. Köttet blir saftigare, mörare och mycket smakrikare. En god marinad behöver inte vara svårt att göra och passar både till nötkött och fläskkött. Det här receptet användes när man gjorde helgrillad unggris. Marinaden passar även till kyckling och fisk.

Som med all mat så är en bra och god marinad väldigt individuellt och går att anpassa utifrån vad man själv tycker om. Om du är en vitlöksälskare, ha i en klyfta eller två (tips är att pressa, inte riva, för maximal smaksättning).

Tips:

  • Om du vill skippa ölen, och det inte känns allt för jobbigt, häll över lite öl på kolen för att förhöja smakerna.
  • Fisk marineras helst i ljus öl vilket ger en god citruston och gör den sammanhållen på grillen.
  • Den mörkare ölen passar bra till kött vilket gör köttet mört och fylligare.

Några maträtter med marinad:

  • Helgrillad unggris
  • Lax med medelhavspasta
  • Grillad karré med pastasallad
  • Flankstek i tortillabröd

Råvaror som passar med marinad:

  • Revbensspjäll
  • Kotletter
  • Flankstek
  • Karré
  • Kyckling
  • Lax